Dijital Göçebe Nedir? & Dijital Göçebe Kime Denir?

7 Haziran 2021

Trend Çalışma Modeli: Digital Nomad

Bir yandan dünyayı dolaşırken bir yandan da aktif olarak çalışıp hayatını kazanma fikri son yılların en çok tercih edilen yöntemlerinden biri. Digital Nomad yani Dijital Göçebeler tam olarak bunu yapıyor. Ulaşımın son derece kolay olduğu çağımızda ömür boyu aynı yere ve aynı şirkete bağlı olmak yerine dünyayı dolaşırken, farklı kariyer fırsatlarının da peşinden koşuyorlar. Yeni kuşakların tercihi lokasyondan bağımsız hareket etmek. İnternet, akıllı telefon, tablet ve bulut tabanlı uygulamalar gibi bütün donanımlarını kolaylıkla yanlarında taşırken, ortak paylaşım ofislerde ve kafelerde rahatlıkla çalışabiliyorlar.

Dijital Göçebe Nedir?

Geleceğin iş modeli olacağı düşünülen bu çalışma modelinde kişiler hayatı deneyim odaklı yaşıyorlar. Çalışma ile seyahat etmeyi birleştirerek kendilerine daha özgür bir hayat biçimi sunuyorlar.

Dijital Göçebe Kime Denir?

Hayatını kazanmak için mesai saatlerinden ve mekânlardan bağımsız çalışan tüm kişilere Dijital Göçebe denir. Dijital Göçebe bir meslek kolu değil, mesleği yapış biçimidir. Çoğu meslek için uyarlanabilecek bu çalışma modeli ile çalışanlar her an her yerde çalışmaya hazırdırlar.

Dijital Göçebe Olarak Sürdürülebilecek Meslekler Hangileri?

Uzaktan yapılabilecek her türlü iş kolu Dijital Göçebe için uygundur. Tasarım, pazarlama medya ve benzeri ana başlıklar altında yapılan işler Dijital Göçebe olarak çalışabilmeniz için en uygun mesleklerdir.

  • Metin yazarı
  • Dijital pazarlama uzmanı
  • Sosyal medya uzmanı
  • Tasarımcı
  • Danışman
  • Strateji uzmanı
  • Proje yöneticisi
  • Çevirmen
  • Muhasebeci
  • Editör

Dijital Göçebe Olmanın Avantajları

Farklı Kültürleri Tanıma ve Network Oluşturma Şansı

Çalışırken sürekli seyahat halinde olmanın faydalarından biri farklı kültürleri ve insanları tanıma şansınızın olmasıdır. Farklı ülkelerde bulunduğunuz süre içerisinde ayrıca o ülkelerin çalışma sistemlerini de tanımış olursunuz. Farklı ortamlara girmenin bir diğer avantajı ise sürekli farklı insanlarla tanışıyor olmanızdır tanıştığımız her insan iletişim ağlarınızı ve profesyonel çevrenizi geliştirebilmeniz için bir fırsattır.

Yaratıcılığınız ve Üretkenliğiniz Artar

Belli saatlere ve belli mekânlara bağlı kalmadan sürekli başka yerlerde çalışmak hayal gücünüzü tetikleyici ve hep daha fazlasını göreceğiniz için üretkenliğinizi ve yaratıcılığınızı da arttıracaktır.

Değişimden Korkmazsınız

Değişmek, gelişmek ve dönüşmek sizin için her zaman daha kolay olacaktır. Dijital Göçebe olarak iş hayatını sürdüren kişiler konfor alanlarından çıkmış oldukları için yeniliğe her zaman daha açık ve değişime her zaman ayak uydurabilir yapıdadırlar. Bunun için fırsatlar her zaman daha kolay görebilir ve korkmadan yakalayabilirler.

Daha Fazla Özgürlük

Mekândan bağımsız çalışmanın en büyük artısı hayatınızın tüm kontrolü sizin elinizde olmasıdır. Bu sayede ne zaman spor yapacağınıza, ne zaman kitap okuyacağınıza, ne zaman çalışacağınıza, ne zaman mola vereceğinize hep siz karar verirsiniz.

Yeni Dil Öğrenme Kolaylığı

Sürekli farklı ülkelerde gezip, gittiğiniz yerlerde istediğiniz süre boyunca kalabildiğiniz için yeni bir dil öğrenme şansınız her zaman olacaktır. Bütün dilleri bütünüyle öğrenmeseniz dahi birçok dili iletişim kurabileceğiniz kadar öğrenmiş olacaksınız.

Dijital Göçebe Olmanın Yolları

Her şey gibi Dijital Göçebe modeli çalışma şeklinin de avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Digital Nomad olmak istiyorsanız bazı şeylerden vazgeçmeye ve sıkı bir planlamaya ihtiyacınız vardır.

Hiç geliriniz olmasa dahi sizi birkaç ay idare edecek bir birikime sahip olmak,

  • Tam zamanlı işinizden ayrılmadan önce müşteri kazanmanızı sağlayacak bir portfolyo oluşturmalısınız
  • İşten ayrılmadan dijital göçebe olarak çalışabileceğiniz müşteriler ile iletişim kurmalı ve mümkünse bu işlere başlamalısınız
  • Yaşadığınız şehirden veya ülkeden farklı bir yerde çalışmak istiyorsanız, çalışmak istediğiniz yer hakkında araştırma yapmalısınız. Nerede konaklayacağınızı, nerede çalışacağınızı önceden belirlemelisiniz.
  • İşiniz için gerekli lap top, fotoğraf makinesi, cep telefonu gibi gerekli cihazlarınızın varlığından ve iyi durumda yeterli olduğundan emin olmalısınız.

Bunları yapmadan tam zamanlı işinizi bırakmayın. Dijital göçebe çalışma modelinin sizin ve işiniz için uygun olduğunu hala düşünüyorsanız daha detaylı yapmanız gereken hazırlıklara bir göz atalım.

Borçlarınızı ve harcamalarınızı azaltmalısınız. Yeni iş modelinizde, özellikle işler oturana kadar geliriniz düzenli olmayabilir. Kimi ay daha çok kazanırken, kimi ay daha az kazanabilirsiniz. Tüm bunlara hazırlıklı olmak ve zorlanmamak adına, tüm borçlarınızı ve taksitlerinizi bitirmelisiniz. Yükünüz ne kadar az olursa, hareket alanınız o kadar fazla olacaktır. Yaşayacağınız ülkeyi ve alacağınız işleri kendiniz seçebilmek, hiçbir şeye zorunlu kalmamak için hazırlığınızı yapın.

Borçlarınızı ve taksitlerinizi bitirip artıya geçmeye başladıktan sonra birikim yapmaya da başlamalısınız. İhtiyacınız olmayan eşyalarınızı satarak, harcamalarınızı düşürerek, gelirinizin bir kısmını arttırarak birikiminizi yapın. Kötü günler, beklenmeyen durumlar için kenarınızda dursun.

İlk etapta gideceğiniz ülkelerde yapacağınız harcamalarla ilgili bir bütçe planı oluşturmalısınız. Acil durumlar içinde ne yapacağınıza dair bir acil durum planı oluşturmalısınız.

Gerekli durumlar, oluşabilecek kazalar ve hastalık durumları için sağlık sigortası yaptırmanız iyi bir fikir olabilir. Kendinizi garantiye almanız güvende olmanızı sağlayacaktır. Sürekli farklı yerlerde ulunacağınız için her an her yerde başınıza beklenmedik bir durum gelebilir.

Dijital Göçebe Çalışma Modeli için Popüler Ülkeler

Budapeşte; Macaristan’ın başkenti ve 3000 yıllık geçmişi olan şehir gezginler arasında da oldukça popüler. Tarihi, kültürü ve eğlencesiyle ilgi odağı olmasının yanı sıra yaşamın düşük maliyetli olmasıyla Dijital Göçebe çalışma modeliyle çalışanların da durak noktalarından.

Prag; Çekya’nın başkenti olan şehir kültürü, tarihi, kanalları, köprüleri, gece hayatıyla gezginlerin ilgi alanlarına giriyor. Yaşamın düşük maliyetli olması ve tüm şehirde ücretsiz Wİ-Fİ ağının olmasıyla Dijital Göçebe çalışma modeliyle çalışanların da durak noktalarından.

Barselona; modern binaları, sanat eserleri, yeşil parkları, gurme tatları ve denizi ile her gezginin mutlaka gittiği veya gitmek istediği şehir. Elbette Dijital Göçebelerin de vazgeçilmezleri arasında.

Tiflis; birçok medeniyetten izler taşır. Gürcistan’ın merkezi konumundadır. Dijital Göçebe çalışma modeliyle çalışanların rahatlıkla çalışabileceği birçok ortak çalışma alanı ve kafe imkânı var.

Bali; Hippilerin en sevdiği, ortak çalışma alanlarının çok fazla olduğu, denizi, kumu, güneşi ve lezzetli, sağlıklı yemekleriyle Dijital Göçebelerin vazgeçilmezleri arasında.

Dijital Göçebe modeliyle çalışmaya karar verdiniz, bunu gerçekleştirmek için tüm araştırmanızı ve planlamanızı yaptıysanız ve artık hazırsanız Digital Nomad topluluklarına katılabilirsiniz. İnternetten kısa bir araştırma yaparak erişebileceğiniz topluluklar sayesinde yeni arkadaşlar edinebilir, fikir alışverişinde bulunabilir, acil durumlarda yardım ve destek alabilirsiniz. Farklı yerlerdeki farklı işler içinde aranızda paslaşarak gelirinizi arttırabilirsiniz. Bu topluluklar her zaman arkanızda bir güç, yolunuzda destekçiniz olacaktır. Yolculuk boyunca da sürekli sosyalleşme imkânlarınız olduğu için yeni dostluklar ve işbirlikleri gerçekleştirme şansınız olacaktır.