5864210083_3d5c682d57_h-960x400 (1).jpg

İzmir'de Gezilecek En Güzel Yerler & İzmir Turistik Yerleri

7 Nisan 2024

İzmir’de Gezilecek En Güzel Yerler & İzmir Turistik Yerleri

İzmir tatil yerleri açısından en zengin kentlerden biri. Sadece Türkiye’de tatil için en iyi noktalardan biri değil; İzmir tatil yeri seçenekleri konusunda dünya genelinde öne çıkan bir kent. Özetle; İzmir’de yapacak şey çok. İzmir tatilinde uğraması gereken yerler, İzmir’de yapılacak aktiviteler ve İzmir tatil planlaması yaparken dikkat edilecekler ekseninde ipucu arayanlara İzmir’de yaşayanların ve İzmir’de tatil planlayan profesyonellerin verdiği bilgilerle bir rehber hazırladık. Önce İzmir tatilinde uğranması gereken yerler listesine bakalım…

Ege Rüyası: İzmir Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en neşeli, keyifli, huzurlu, yaşamayı bilen şehirlerinden İzmir sadece yaşamaya ve eğlenmeye dahi gidilebilecek güzellikte. Ama her yerinden hem tarihi hem doğal güzelliklerin çıktığı İzmir’i yaşamak ve gezmek için vakit ayırmanız gerekiyor. İzmir’de gezilecek yerler ve İzmir çevresi gezilecek yerleri sizler için derledik.

İzmir turistik yerler açısından da oldukça zengin ve hem yerli hem yabancı turistleri ağırlıyor. Yarımada bölgesinde yer alan Karaburun, Çeşme ve Urla’yı, İzmir’in köylerini Selçuk’u, Bergama’yı görmeden dönmeyin. İzmir kiralık villa seçeneklerini hemen inceleyebilirsiniz.

İzmir’in En Güzel Yerleri

Alsancak

İzmir’in merkezi Kordon’a bağlı olan Alsancak gece hayatının ve sosyal hayatının merkezi konumunda. İzmir’in en iyi mahallelerinden kültür mahallesi kafelere restoranları dükkanlarıyla gün ve gece boyunca hep hareketli. Kıbrıs şehitleri caddesi ise fast food dükkanları, uygun fiyatlı alışveriş seçenekleri, barlarıyla başka bir dünya. Palmiyelerin ve renkli tezgahların arasından kısa bir yürüyüş yapmak için Alsancak Sevgi yolu üzerinden yürüyebilirsiniz. Atatürk Müze Evi, İzmir Mask Müzesi, İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi, Arkas Sanat Merkezi gibi müzeleri ve galerileri gezebilirsiniz.

Kordon

Kordon boyu boyunca yürüyebilir, piknik yapabilir, gitar çalan gençlerin eğlencesine ortak olabilir, bisiklet sürebilir, açık havanın, çimlerin ve denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Saat Kulesi

Herkesin Konak meydanı diye bildiği asıl ismi Atatürk meydanı olan meydanda bulunan saat kulesi İzmir’in sembolü haline gelmiştir. 1901 yılında Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı şerefine yaptırılan Kulenin saatini İmparator 2 Wilhelm hediye etmiştir.

Kemeraltı

Tarihi roma dönemine kadar dayanan iç Liman bölgesi Kemeraltı diye anılıyor. İzmirlilerin ihtiyaçlarını karşıladığı geleneksel bir Çarşı olan Kemeraltı özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bir liman şehri olan İzmir o kadar istek bildiğimi almış ki 1750 lerden sonra İzmir gösterilen ilgiye yetememiş ve 1873’te iç Liman bölgesindeki Liman kalesi yıkılarak ticari iskana açılmış. O günlerde hayata geçirilen Kemeraltı çarşısı günümüzde hala İzmir’in ticari kalbi olarak görülüyor. Kemeraltı çarşısını gezebilir, atölye çalışmalarını izleyebilir, restoran önünde yemek yiyebilir, kahvecilerinde kahve keyfi yapabilir, hediyelik eşya alışverişinizi yapabilirsiniz.

Basmane

Basmane bölgesi Kemeraltı’ndan sadece bir cadde uzaklıkta. Rumlardan kalan tarihi taş binalar dan, Osmanlı konaklarına, kortejo denilen toplu konutlardan, nostaljik binalara kadar keşfedebileceğiniz pek çok güzelliğe bürünmüş tarihi sokaklar. Basmane Tren garı, Aziz vukolos kilisesi, İzmir kadın Müzesi, Konak belediyesi radyo ve demokrasi Müzesi ve Basın Müzesi gibi gezilebilecek noktalar yer alıyor.

Agora Antik Kenti ve Smyrna Antik Kenti

Milattan önce 3000’li yıllarda Bayraklı höyüğünde kurulmuş Smyrna Antik Kenti görülmeye değer. Çok geniş bir alana sahip antik kent kazı alanından çıkan eserler İzmir arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Kültür Park

İlk fuar alanı olan devasa yeşil alan İzmir’in merkezinde yer alıyor. Yürüyüş yapabilir, yeşil alanın tadını çıkarabilir, içerisinde yer alan parkta, veya lunaparkta çocuklarınızla vakit geçirebilirsiniz. 1936’dan beri hizmet veren parkın içerisinde tiyatrolar kültür sanat merkezleri ve eğlence mekanları yer alıyor.

Efes Antik Kenti

Milattan önce 6 binli yıllarda kurulduğu düşünen Efes Antik Kenti Helenistik dönemde osmanlı’ya kadar geçen süre boyunca var olmuş. Bir rivayete göre bu şehir Amazon olarak adlandırılan kadın savaşçılar tarafından kurulmuş. Tarihte Ana Tanrıçalar Kenti olarak geçen Krallığın Apasas şehrinden geldi rivayet ediliyor. Efes Antik kentinde birçok yapı bulunuyor olsa da bazı yapılar ön plana çıkıyor. Antipader’in ” İşte, olympos’un dışında güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı” sözleriyle anlattığı ve dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis tapınağı ön plana çıkan yapılardan biri. Fakat günümüze kadar korunamamış.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan iki katlı Celsus Kütüphanesi de Efes Antik Kenti içerisinde yer alıyor.

Aynı anda 24000 kişiyi ağırlayabilecek kadar büyük bir kapasiteye sahip olan açık hava tiyatrosu da Efes Antik Kenti bünyesinde yer alıyor. Bu yapının sahne kısmı günümüze kadar tahrip olmuş durumda ancak oturulacak bölümleri sağlam bir şekilde görünüyor. Dönemin zenginlerinin yaşadığı lüks, gösterişli Yamaç Evler de görülmeye değer.

5864210083_3d5c682d57_h-1024x683.jpg

Meryem Ana Evi

Hz İsa’nın çarmıha gerilmesi nin ardından Hz Meryem’in bu eve gelip Havari Yuhanna ile yaşadığına inanılıyor.

1891’de gün yüzüne çıkarılan ev 1950’de restore edilmiş ve restorasyondan sonra Vatikan tarafından kutsal mekan olarak ilan edilmiş. 1952’den beri dirdi Papaların da Hac vazifelerini yerine getirdiği ve Hristiyanlar tarafından yoğun şekilde ziyaret edilen Meryem Ana evi yerli turistler tarafından da ilgi görüyor.

Şirince Köyü

Maya takvimine göre 2012’de kopacak kıyametten kaçılabilecek tek yer Şirince köyüydü. Bunların konuşulduğu günden beridir köy popüler bir hal alsa da, aslında köyü özel kılan doğal güzellikleri ve mimari yapısı.

Tüm bunların yanı sıra İzmir merkezine 116 kilometre uzaklıkta yer alan Dikili’de sakin bir tatil deneyimleyebilirsiniz. Sakin koyları, mavi bayrağa sahip plajları, kamp alanları, Aşıklar Şelalesi ile görülmeye değer. Hemen karşısında ise Midilli Adası yer alıyor. Görebileceğiniz bir diğer meşhur ilçe olan Foça’da kaleler, antik kentler, müzeler, tarihİ konaklar, kayalıklar, Sazlıca kamp alanı ve Frigya tepesi yer alıyor. Yaz sezonun popüler mekanlarından Alaçatı’da rüzgar sörfü ve yamaç paraşütü yapabilir, taş evlerin olduğu sokakları gezebilir, mavi bayraklı plajlar da yüzebilir, balık restoranlarında yemek yiyebilirsiniz. Dünyanın sayılı plajları arasında gösterilen Ilıca plajı da Çeşme’de yer alıyor.

İzmir’in en büyük piknik alanlarından biri olan ve Çiğli’de yer alan Sasalı Kent Ormanı 1800 dönüm arazi üzerine kurulu. Alan içerisinde piknik yapmak için her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz hizmetlere, oyun parklarına, yürüyüş parkurlarına ve bisiklet parkurlarına yer verilmiş. okaliptüs, söğüt ve çam ağaçlarını bol bol görebileceğiniz ormana giriş ücretsiz. Çok konuşulan İzmir Tarihi Asansörü 1900 yılında 2 cadde arasındaki geçişi kolaylaştırmak için inşa edilmiş. Mithatpaşa caddesi ile Rıfat paşa caddesi arasına kurulu asansörü Yahudi bir işadamı inşa etmiş. Günümüzde ücretsiz kullanılan asansör gece yarısına kadar hizmet veriyor. 58 metre yüksekliğe sahip asansör yapısı gereği Osmanlı izlerini taşıyor.

İzmir ve çevresi gezilecek ve görülecekler yerler oldukça fazla. Gitmeden önce bir gezi planı hazırlayarak ne kadar kalacağınızı ve bu süre içerisinde nereleri göreceğinizi planlamalısınız. Tekrar tekrar gitmek için çokça sebep bulacaksınız.

İzmir’de Doğa Gezisi İçin Nereye Gitmeli?

İzmir, denilince akla hemen Alaçatı, Urla, Çeşme gibi sahil bölgeleri geliyor. Ama Baharda ve kışın İzmir’de yapacak aktivite sayısı da çok. Doğa yürüyüşü, kamp, dağcılık, avcılık gibi aktiviteler için de İzmir harika bir zemin sunuyor. İzmir Ödemiş Bozdağ gezisi, İzmir Kemalpaşa Kurudere Kanyonu doğa tutkunlarının tercih edeceği noktalardan sadece bir ikisi. İzmir’e yarım saat uzaklıktaki Manisa Spil Dağı ise eşsiz bir doğa cenneti. Yabani atların gezindiği dağ yamaçlarında el değmemiş doğa ile baş başa kalmak mümkün. Doğal güzellikleriyle ünlü bölgelerde İzmir’de kış tatili yapabilirsiniz. Kamp kurabilir, bungalow kiralayabilir ve doğanın güzelliğinin keyfini çıkarabilirsiniz. Çevre halkının da kampçıları konukseverlikle karşıladığının altını çizmek gerek.

İzmir’de Alışveriş İçin Nereye Gitmeli?

İzmir’de alışveriş için tavsiye arayanlara hemen Kemeraltı Çarşısı önerilir. Gerçekten de tarihi Kemeraltı çarşısı, küçük taş dükkanların dar sokaklar boyunca uzandığı ve neredeyse aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir merkez gibidir. Toptan fiyatına perakende satan dükkanlar, el işi dükkanları, dünya markalarının mağazaları ile tam bir alışveriş cümbüşü sunar. Alışverişin ortasında Kızlarağası Hanında kumda kahve molası vermek, çarşının içindeki balıkçılarda enfes balık menüleri tatmak ya da şambali tatlısının en iyisini yemek mümkün. İzmir’de çok sayıda alışveriş merkezi de var. Alsancak Gül Sokak ve çevresinde de Paris ve Milano tarzı butiklerle karşılaşabilir, ünlü modacıların atölyelerini görebilirsiniz.

İzmir’de Tarihi Gezi İçin Nereye Gitmeli?

İzmir’e bahar aylarında ya da bahar havasında geçen kış mevsiminde geldiyseniz mutlaka bir tarih turu atın. İzmir merkeze yarım saat uzaklıktaki Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kentini ve Efes Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Kadifekale kazı alanı, Kuşadası Kadıkalesi kazı çalışmalarıyla ortaya çıkan antik alan, tarihi Saat Kulesi, Asansör binası ve çok sayıda müze ile keyifli ve farklı bir tarihi keşif yapabilirsiniz. Bugün Avrupa’nın en meşhur müzeleri ve St Petersburg’daki müzesi kıymetli kılan pek çok eserin kaynağı olan Bergama’daki Pergamon Antik kentini de görmenizi öneriyoruz.İzmir’de Denize Girmek İçin Nereye Gitmeli?

İzmir’de denize girmek için önerilecek sayısız sahil, plaj ve koy var. Seferihisar sahilleri, Foça koyları, Çeşme sahilleri, Karaburun, Urla Çeşmealtı Plajı, Ildır plajı, Özdere en güzel sahillerden sadece birkaçı. Dikili sahilleri, Çandarlı sahilleri de çok tutuluyor ve Kuşadası da İzmir’e çok yakın konumda bulunuyor.

İzmir’de Kültür Gezisi İçin Nereleri Görmeli?

İzmir’de denize girmek harika bir şey ama İzmir’in öyle güzel ve farklı köyleri var ki; bunları görmeniz de çok önemli. Konser salonu, aktif bir tiyatrosu ve çok zengin bir kütüphanesi olan Bademli Köyü, bölgenin eşsiz kültürel dokusunu yansıtan Şirince Köyü, nazar boncuğu üretimiyle dikkat çeken Nazarköy, bahçeleri, evleri, kültürel dokusu ile dikkat çekerek sayısız filme sahne olan Birgi, villa değil malikaneleri olan Kızılca gibi çok güzel köyler var. Köylerde gezebilir, köy ürünlerini tadabilir, el yapımı ürünlerden alıp evinize hatıra götürebilirsiniz. İzmir’de kışın nereye gitmeli, sorusuna da bu köyler güzel birer yanıt sunar.

İzmir Tatilinde Neleri Tatmalı?

İzmir’de ne yenir, sorusuna şöyle bir özet yapabiliriz: Girit ve Anadolu mutfağının Osmanlı izleri ile harmanlanmış tatlarını deneyimleyebilirsiniz. Dünyanın en iyi zeytinyağının çıkarıldığı Ege zeytinlerinden elde edilen sızma zeytinyağında hazırlanmış otlar, enginar sunumları, kabağın en lezzetli formları… Boyoz adı verilen Rum böreği, pişi adı verilen yağda kızarmış hamur, lokma adı verilen tatlı ve elbette deniz ürünleri. Esnaf lokantalarında İzmir köfte ve şanslıysanız kuzu etiyle pişirilmiş şevketi bostan da tadılmalı.

İzmir’de Nerede Kalınır?

İzmir tatilinde nerede kalmalı diye düşünenler için de seçenek çok. Pansiyonlar, oteller, kamplar, karavan parkları, kiralık ev ve villalar… İzmir’de kalabalıktan uzak, özgürce ve konforlu bir tatil için tavsiyemiz ise İzmir villa kiralama seçenekleri. İzmir’de tatil planlama sürecinde konaklama konusunda seçeneğiniz zengindir. İzmir’de villa tatili ise son zamanlarda çok popüler. İzmir eşyalı yazlık kiralama seçeneklerinden İzmir lüks villa kiralama seçeneklerine uzanan bir alternatif yelpazesi var. İzmir’de denize yakın kiralık villalar ise en çok tercih edilenler arasında. İzmir tatilinde villa kiralama yaparak ailenizle ya da dostlarınızla şehrin keyifli dokusunun tadını çıkarırken denize girebilir, güneşlenebilir ve bölgede keşfe çıkarken günübirlik gezi planları yapabilirsiniz. Urla kiralık villa seçenekleri bölgedeki en popüler tatil tercihleri arasında yer alıyor. Buna ek olarak Alaçatı ve Çeşme kiralık villa seçenekleri de çok tutuluyor.

display-6-1024x578.jpeg

İzmir’de Muhafazakar Villa Kiralama

İzmir’de muhafazakar tatil için Karaburun villa kiralama, Urla villa kiralama, Çeşme villa kiralama gibi alternatifler mevcut. Muhafazakar villa kiralama seçenekleri ile ailenizle gözlerden uzak bir tatil geçirmeniz mümkün. İzmir’in tarihi dokusunu, kültürel derinliğini keşfedeceğiniz kısa çevre gezilerine çıkarken havuzlu villanızda gözlerden uzak tatil yapabilirsiniz.

display-5-1024x578.jpeg