pexels-paulo-marcelo-martins-2412611-1-960x400.jpg

Tekne Kiralama Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

7 Nisan 2024

Tekne Kiralama Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Tekne Kiralama Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Cam gibi berrak bir deniz, sakin ve huzurlu bir koy, içinizi ısıtan güneş ve yüzünüzü okşayan serin bir meltem… Yaz tatilinde bir tekne turundan daha keyifli ne olabilir ki? Fethiye’den Bodrum’a, Marmaris’ten Göcek’e, Ege ve Akdeniz sahillerinin tadını en iyi şekilde çıkartabilmek için bir tekne ya da yat kiralamak şart desek, abartmış olmayız. Peki tekne kiralarken nelere dikkat etmeli, kaliteli ve lüks bir yatın donanımında neler olmalı ve çıktığınız tekne turundan maksimum verimi alabilmek için ne yapmalı? Hepsi ve daha fazlası, tekne kiralama hakkında merak ettiğiniz her şeyi ele alan bu yazımızda sizleri bekliyor.

Tekne Kiralama 101: Tekne ve Yat Türlerini Bilelim

Tekne ve yat kiralamadan önce iyi kötü tekne ve yat modelleri hakkında bir fikrinizin olması gerekir. Elbette kimse sizden ileri seviyede denizcilik bilgisi beklemiyor; ancak piyasada yer alan farklı yat ve tekne modelleri hakkında ufak çaplı bir araştırma yapmanız, ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacak mavi yolculuğu kiralamanıza vesile olacaktır. Özellikle Ege sahillerinde karşınıza en sık çıkacak tekne tiplerinden biri gulettir. Guletler, çoğunlukla iki direkli olup, yelkenli tarzında bir tekne modeli olarak karşınıza çıkar. Ahşap ve motorlu olan bu yelkenliler, Ege koylarını keşfetmek için ideal performansta ve boyutta teknelerdir. Yatlar, genellikle tekne ve guletlerden daha büyük ebatlı olup, performans açısından daha yüksek bir motora sahiptir. Katamaranlar ise birbirine bağlanmış iki tekneden oluşan tasarımı ve güçlü motoru ile özellikle uzun deniz yolculukları için ideal bir tekne modelidir. Bu tekne ve yat türleri arasından tatilinizden beklentilerinizi birebir karşılayacak bir modeli seçerek harika bir mavi yolculuk geçirmeniz mümkün.

Konforlu Bir Mavi Yolculuk İçin Teknenizde Olması Gerekenler

Elbette tatile çıktığınız kişi sayısına ve tatil anlayışınıza göre teknenizde olması gereken donanım ve ek özellikler değişebilir; ancak asgari düzeyde konfor ve rahatlık sahibi olmak için bazı temel ihtiyaçların karşılandığından emin olmanız gerekir.

WC ve banyo: Tuvalet ihtiyaçlarınızı hijyenik ve rahat bir biçimde tamamlayabilmeniz için kiraladığınız teknenin özel bir tuvaletinin olması şart. Bazı özel yat ve teknelerde kamara sayısı kadar tuvalet, duşakabin ve banyo alanı da bulunabilmektedir.

Yeterli sayıda kamara ve yatak: Eğer kalabalık arkadaş grubunuz ile bir tekne kiralamayı planlıyorsanız, kişi sayısına yetecek kadar kamara ya da yatak olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çoğu kiralık teknede genellikle çift kişilik yataklar ve yatak sayısı kadar da kamara bulunuyor. Elbette tekne kiralama fiyatları da bu kapasite oranına göre farklılık gösteriyor.

Yakıt türü: Kiralık tekneler, dizel ve benzinli olmak üzere iki farklı tipte yakıt ile çalışabiliyor. Dizel çalışan tekneler, her daim daha ekonomik bir kullanım vadediyor.

Derinlik göstergesi: Bazı teknelerde derinlik salma hizasından itibaren gösterilirken bazılarında suyun yüzeyinden hesaplanır. Bu bilgi, özellikle dalış yapmayı planlıyorsanız sizin için elverişli hale gelir.

Bunların yanı sıra teknenin temizliği, buzdolabı gibi temel beyaz eşyalar, yedek çapa ve yedek şişme bot gibi detaylar da tekne kiralamadan önce dikkat edilmesi gerekenler arasında.

Kaptanlı mı Kaptansız mı?

Tekne ve yat kiralama opsiyonlarınız arasında inceleme yaparken karşınıza kaptanlı ve kaptansız olmak üzere iki farklı kiralama seçeneği çıkacaktır. Kaptanlı tekne kiraladığınız takdirde rota, çoğunlukla kaptan tarafından oluşturulur. Sizi bölgenin en popüler koylarına götürecek olan kaptan, bu işte deneyimli olduğu için genellikle yolcularda güven oluşturur. Öte yandan amatör denizcilik belgeniz varsa ya da mavi yolculuk yapmayı planladığınız grup içerisinde tekne kullanma deneyimi olan bir kişi varsa, kaptansız bir tekne de kiralayarak kendiniz sürebilirsiniz. Bu durumda rotanızı kendiniz oluşturabilir, dilediğiniz koya ve sahile yanaşarak denizde özgürlüğün tadını çıkarabilirsiniz.

Tekne Kiralama Fiyatları Neye Göre Değişiyor?

Günlük yat kiralama fiyatları söz konusu olduğunda pek çok farklı fiyat aralığı ile karşılaşmanız mümkündür. Fiyatlar, tekne içerisinde kamara sayısı, tekne tipi, yakıt tipi ve teknenin iç donanımına göre değişebiliyor. Lüks yat kiralama fiyatları genellikle diğer tekne ve gulet tiplerinden bir miktar daha yüksek olabiliyor. Teknenin iç hacmi ve ek donanım özellikleri arttıkça fiyat da yükseliyor. Bütçenizi belirledikten sonra ihtiyaçlarınıza ve kişisel tercihlerinize en uygun tekneyi veya yatı Tekne ve yat kiralama seçenekleri ile kiralayabilirsiniz.