pexels-oliver-sjostrom-1223650-960x400.jpg

Tekne Tatili Hakkında Tüm Bİlmeniz Gerekenler

7 Nisan 2024

Tekne Tatili Hakkında Tüm Bİlmeniz Gerekenler

Cam gibi berrak bir deniz, sakin ve huzurlu bir koy, içinizi ısıtan güneş ve yüzünüzü okşayan serin bir meltem… Yaz tatilinde bir tekne turundan daha keyifli ne olabilir ki? Fethiye’den Bodrum’a, Marmaris’ten Göcek’e, Ege ve Akdeniz sahillerinin tadını en iyi şekilde çıkartabilmek için bir tekne ya da yat kiralamak şart desek, abartmış olmayız. Peki tekne kiralarken nelere dikkat etmeli, kaliteli ve lüks bir yatın donanımında neler olmalı ve çıktığınız tekne turundan maksimum verimi alabilmek için ne yapmalı? Hepsi ve daha fazlası, tekne kiralama ve tekne tatili hakkında merak ettiğiniz her şeyi ele alan bu yazımızda sizleri bekliyor.

Tekne Tatili

Tekne tatili, yaz mevsiminin en keyifli tatil seçeneklerinden biri. Yaz boyunca ülkemizin hemen her bölgesindeki kıyılarda tekne tatili yapmak çok popüler. Tekne ile farklı sahilleri, koyları keşfetmek, yüzerek kıyıya ulaşmak ya da dalış yapmak gibi çok keyifli deneyimler yaşamak mümkün oluyor. Su sporları, deniz manzarasında yemek, istediğin an istediğin yerde yüzmek gibi sayısız avantajı var. Tekne tatilinin en güzel yanlarından biri de izole tatil seçenekleri arasında olması. Teknede bulunan kişileri belirleyebilmek, gözlerden uzak olmak, pandemi endişesi yaşamamak gibi birden fazla avantajı bir arada sunuyor. Arkadaşlarla toplanıp tekne kiralamak ya da ailece tekne kiralamak gibi seçenekler, kulağa gerçekten hoş geliyor. Peki, tekne kiralamanın avantajları neler? Benzer şekilde; tekne kiralamak için en iyi zaman hangisi ve tekne tatili için en iyi rotalar hangileri?

pexels-oliver-sjostrom-1223650-768x960.jpg

Neden Tekne Tatili?

Tekne ile tatil yapmak, hemen herkes için mükemmel bir alternatiftir. Her gün farklı bir yerde uyanmak, denizin eşsiz güzelliğini her an yaşamak ve her an yüzmeye hazır olmak gibi bir tatil deneyimi sunar. Özgür bir tatil fikri arayanlar için aynı zamanda eşsiz anılar sağlayacak olan bir tatil deneyimi seçeneğidir. Tekne kiralamanın diğer tatil seçeneklerine göre sunduğu avantajları şöyle listeleyebiliriz:

İzole tatil seçeneklerinden biridir. Tekneyi birlikte kiraladığınız kişiler dışında giren çıkan olmaz.

Korunaklı tatil seçeneklerinden biridir. Korunaklı villa kiralama seçenekleri gibi tekne kiralama ile de ailenizle size özel bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

Muhafazakar tatil arayışında da tekne tatili oldukça iyi bir alternatif sunar.

Sessiz ve sakin bir tatil arayanlar için de idealdir. Kalabalık gürültüsü, farklı yerlerden belirsiz zamanlarda gelen gürültü olmadan sizin kontrolünüzde bir tatil seçeneği sunar.

Özgür bir tatil alternatifidir. Çünkü ne zaman ne yiyeceğinize siz, karar verirsiniz. Elbette ne zaman nerede denize gireceğinize ya da güneşleneceğinize de…

Tekne Kiralama 101: Tekne ve Yat Türlerini Bilelim

Tekne ve yat kiralamadan önce iyi kötü tekne ve yat modelleri hakkında bir fikrinizin olması gerekir. Elbette kimse sizden ileri seviyede denizcilik bilgisi beklemiyor; ancak piyasada yer alan farklı yat ve tekne modelleri hakkında ufak çaplı bir araştırma yapmanız, ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacak mavi yolculuğu kiralamanıza vesile olacaktır. Özellikle Ege sahillerinde karşınıza en sık çıkacak tekne tiplerinden biri gulettir. Guletler, çoğunlukla iki direkli olup, yelkenli tarzında bir tekne modeli olarak karşınıza çıkar. Ahşap ve motorlu olan bu yelkenliler, Ege koylarını keşfetmek için ideal performansta ve boyutta teknelerdir. Yatlar, genellikle tekne ve guletlerden daha büyük ebatlı olup, performans açısından daha yüksek bir motora sahiptir. Katamaranlar ise birbirine bağlanmış iki tekneden oluşan tasarımı ve güçlü motoru ile özellikle uzun deniz yolculukları için ideal bir tekne modelidir. Bu tekne ve yat türleri arasından tatilinizden beklentilerinizi birebir karşılayacak bir modeli seçerek harika bir mavi yolculuk geçirmeniz mümkün.

pexels-orest-sv-1821678-1-768x1151.jpg

Nasıl Bir Tekne Kiralamalı?

Tekne tatili planlayan pek çok kişi, tekne seçimini nasıl yapmak gerektiği konusunda endişe duyar. Yılın en keyifli tatilini kimse riske atmak istemez. Burada dikkat edilmesi gerekenleri şöyle listeleyebiliriz:

Tekne tercihini kişi sayısına göre yapabilirsiniz. Çiftler veya aileler ya da bireysel olarak tura katılanlar için ayrı ayrı kamaralar olmalı ki tatilin konforu bozulmasın. Tabi günübirlik tekne kiralama seçeneklerinde buna gerek olmayabilir.

Uzun bir seyahat planı varsa kaptana ek olarak aşçının ve tekne personelinin olması da önemsenmeli.

Teknenin yeni olması da daha modern ekipman sunacağı için tatili daha konforlu kılabilir.

Uzun süreli tekne tatili planında yemek konusunda önceden bilgi almak da önemli. Aşçının deneyimli olması da istenebilir.

Tekneyi kiralamadan önce sunulan hizmet hakkında detaylı bilgi almak da gerekli.

Tekne Tatili İçin En İyi Zaman

Tekne tatili zamanlaması çok önemli. Çünkü hava şartları bu tatil organizasyonu için ana belirleyici. Rüzgarlı, yağmurlu havalarda tekne ile açılmak hem keyifli olmaz hem de tehlikeli olabilir. Tekne ile açıldığınızda denizden esen rüzgarların vereceği serinlik etkisi nedeniyle yaz mevsiminin en ideal tekne tatili zamanı olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde yaz aylarında tekne kiralamak, çok iyi bir fikir. Baharda da nispeten hava durumuna bakarak tekne kiralama tercihi yapılabilir. Ancak özellikle birkaç günden fazla sürecek tekne tatili için kış mevsimi çok önerilmiyor.

Konforlu Bir Mavi Yolculuk İçin Teknenizde Olması Gerekenler

Elbette tatile çıktığınız kişi sayısına ve tatil anlayışınıza göre teknenizde olması gereken donanım ve ek özellikler değişebilir; ancak asgari düzeyde konfor ve rahatlık sahibi olmak için bazı temel ihtiyaçların karşılandığından emin olmanız gerekir.

Tuvalet ve banyo

Tuvalet ihtiyaçlarınızı hijyenik ve rahat bir biçimde tamamlayabilmeniz için kiraladığınız teknenin özel bir tuvaletinin olması şart. Bazı özel yat ve teknelerde kamara sayısı kadar tuvalet, duşakabin ve banyo alanı da bulunabilmektedir.

Yeterli sayıda kamara ve yatak

Eğer kalabalık arkadaş grubunuz ile bir tekne kiralamayı planlıyorsanız, kişi sayısına yetecek kadar kamara ya da yatak olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çoğu kiralık teknede genellikle çift kişilik yataklar ve yatak sayısı kadar da kamara bulunuyor. Elbette tekne kiralama fiyatları da bu kapasite oranına göre farklılık gösteriyor.

Yakıt türü

Kiralık tekneler, dizel ve benzinli olmak üzere iki farklı tipte yakıt ile çalışabiliyor. Dizel çalışan tekneler, her daim daha ekonomik bir kullanım vadediyor.

Derinlik göstergesi

Bazı teknelerde derinlik salma hizasından itibaren gösterilirken bazılarında suyun yüzeyinden hesaplanır. Bu bilgi, özellikle dalış yapmayı planlıyorsanız sizin için elverişli hale gelir. Bunların yanı sıra teknenin temizliği, buzdolabı gibi temel beyaz eşyalar, yedek çapa ve yedek şişme bot gibi detaylar da tekne kiralamadan önce dikkat edilmesi gerekenler arasında.

Kaptanlı mı Kaptansız mı?

Tekne ve yat kiralama opsiyonlarınız arasında inceleme yaparken karşınıza kaptanlı ve kaptansız olmak üzere iki farklı kiralama seçeneği çıkacaktır. Kaptanlı tekne kiraladığınız takdirde rota, çoğunlukla kaptan tarafından oluşturulur. Sizi bölgenin en popüler koylarına götürecek olan kaptan, bu işte deneyimli olduğu için genellikle yolcularda güven oluşturur. Öte yandan amatör denizcilik belgeniz varsa ya da mavi yolculuk yapmayı planladığınız grup içerisinde tekne kullanma deneyimi olan bir kişi varsa, kaptansız bir tekne de kiralayarak kendiniz sürebilirsiniz. Bu durumda rotanızı kendiniz oluşturabilir, dilediğiniz koya ve sahile yanaşarak denizde özgürlüğün tadını çıkarabilirsiniz.

Tekne Tatili Fiyatları / Kiralık Tekne Fiyatları Nasıl?

Tekne tatili fiyatları, farklı kriterlere göre değişiklik gösterir. Kiralık tekne fiyatlarına etki eden faktörleri de şöyle sıralayabiliriz:

Lokasyon

Teknenin özellikleri (yeni olması gibi)

Oda sayısı

Personel sayısı

Sunulan ek hizmetler

Güzergâh yani rota

Teknenin büyüklüğü

Tatildekirala.com üzerinden kiralık tekne fiyatlarını listeleyebilirsiniz. En uygun kiralık tekne seçeneği arayışında sistemli bir biçimde ilerleyebilirsiniz. Bu amaçla kiralık yat fiyatlarını veya kiralık tekne fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Kiralık tekneleri özellik ve fiyat açısından hızlıca karşılaştırabilir, ihtiyacınıza uygun seçeneği hemen bulabilirsiniz.Tatilde Kirala ile kiralık yat ve tekneler gibi villa kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.

Tekne Kiralama Fiyatları Neye Göre Değişiyor?

Günlük yat kiralama fiyatları söz konusu olduğunda pek çok farklı fiyat aralığı ile karşılaşmanız mümkündür. Fiyatlar, tekne içerisinde kamara sayısı, tekne tipi, yakıt tipi ve teknenin iç donanımına göre değişebiliyor. Lüks yat kiralama fiyatları genellikle diğer tekne ve gulet tiplerinden bir miktar daha yüksek olabiliyor. Teknenin iç hacmi ve ek donanım özellikleri arttıkça fiyat da yükseliyor. Bütçenizi belirledikten sonra ihtiyaçlarınıza ve kişisel tercihlerinize en uygun tekneyi veya yatı Tekne ve yat kiralama seçenekleri ile kiralayabilirsiniz.

En İyi Tekne Kiralama Rotaları

Ülkemizde tüm kıyı şeridi boyunca birbirinden harika lokasyonlarda tekne kiralamak ve bir tekne gezisi planı yapmak mümkün. Ancak en güzel tekne turu rotalarının güney Ege kıyılarında olduğunu söyleyebiliriz. Kaş, Kalkan, Fethiye, Marmaris, Muğla koyları bu konuda en iyi güzergahlar. Ancak Akdeniz boyunca, İstanbul Adalar civarında, İzmir kıyılarında hatta Batı Karadeniz kıyılarında da tekne ile muhteşem bir tatil planı yapmak mümkün. Ülkemizin en popüler tekne turu rotalarını listeleyelim:

Gökova Körfezi

Yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda olan Gökova Körfezi, Muğla’da, Datça ile Bodrum arasında Ege Denizi kıyısında bulunan minik bir körfez. Bu bölgede akvaryum gibi sularda balıklarla yüzmek, dalış yapmak ve doğanın güzelliğini doya doya yaşamak mümkün.

Ölüdeniz Tekne Turu

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan mavi bayraklı Ölüdeniz de tekne turu için harika bir lokasyon. Tekne ile Ölüdeniz çevresindeki eşsiz güzellikleri keşfedebilirsiniz. Tarihi kalıntılar da ilginizi çekecek.

Ayvalık Tekne Turu

Maden Adası, Kadırga Koyu, Sivrice, Babakale, Assos, Behram Kale, Truva, Midilli, Manastır Adası, Çıplak Ada ve Cunda boyunda devam eden bir tekne turu tatili yaşanabiliyor.

Çeşme Tekne Turu

Çeşme’den tekne kiralama ile Eşek Adası ve Çeşme’nin bakir koylarını dolaşan bir tur yapılabilir.