274448792_a738e9815c_b-960x400.jpg

Karadeniz’de Gezilecek En Güzel Yerleri & Karadeniz’in Tarihi

7 Nisan 2024

Karadeniz’de Gezilecek En Güzel Yerleri & Karadeniz’in Tarihi

Eşsiz Doğasından Kopamayacaksınız: Karadeniz’de Gezilecek Yerler

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz’den alan, Sakarya Ovası’nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biridir.

Uçsuz bucaksız güzellikleriyle günlerce gezilebilecek, üzerine konuşulabilecek doğa harikası Karadeniz gezinizi bölgelere ayırarak yapabilirsiniz. Doğu Karadeniz, Orta Karadeniz, Batı Karadeniz olarak 3’e ayırabilirsiniz. Karadeniz tarihi yerlerini ve Karadeniz en güzel yerlerini sizler için derledik.

Tüm Karadeniz geziniz boyunca bir çok yaylayı ziyaret edebilirsiniz. Yeşillikler içerisinde yaylalara tırmanırken, bulutlara tırmanıyormuş hissini yaşayacaksınız. Yaylalar ve tüm o güzel doğa harici gezebileceğiniz yerler mevcut.

274448792_a738e9815c_b.jpg

Doğu Karadeniz Gezilecek Yerler

Giresun, şehrinde bir çok farklı mağarayı görebilirsiniz. Traventerlerini orman içinde barındırma özelliğiyle ön plana çıkan Kuzalan Tabiat Parkını gezebilirsiniz. Dokuzgöz Milli Parkı içerisinde dokuz su kaynağını görebilirsiniz. Giresun Adası içerisinde bir kilise, bir şapel, bir sarnıç ve çok sayıda mezar yapıları mevcuttur.

Rize, seyahatinde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında gelen Yedigölller, İkizdere-İspir yolu üzerinde yer alıyor. 7 krater gölünden oluşan Yedigöller, harika manzarası ve muhteşem doğasıyla gönülleri fethediyor. Çağrankaya Yaylasında her yaz düzenlenen şenliklere katılabilirsiniz. Şarkılar, horonlar eşliğinde eğlenebilir, piknik yapabilirsiniz. Balıklı Göl olarak da anılan Ambarlı Gölü özellikle doğa sporlarıyla ilgilenenlerin her yıl ziyaret edip konakladığı yerlerden. Gelintülü Şelalesi, Bulut Şelalesi, Cimil Şelalesi gibi farklı şelaleleri de gezi planınıza ekleyebilirsiniz. Çat Vadisini gezi programınıza eklerseniz bir çok farklı bitki, çiçek, ağaç türünü bir arada görebilirsiniz.

Artvin, Milli parkları, yaylaları, vadileri, şelaleleri ve kanyonlarıyla bir çok farklı doğal güzelliğe sahip Artvin aynı zamanda tarihe davet ediyor. Artvin Kalesi, Satlel Kalesi gibi bir çok kaleyse sahip İlde Tekkale Manastırı, Barhal Kilisesi gibi farklı Kiliseler ve Manastırlar yer alıyor.

Trabzon, 1890 yılında yazılı olarak yapılmış olan Atatürk Köşküyle gezinize başlayabilirsiniz. Trabzon Müzesi olarak kullanılan Kostaki Konağı arkeolojik ve etnoğrafik eserlere ev sahipliği yapıyor. Ayasofya Müzesi ve Trabzon Kalesi görebileceğiniz diğer tarihi yerler. Bakırcılar çarşısından alışveriş yapabilirsiniz. Sütlacı ile ünlü Hamsiköy’e uğramadan geçmeyin. Yeşili, doğası ve otantik köy evleriyle görmeye değer. Trekking aktiviteleri için uygun.

Ordu, gezinize teleferikle Boztepe’ye tırmanarak başlayabilirsiniz. Boztepe’ye vardıktan sonra çay keyfinizi yapabilir veya yamaç paraşütünü tercih edebilirsiniz. Arkeolojik öneme sahip ve manzarasının tadına doyamayacağınız Kurul Kalesini görebilirsiniz. Yaşayan Kültürel Miraslar Müzesinde interaktif bir tarihi yolculuk yapabilirsiniz.

Gümüşhane, Sarıçiçek Köyünü ziyaret edebilir, Karaca Mağarasında damla taş sütunlarını görebilirsiniz. Zigana Turizm Merkezinde yürüyüş parkuru boyunca yürüyebilir, Santa Harabelerinde ki taş evleri, çeşmeleri ve Kiliseleri görebilirsiniz.

Bayburt, Çoruh Nehri sayesinde su sporlarıyla uğraşanların ilgi odağı olmaya devam ediyor. Aydıntepe Yer Altı Şehri görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Buzdan oluşmuş arkıt ve dikitlerin bulunduğu Helva Koyu Buz Mağarasını gezebilirsiniz.

Orta Karadeniz Gezilecek Yerler

Samsun, bölgenin en önemli şehirlerinden bir liman kenti. Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesini gezerek tarihte zaman yolculuğuna çıkabilirsiniz. Samsun Kent Müzesi, Şehre dair her bilgiyi bir arada topluyor. Samsun halkının Atatürk’ü ağırladığı bina şimdi Gazi Müzesi olarak gezilebiliyor. Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesini görmeden dönmeyin.

Amasya, Merzifon Bölgesinde Piri Baba Türbesini ziyaret edebilirsiniz. Geçmiş dönemlerde hapishane ve cezalandırma yerleri olarak kullanılmış Kral Kaya Mezarlarını ziyaret ederek tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Şehirde gezebileceğiniz çeşitli müzeler mevcut.

Çorum, II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıldönümünde göndermiş olduğu fermana binaen 1894 yılında yapılan Çorum Saat Kulesini görebilirsiniz. Çorum Müzesine bağlı olan Alacahöyük müzesi ve ören yerini gezebilirsiniz. Yazılıkaya Tapınağı tarih severlerin görmesi gereken yerlerden. 12 km uzunluğa sahip İncesu kanyonu doğa sporu severlerin yoğun ilgisini görüyor.

Tokat, şehrin Mevlevihane, Taşhan, tarihi Sulu Sokak, Latifoğlu Konağı, Arastalı Bedesten, Tokat Kültür Evi, Tokat Saat Kulesi, Deveciler Hanı gibi tarihi noktalarını 900 adımda gezebileceğiniz bir tur programı var.

Batı Karadeniz Gezilecek Yerler

Kastamonu, şehrinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı, içinde kanyonların, karstik mağara oluşumlarının, şelalelerin ve çok çeşitli ekosistemlerin barındığı ormanların olduğu milli parkı görmelisiniz. Bir çok kanyon barındıran bölgede çok keyifli koylarda mevcut.

Bolu, bir çok gölü ve milli parkı görebilir, Akkaya Travertenlerini ziyaret edebilirsiniz. Kartalkaya kayak merkezinde kayak yapabilirsiniz. Bir çok kaplıca tesisinden birini tercih edebilirsiniz. Bolu Müzesi ve Mudurnu Evlerini görebilirsiniz.

Düzce, Ceneviz Kalesinde manzarayı izleyebilir, etrafında piknik yapabilirsiniz. Roma Dönemi’ne ait eserleri görebileceğiniz Konuralp Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Kaplıca kullanımını tercih edebilirsiniz. Türkiye’nin ilk tescillenmiş tabiat alanı Samandere Şelalesi Tabiat Alanını ziyaret edebilirsiniz.

Bartın, en çok ilgi gören yerlerden biri Tarihi Amasra Kemere Köprüsü’nün karşısında bulunan Tavşan Adasıdır. Kanyonları, şelaleleri, düdenleri, ormanları ve mağaraları bir arada görebileceğiniz Küre Dağları Milli Parkını ziyaret edebilirsiniz. Amasra Edhem Ağa Konağında tarihe tanıklık edebilirsiniz.

Karabük gezisinde şehrin en çok ilgi gören Safranbolu Evlerini gezebilirsiniz. Safranbolu Saat Kulesi, Kristal Cam Terası, Yenice Seyir Terası gibi bir çok seyirlik noktası mevcut. Nostalji Gezi Evi ve Safranbolu Ters Evi de ziyaret planlarınıza ekleyebilirsiniz.

Sinop; koyları, tepeleri, burunları, mağaraları ile doğa harikası Şehir. Birbirine yakın olan üç vadide bulunan Bazalt Kayalıkları görülmeye değer. Göl, ormanlar, yalancı maki toplulukları, kıyı kumulları, deniz kıyısı kayalıkları, sulak çayırlar, ağaçlandırma sahaları, tarım alanları ve yerleşim yerlerinden oluşan Sarıkum Tabiat Koruma Alanını görebilirsiniz.

Çankırı, bir çok şölene, şenliğe ve festivale ev sahipliği yapar. 422 hektarlık bir alana sahip olan Kadınçayırı Tabiat Parkını ziyaret edebilirsiniz. 5 bin yıllık bir geçmişi olan ve Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervine sahip Tuz Mağarasını ziyaret edebilirsiniz. Yıldıztepe Kayak Merkezinde kayak yapabilirsiniz. Türkiye’deki 10 Tarihi Köprüden biri olan Bayramören Köprüsünü görebilirsiniz.

Zonguldak, Kızlar Çayı’nda kurulmuş olan yapay göl Kızılcapınar Baraj Gölünü görebilirsiniz. Çitdere Tabiat Koruma Alanı içerisinde yer alan geyik, vaşak, karaca gibi canlı türleri ve çeşitli bitki, ağaç türlerini görebilirsiniz.

Karadeniz Mutfağı

Kaygana, karalahana çorbası ve dolması, sarı kiraz kavurması, Trabzon yağı, Vakfıkebir ekmeği, minzi peyniri,hamsi, öğmeç, Trabzon pidesi, pepeçura, laz böreği, hamsikuşu, fasulye kavurması, mısır ekmeği gibi bir çok ve farklı yöresel lezzeti mevcuttur.

Hem yerli hem yabancı turistlerin ilgi gösterdiği Karadeniz, yılın her zamanı ve mevsimi ayrı güzel. Mayıs ayından ekim ayına kadar açık havanın tadını çıkaracağınız daha rahat geziler programlayabilirsiniz. Yaz aylarında birçok şehirde denizin ve plajlarının tadını çıkarabilirsiniz.