pexels-taryn-elliott-4652002-1-960x400.jpg

Türkiye’nin Tarihi Yerleri & Tarihi Yerler Haritası

7 Nisan 2024

Türkiye’nin Tarihi Yerleri & Tarihi Yerler Haritası

Türkiye’de Gezgin Olmak

Türkiye, muazzam doğası, tarihi ve turistik pek çok önemli il ve ilçeleri ile gezmeye doyamayacağınız bir ülkedir. Coğrafi konumu bakımından çok zengin topraklarda olması, tarihsel süreçte önemli ticaret yollarına ev sahipliği yapmış olması gibi daha pek çok nedenle çok fazla savaşa da sahne olmuştur. Bütün bunların neticesinde pek çok kültürle etkileşim halinde olmuş ve eklektik bir kültürün vermiş olduğu özelliklerle donatılmıştır. Bu nedenle gezip görebileceğiniz, heyecanla keşfedip bol miktarda şaşıracağınız çok şeyle de karşılaşabilirsiniz. Türkiye’de keşfedilecek o kadar çok yer var ki…

İstanbul

Öncelikle yerli ve yabancı Turistlerin oldukça rağbet ettiği dillere destan boğazı ve yüzyıllar boyunca Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve son olarak Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği etmiş olan ihtişamın hüküm sürdüğü şehrimiz İstanbul, gezilip görülmesi gereken yerler bakımından büyük öneme sahiptir.

İstanbul’da gezilecek yer denildiği zaman akla ilk gelen tarihi ve turistik yer Ayasofya’dır. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından bazilikal planda yaptırılan Ayasofya Kilisesi, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’ tarafından İstanbul’un alınmasıyla birlikte; Mihrap, minber, vaaz kürsüsü ve mahfil eklenerek camiye dönüştürülmüştür. Müze olarak hizmet veren Ayasofya Cami yakın bir zamanda Müslümanların ibadetine açılmıştır. İstanbul’da sanat tarihi açısından son derece önemli başka bir yapı da Nuruosmaniye Camiidir. Nuruosmaniye Camii, Osmanlı Dönemi’nde yaptırılan Barok bir cami olması nedeniyle özellikle Avrupalı turistlerin ilgisini çekebilecek türde bir yapıdır. Ayrıca İstanbul’da gezilip görülecek diğer önemli tarihi ve turistik yerler arasında; Topkapı Sarayı, Sultan Ahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı, Anadolu Hisarı, Rumeli Hisarı, Yedikule Zindanları, Haydarpaşa Garı, Hipodrom (At Meydanı), Kız Kulesi, Çemberlitaş ve Kapalı Çarşı gibi sayısız pek çok önemli tarihi ve turistik mekân yer almaktadır.

pexels-julia-volk-6118470-1-683x1024.jpg

Ankara

Türkiye’nin başkenti olan Ankara’ya her ne kadar gri şehir deseler de inanmayın. Ankara’nın mütevazi oluşundan kaynaklıdır o. Tarihi açıdan büyük öneme sahip Ankara Kalesi, Kalenin hemen yanı başında dünyaca ünlü bir müze olan Anadolu Medeniyetler Müzesi her yıl milyonlarca turiste Anadolu uygarlıklarının birçok önemli eserlerini tanıtır. Müzenin etrafında bir de özel müze bulunur. Ayrıca günümüzde iş hanı olarak kullanılan Sulu Han ve Pirinç Han da Müzenin bulunduğu Ulus semtinde yer alır. Ulus sokaklarında gezerken, Cumhuriyet’in ilk yıllarının aydınlığı yüzümüze bir meşale gibi çarpar. Çünkü orada Cumhuriyet Dönemi’nden kalma Ulusal Mimari üslubuyla inşa edilmiş pek çok tarihi yapı cadde boyunca eşlik eder.

Bunlardan bazıları; I. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara Palas, Postane Binası, İş Bankası Genel Müdürlüğü Binası vb. Ayrıca Ankara Yakınlarında kurulmuş önemli uygarlıklardan olan Gordion için de söylenecek çok söz vardır. Polatlı mevkiinde bulunan Gordion Müzesi de Ankara için çok önemli tarihi turistik yerdir ama Ankara’da gidilebilecek en onurlu yer neresidir? Diye sorarsanız hiç düşünmeden Anıtkabir derim.

pexels-alperen-gumussoy-7001080-768x1024.jpg

Güzel Atlar Diyarı; Kapadokya

Türkiye’de gezilip görülmeye değer pek çok yer vardır. Özellikle yaz- kış turist ağırlayan yerlerden biri olan Kapadokya, Coğrafya’nın mimariye yansıdığı önemli bir oluşumdur. Ürgüp Peri Bacaları, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi odağı halindedir. Her sene ülkenin dört bir yanından çeşitli turlar düzenlenerek bölgenin doğal güzellikleri gezilir. Ata ve deveye binebileceğiniz ve balonla tur atabileceğiniz Kapadokya, turizm açısından çok önemli bir merkezdir.

Göbeklitepe

Tüm dünyanın gözünü Türkiye’ye çeviren Göbeklitepe kazısındaki bulgular, buranın dünyanın bilinen en eski tapınağı olduğunu saptamıştır. Kültür turizmi açısından son derece önemli olan Göbekli tepe, Tarih öncesi ayinlerin sırrının çözülmeye çalışırken bu konuda oldukça ilginç bulgulara rastlanması nedeniyle de gizemini koruyor. Kazıda bulunan tarihi eserler Şanlıurfa Müzesi’nde sergilenmektedir.

İshakpaşa Sarayı

Doğubayazıt yakınlarında bulunan 116 odalı İshakpaşa Sarayı’nda Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nin mimari özelliklerini bir arada görebilme şansınız olacaktır.

pexels-seyda-nur-yuce-15166393-1-768x512.jpg

Efes Antik Kenti

Milattan önce 6000 yıllarına tarihlenen Efes Antik kenti, İzmir sınırları içindeki Selçuk’ta kurulmuştur. İyonya’ya bağlı şehirlerden biri olan Efes, 2015 tarihinde Unesco Dünya Mirası olarak kabul edilmesinden sonra yabancı turistlerin de ziyareti yoğunlaşmıştır. Efes’in özelliği tamamı mermerden yapılmış ilk kent olmasıdır. Neolitik, Helenistik ve Roma Dönemi’ni kapsayan geniş bir kültüre sahiptir.

Zeugma Mozaik Müzesi

Dünyanın en büyük mozaik müzesi olması sebebiyle yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Zeugma Müzesi, Gaziantep sınırları içinde yer alır. Müzede Roma Dönemi’ne ait çeşme ve su sarnıçları, tanrı heykelleri ve binlerce parçadan oluşan göz kamaştıran mozaikler, tarihi açıdan oldukça büyük öneme sahiptir.

Sümela Manastırı

Yeşilin her tonunu görebileceğiniz, muhteşem doğası, tertemiz havası ile Karadeniz, Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken bir bölgedir. Tarihi açıdan son derece büyük öneme sahip olan Sümela manastırı, Trabzon’da yer alır. 300 metre yüksekliğinde bir vadi üzerinde yer alan Sümela Manastırının bir diğer adı da Meryem Ana Manastırıdır. Yerinin büyülü bir doğal güzellikle iç içe oluşundan dolayı da oldukça dikkat çeker.

pexels-fatih-turan-15214392-1-768x960.jpg

Truva Antik Kenti

Milattan önce 3000 yılına kadar tarihlenen Truva Antik Kenti Çanakkale ilimizde yer alır. Kulaktan kulağa yayılan efsanelere ev sahipliği yapan Truva Antik kenti de her sene yerli ve yabancı turistlerin olmazsa olmazıdır.

Aspendos Antik Kenti

Milattan önce 10. Yüzyıla kadar tarihlenen Aspendos Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçesindedir.

Ashab- ı Kehf Mağarası

Mersin’in Tarsus ilçesinde yer alan Ashab- ı kehf Mağarası, Kuran’da geçen 33 mağaradan biri olduğuna inanıldığı için Müslümanlarca kutsal kabul edilen bir mağaradır. 7 uyurlar efsanesinin gerçekleştiğine inanılan mağara, çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Alahan Manastırı

Mersin ilinin Mut ilçesine bağlı, Karaman – Konya Yolu üzerinde yüksek bir tepeye kurulmuş bir karanlık dönem kilisesidir. Hıristiyanlığın yasak olduğu geç antik- erken Bizans dönemi diye adlandırılan bu dönem ikona kırıcılık dönemi olarak da bilinir ve 440-42 yılları arasında yapıldığı düşünülen Alahan Manastırı, doğu ve batı kilisesi olarak ikiye ayrılan bölümlerden oluşur. Bazilikal üslupla inşa edilmiş olan kiliseler, sonradan restore edilmiştir. Manastırın dışarıda kalan kısmında taşlara oyulmuş keşiş mezarları yer alır.

Hasankeyf

Batman ilimizde yer alan Hasankeyf, 12 bin yıllık tarihi ile çok önemli bir yer olup etrafında birçok önemli mağara barındırır.

Pamukkale Travertenleri

Denizli’nin Pamukkale ilçesi’ne bağlı olan Unesco kültür mirası listesinde yer alan bir doğal güzellik olduğu için her yıl binlerce turist çekmektedir.

Nemrut Dağı

Boyları 7 metreye kadar uzanan dev heykeller ile büyük ilgi çeken Nemrut Dağı, Adıyaman ilimizin Kâhta ilçesinde yer alır.

Cunda Adası

Hem tarih bilginizin artacağı hem de mükemmel bir tatil yapma şansı bulabileceğiniz Cunda Adası, Balıkesir’in Ayvalık İlçesinde yer alır. Mimarisiyle oldukça ilgi çeken Cunda Adası, mis gibi havası ve dillere desten denizi ile yerli ve yabancı milyonlarca turistin ilgi odağıdır. Cunda Adası, doğal güzellikleri, mimarisi ve tarihi değerleri ile birlikte düşünüldüğünde adeta bir Açıkhava müzesini andırır.