pexels-levent-caglayan-15159754-1-960x400.jpg

Urla’da Gezilecek Yerler & İzmir Urla Gezi Rehberi

7 Nisan 2024

Urla’da Gezilecek Yerler & İzmir Urla Gezi Rehberi

Urla Gezilecek Yerler

Urla, İzmir’de sessiz ve sakin bir zaman geçirmek için doğru adres. Urla, yabancı ve yerli turistler tarafından özellikle yaz aylarında tercih edilmektedir. İzmir’e 40 dakika kadar uzaktır. Urla’da güzel tatil yapabileceğiniz birçok tatil yeri bulunmaktadır. Berrak denizi, mavi bayraklı plajları, antik kenti ve mükemmel doğası ile turistleri cezbetmekte. Urla’da birçok alternatif aktivite bulunmaktadır. Ege geleneklerini yansıtmakta olan Urla’da plajlara gidebilir, sanat sokağını gezebilirsiniz. Sanatseverlere, tatilcilere ve sadece kafasını dinlemek isteyenlere hitap eden Urla, kendinizi dinlendirmeniz için size yardımcı olacak.

pexels-levent-caglayan-15159754-1-576x1024.jpg

Türkiye’de bilinen Urla Enginar Festivali de bölgeye insan çekmekte önemli rol oynamakta. Urla, yöresel yemeklerini yiyebilir ve mutfak kültürünü artırabilirsiniz. Eğer şarap tüketmeyi seviyorsanız kesinlikle Urla’da üretilen şarapları tatmalısınız. Urla Bağ Yolunda üretilen şaraplar sayesinde dünya çapında da tanınmaktadır.

Urla’da gezebileceğiniz en güzel yerler Urla’nın adalarıdır. Karantina Adası, Yassıca ada gezebileceğiniz adalardandır. Doğal güzelliklerine hayran kalacağınız Urla’nın adalarında konaklama imkânına sahipsiniz. Tarihi yer olarak ise Klazomenai Antik Kentini gezebilirsiniz. Hem tarih hem sanat hem de güneşin ve denizin tadını çıkarabileceğiniz bir tatil sizleri beklemekte.

Urla Gezilecek Yerleri

Urla’nın doğal güzelliklerine hayran kalacağınız birçok yeri bulunmaktadır. Sakin bir tatil geçirip kafa dinleyebileceğiniz, kendinizle baş başa kalabileceğiniz Urla’da gezilecek yerleri sizler için listeledik.

Çeşmealtı İskelesi

Urla merkezine 4 km mesafede olan Çeşmealtı, turistik açıdan oldukça yoğundur. Yazlık evlerin ve kamp alanlarının bol olduğu Çeşmealtı’nda sakin ve sessiz bir tatil yapabilirsiniz. Plaja giderek denizin, güneşin ve havanın keyfine varabilirsiniz. Limanda tekne turları ile denizin tadına varabilirsiniz. Yaz akşamlarınızı hafif Ege yemekleri ile geçirebilir, yürüyüş yaparak yaz akşamlarının tadını çıkarabilirsiniz. Küçük kafelerde, pub mekânlarında keyifli dakikalar yaşayabilirsiniz. Çeşmealtı’ndaki iskelede balık tutarak gününüzü geçirebilirsiniz. Bölgedeki otellerde konaklayabilirsiniz. Yorgo Seferis tesislerinde de konaklayabilirsiniz. Güvenlik Tepesi bölgesinde gün batımını izlemenizi kesinlikle öneririz.

Bademler Köyü Sokakları

Bademler Köyü, Urla’ya bağlı olan ve doğal güzelliklerini korumayı başarmış bir köydür. Sabahları dinç kalkacağınız, oksijenin bol olduğu bu köy sizlere sakin ve huzurlu bir tatil imkânı sunmakta. Bademler Köyü’nün en büyük özelliği Türkiye’de tek tiyatroya sahip olan sanat köyü olarak bilinmesidir.

Sanatın ve kültürün önemli olduğu Bademler Köyünde, Aziz Nesin ve Uğur Mumcu adına anma törenleri düzenlenmektedir. Bademler Köyü’nde gittiğiniz her yerde Albert Einstein ya da Deniz Gezmiş’in birçok sözüne rastlayacaksınız.

Karantina Adası

Osmanlı Döneminde yapılmış ve dünyada sadece 3 örneği olan Karantina Adası, Urla’da görmeniz gereken ilk yerlerdendir. Adından da anlaşıldığı üzere Karantina Adası, eskiden İzmir’e gelen yabancı insanların ve hac kâfilerinin kontrollerini sağlanır daha sonra ise şehre alınırlarmış. Eski dönemlerde bulaşıcı hastalığa olan kişiler Karantina Adası’nda tedavi edilirmiş. Günümüze kadar kendini korumayı başaran Karantina Adası, Osmanlı Devleti’nin ilk karantina bölgesi olarak kullanılmıştır. Karantina Adası’nda Urla Kemik Hastalıkları Hastanesi de bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığına bağlı olan adada bakanlığın tesisleri de yer almaktadır. Feribotla geziler düzenlenmekte. Doğanın yeşili ve denizin mavisinin uyumu sizleri adeta büyüleyecek.

Barbaros Köyü Taş Evleri

Karaburun bölgesinde kalan Barbaros Köyü, İzmir’in Urla ilçesine bağlıdır. Her yıl Haziran ayında Urla Barbaros Oyuk Festivali düzenlenmektedir. Haziran ayında giderseniz bu festivale katılmanızı öneririz. Köy sıcaklığını hissetmek istiyorsanız Barbaros Köyü sizin için doğru adres. Mavi panjuru evleri ve renkli sokakları sayesinde içinizi açacak bu köy. Huzur bulabileceğiniz ve kendi kendinize vakit geçirebileceğiniz bu köy sayesinde şehrin stresi ve gürültüsünden uzaklaşacaksınız. Doğanın tadını çıkarmak ve stresinizi azaltmak için doğru yer.

İzmir Urla Gezilecek Yerler

Ege’nin incisi olarak kabul edilen Urla, M.Ö. 2000 yıllarında Klazomenai adı ile anılırmış. Urla, Necati Cumalı ve Yorgo Seferis’in yaşadığı yermiş. Ege’nin bilinen en eski limanı Urla’dadır. Antik çağ döneminde ise Ege’nin vazgeçilmezi olan zeytinyağı ticareti yaparak ticari merkez haline gelmiş. Ticari merkez haline gelmesinin bir diğer önemli noktaları ise üzüm bağı ve şarapçılıktır.

Tarihe meraklı olan kişiler Urla’yı ziyaret etmekte. Bilinen bazı köyleri sayesinde insanları kendine çekmeyi başaran Urla’nın köyleri tarihin yaşandığı yerlermiş. Bademler Köyü, Bizans hamamlarını bünyesinde barındırmış, Özbek Köyü ise tiyatrosu ile ünlüdür. Bu köyleri kesinlikle gezmelisiniz hem sanatı hem tarihi hem de doğal güzellikleri bir arada bulabileceksiniz. Urla’nın plajlarına giderek sakin denizin ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Demircili Plajı, Altınköy Plajı, Çeşmealtı Mavi Plajı, Aydile Koyu görülmeye değer plajlardır. Deniz Yıldızı Plajı, Bodrum Koyu, Kum Denizi Plajı Urla’da girebileceğiniz koylardır. Urla’da düzenlenen Enginar Festivali ve Mart Dokuzuncu Ot Festivali’ne katılmanızı öneririz. Enginar Festivali Nisan ayında Mart Dokuzuncu Ot Festivali ise Mart ayında yapılmaktadır. Urla’da altı tane şaraphane bulunmaktadır. Urla’da bulunan şaraphaneleri gezerek ücretsiz tadım yapabilir. Enfes şarapları tadabilirsiniz. Urla’da Bağbozumu Şenliği 14 Ağustos’ta her yıl düzenli olarak büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır.

Urla’da Gezilecek Yerler

Ege’nin kalbi olan Urla, doğal güzellikleri, sanata düşkünlüğü ve Antik çağdan kalma tarihi ile sizlere enfes bir tatil imkânı sunar. Gezerken kafa dinleyebileceğiniz, akşam bir kafede sahilin tadını çıkarırken huzur bulacağınız yaz akşamları sizleri beklemekte. Köy hayatının sakinliğini ve huzurunu hissedebileceğiniz, berrak denizi ve kumsalı sayesinde güneşin tadını çıkarabileceğiniz Urla, sizleri adeta büyüleyecek. Sizler için Urla’da gezerken rehber edinebileceğiniz bir liste hazırladık.

Urla Klazomenai Antik Kenti

Urla Antik Kenti, 12 İon kentinden birisi olan Klazomenai’dir. Urla – İskele yolu üzerinde bulunur. Tarihin en büyük kanıtlarından birisi Antik Klazomenai kentinin Urla’da olmasıdır. M.Ö. 6. yüzyıldan kalma bilinen ilk zeytinyağı fabrikası Urla’da Zeytinyağı İşliği olarak insanlara hizmet verdiği bilinmekte

Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi

Urla’da büyüyen şairimiz Necati Cumalı, 1921 yılında Yunanistan doğmuş ve daha sonra ailesiyle birlikte Urla’ya gelmiştir. Urla’da büyüyen şairimiz, eserlerinde Ege insanı ve yöresini anlatmaktadır. Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi’nde, şairimizin aldığı ödüller, film afişleri, plaketler ve eşyaları halka sergilenmektedir.

Urla Sanat Sokağı

Zafer Caddesinde yer alan Urla Sanat Sokağı, sanatseverlerin kesinlikle gitmesi gereken bir yerdir. Sokağın içerisinde dükkanların olduğu bu sokakta, konsept kafeler, seramik atölyeler, antikacılar ve el yapımı ürünler yer almakta. Urla Sanat Sokağı, her tarzda insana hitap etmektedir. Kitap kafelerde huzurlu saatler geçirebilir, yapılan ürünleri inceleyebilir ve keyifli dakikalar yaşayabilirsiniz.

Urla Bağ Yolu

Antik çağlara kadar uzanan ve günümüze kadar gelmeyi başarmış 6000 yıllık şarap geçmişine sahip olan Urla’da şarap üreten kişilerin yaptığı bir proje olan Urla Bağ Yolu, Urla için oldukça önemlidir. Günümüzde de hizmet veren Urla Şarapçılık, MMG Şarapçılık, Usca Şarapçılık, Mozaik Şarapçılık ve Urlice Şarapçılık’tan şarap üretiminin nasıl olduğu hakkında bilgiler alabilirsiniz. Aynı zamanda şarap mahzenlerini gezebilir ve şarap tadımı yapabilirsiniz. Urla’da kendinize uygun birçok gezebileceğiniz mekân bulabilecek ve huzurlu bir tatil yapabileceksiniz.