marmaris.jpg

Kapsamlı Marmaris Rehberi: Marmaris Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

7 Nisan 2024

Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist ağırlayan Marmaris, uzun yıllardır popülaritesini koruyan bir sahil beldesi. Türkiye’nin en bilindik tatil destinasyonlarından olan Marmaris, koyları, hareketli gece yaşantısı ve eşsiz doğası ile her yaştan ziyaretçiye hitap etmeyi başarıyor.

Marmaris, birbirinden farklı birçok günlük kiralık villa seçeneğiyle de tatilcileri memnun ediyor. Tatilinizi kendi evinizin rahatlığında geçirmeniz için birçok detayın düşünüldüğü bu günlük kiralık evlerde uydu yayınından, ütüye, DVD oynatıcıdan, jeneratöre kadar farklı isteklere yönelik ekipmanlar bulabilirsiniz. Özellikle çocuklu aileleri tatmin edecek olanakların sunulduğu Marmaris günlük kiralık evler eşyalı olduğu için de acil ihtiyaçlarınıza yanıt verecek nitelikleriyle öne çıkıyor.

Marmaris Adı Nereden Geliyor?

Tarihi M.Ö. 2000'lere uzanan kentin ilk adı Fiskos’tur. Efsaneye göre Osmanlı döneminde Kanuni Sultan Süleyman buraya gelmiş ama burada bulunan kaleyi beğenmemiş ve şanına uygun görmemiştir. “Mimar As” demiş ve bu zaman içinde Marmaris haline dönüşmüştür. Daha yaygın inanışa göre de Türkmenlerin buraya yerleşmesiyle Marmaris mermer ticaretinin merkezi olmuş ve Mermerşehir denilmeye başlanmıştır. Bu zamanla Mermeris’e sonrasında ise Marmaris’e dönüşmüştür.

Marmaris’te Ulaşım

Marmaris’te oldukça iyi bir minibüs hattı bulunuyor. Bununla beraber araç kiralama da oldukça yaygın. Kendi otoparkı olan evlerden birini tercih ederek, gününüzü kendi programınıza göre rahatça planlayabilirsiniz. Marmaris’e hava yoluyla ulaşım için Muğla Dalaman Havalimanı kullanılıyor. Dalaman Havalimanı’ndan Marmaris’e ulaşmak içinse, Tatilde Kirala üzerinden size özel transfer seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Marmaris’te Nerede Kalınır?

Muğla iline bağlı ilçelerden biri olan Marmaris’in hem merkez hem de civar koylarında birçok konaklama imkanı bulmak mümkün. Marmaris tatiliniz boyunca, denizin tadını çıkarmanın yanı sıra popüler gece hayatını da deneyimlemek istiyorsanız, ilçe merkezinde kiralık bir ev tutabilirsiniz. Sakinlik arayanlar içinse, merkezden kolayca ulaşılabilen Turunç, İçmeler, Selimiye gibi koylar ideal seçimler olarak dikkat çekiyor. Doğayla iç içe eşsiz bir tatilin keyfini çıkarmak için Marmaris kiralık villa ve daire seçenekleri inceleyebilirsiniz.

Marmaris Merkez

Marmaris ilçe merkezi, gündüzleri denize girip, akşamları eğlenmek isteyenlerin ilk tercih ettiği bölge oluyor. Uzun sahil şeridinde, dilediğiniz plajda gün boyu kalabilir, sıkıldığınız zaman ise kiraladığınız eve rahatça dönebilirsiniz. Dilerseniz, bazı plajların düzenlediği gündüz partilerine de katılabilirsiniz. Marmaris ilçe merkezi, oldukça kompakt bir yapıya sahip olduğu için tatili boyunca çok fazla hareket etmeye gerek kalmadan günlerini geçirmek isteyenler için ideal bir nokta. Akşamları Marina bölgesinde yemek yiyebilir, meşhur barlar sokağına uğrayabilir veya sahilde yürüyüş yapabilirsiniz. Liman bölgesindeki restoranlar, özel günlerini Marmaris’te kutlamak isteyenler için de şık alternatifler olarak öne çıkıyor.

Huzur Arayanların İlk Tercihi; Turunç

Marmaris’in en çok sevilen koylarından Turunç, şirin bir sahil kasabası görüntüsüyle, tatilden tek beklentisi huzur olanlar için ideal bir nokta. Dağların arasına kurulu olan koy, ister tek başınıza ister sevdiklerinizle, dinlenme odaklı ve sessiz bir tatil geçirmenizi sağlıyor. Mavi bayraklı plajıyla gündüzlerinizi keyifle geçirmenizi sağlayan Turunç’ta manzaralı bir günlük kiralık ev tutabilir ve huzurlu bir tatilin tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle çocuklu aileler tarafından sıkça tercih edilen Turunç’a, Marmaris merkezden minibüsle yaklaşık yarım saat içinde ulaşmak mümkün. Ünlü Amos Antik Kenti ve aynı isimli koy da Turunç yakınlarında bulunuyor. Turunç kiralık villa  seçenekleri size huzurlu bir tatilin kapılarını aralayacak!

Keyifli Bir Tatilin Adresi; İçmeler

Adını, çevresindeki şifalı su kaynaklarından alan İçmeler, çam ormanlarıyla kaplı doğası ve 8 kilometrelik kumsalıyla, hem deniz hem doğa tatili arayanları fazlasıyla tatmin ediyor. Hareketli bir çarşısı da bulunan İçmeler’de alışveriş yapabilir, sakinlikten sıkıldıysanız birbirinden farklı kafe ve barlarında eğlenebilirsiniz. Marmaris’in en sevilen bölgelerinden biri olan İçmeler’de kiralık villa  tutarak, tatilinizi ister evin terasında veya bahçesinde ister bölgenin canlı sokaklarında geçirebilirsiniz. İçmeler, Marmaris merkeze yaklaşık 20 dakika uzaklıktadır. Özellikle kalabalık gruplara uygun villa seçenekleriyle öne çıkan İçmeler, arkadaşlarıyla veya ailesiyle birlikte tatil yapmak isteyenler tarafından sıkça tercih ediliyor.

Doğal Güzellikleriyle Ünlü; Selimiye

Ülkemizin, doğal güzelliklerini korumayı başarmış ender yerlerinden biri olarak kabul edilen Selimiye, Marmaris koylarını tekneyle keşfetmeyi düşünenler için ideal bir konaklama noktası. Tatil anlayışı “dinlenmek” olanları fazlasıyla memnun edecek olan Selimiye’de kiralık villa tutarak kendi evinizdeymişçesine vakit geçirebilirsiniz. Marmaris merkezden 45 km uzaklıktaki bu beldede konakladığınız süre boyunca, civardaki popüler adaları günübirlik olarak ziyaret edebilir, Hisarönü körfezinin sunduğu eşsiz manzaralara tanıklık edebilirsiniz. Selimiye, deniz ürünlerinin birçok çeşidini tadabileceğiniz restoranlarıyla ve özel kafeleriyle tatilinizi aynı zamanda bir lezzet turuna da dönüştürmeyi vadediyor.

Sessizliğin Adresi; Bozburun

Küçük bir balıkçı kasabası olan Bozburun, tarih ve doğanın iç içe geçtiği ender koylardan biri. Marmaris’in en sessiz koylarından olarak bilinen Bozburun, Ege’nin tadını doyasıya çıkarmak isteyenler için doğru adres. Gün boyu turkuaz sularda yüzmek, arta kalan zamanlarda ise dinlenmek istiyorsanız, Marmaris kiralık villa  ilanları arasından, Bozburun’daki seçeneklere bakabilirsiniz. Bybassos ve Thyssanos gibi birçok antik kentin kalıntılarına da ev sahipliği yapan Bozburun, tatilini kültürel geziye dönüştürmek isteyenler için de oldukça ideal. Ege mutfağının leziz yemeklerini tadabileceğiniz salaş balıkçılar Bozburun’un öne çıkan değerleri arasında.

Marmaris’te Gezilecek Yerler ve Yapılabilecek Aktiviteler

Marmaris, en çok ziyaretçiyi özellikle yaz sezonunda ağırlasa da ılıman iklimiyle yılın neredeyse yarısında ziyaret edilmeye değer bir nokta. Bunda en önemli rolü ise elbette yapılabilecek aktivitelerin çokluğu ve gezilecek yerlerin sayısı oynuyor. Marmaris’in en güzel manzaralarını sunan Marmaris Kalesi, bölgenin en dikkat çeken tarihi yapısı. Milattan binlerce yıl önce yapıldığına ve Büyük İskender döneminde yenilendiğine inanılan kale, şimdilerde Marmaris’e gelen tüm ziyaretçilerin ilk uğrak noktası oluyor. İçinde Marmaris Arkeoloji Müzesi’nin de bulunduğu Marmaris Kalesi tüm sene boyunca açık.

Marmaris tatiliniz için seçtiğiniz günlük kiralık daire ya da villa merkezdeyse, en çok vakit geçireceğiniz yerlerden biri hiç şüphesiz Marina bölgesi. Marmaris’in kalbi olarak adlandırılabilecek bölgede her bütçeye göre restoranlar, mağazalar, kafe ve barlar bulabilirsiniz. Özellikle akşam saatlerinde oldukça canlı bir atmosfere bürünen Marina’dan sonra hemen bitişikteki Barlar Sokağı’na geçebilir ve eğlenceye orada devam edebilirsiniz. Merkez yerine civar beldelerden birinde kalıyorsanız da minibüsle rahatlıkla Marina’ya ulaşabilirsiniz.Marmaris, tekne turu dendiği zaman akla ilk gelen tatil yörelerinden biri. Eşsiz güzellikteki Kleopatra Adası, Tavşan Adası, Kumlubük Koyu, Kızkumu Koyu ve daha birçok popüler koya tekne veya bot turuyla kolayca ulaşabilirsiniz.

Marmaris’te bulunan Loryma Antik Kenti, tarihe ilgi duyanlar için dikkat çekici bir nokta. Milattan önce 7. yüzyılda inşa edildiği düşünülen ve Bozukkale olarak da bilinen antik kentte, akropolis, kale ve surlar ziyaret edilebilir. Bir tepede kurulu olan kente deniz veya kara yoluyla vardıktan sonra, 1 saate yakın bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

Marmaris tüm bu doğal güzelliklerinin yanı sıra civarın en işlek yolcu limanlarından birine sahip. Limandan komşu Yunan adalarına, kapıda vize kolaylığıyla geçmeniz mümkün.

Marmaris Gezilecek Tarihi/Turistik Yerler

Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi

Merkezde ve denize hakim bir noktada bulunan Marmaris Kalesi Herodot’un eserlerinde geçer ve Herodot kalenin M.Ö. 3 binlerde yapıldığını söyler. İleri dönem kaynaklarına göre ise bu kale tarih içinde bölgeye hakim olan imparatorluklar tarafından kullanılmış ve Osmanlı döneminde tekrar inşa edilmiştir. 1980’li yıllarda restore edilmiş ve 1991’de müze olarak açılmıştır. Burada çevredeki antik kentlerden kalan Helenistik ve Roma dönemlerine ait kalıntıları görebilirsiniz.

Kızkumu Plajı

Marmaris’e bağlı Orhaniye köyünde bulunur. Küçük bir köy olmasına rağmen etkileyici Kızkumu ve ev sahipliği yaptığı Martı Marina ile önemli bir yerdir. Orhaniye’de plaj 4 metre genişliğindedir ve denizin üzerinde 600 metre boyunca yürüyebildiğiniz sığ bir alan bulunur. Bu doğa harikası oluşum çeşitli efsanelere dayandırılır. Bunlardan en yaygını Bybassos kralının kızı ve bir balıkçı arasındaki aşk ile ilgilidir. Efsaneye göre kral bu ilişkiyi onaylamaz ve askerlerini balıkçıyı öldürmeye gönderir. Ancak balıkçıyı hedef alan ok kıza isabet eder ve böylece kumun rengi kırmızıya bürünür.

Kleopatra Plajı (Sedir Adası)

Marmaris’e 16 km uzaklıkta Gökova Körfezi’nde bulunur. Kleopatra Plajı ile ünlü Sedir adası altın renkli plajı ile göz kamaştırır. Efsaneye göre Kleopatra ve Antonius burada yüzmüştür ve altın renkli plajındaki kumlar Mısır’dan özellikle getirilmiştir. Antik kalıntıları da ziyaret edebileceğiniz Sedir adasına Marmaris’ten tekne ile ulaşabilirsiniz.

Cennet Adası Koyu

Aslında yarımadadır ve ormanlarla kaplı bir coğrafyası vardır. Cennet adasına hem karayolu ile hem de Marmaris’ten kalkan tekneler ile ulaşabilirsiniz.

Dalyan

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlıdır ve Marmaris’ten karayolu le kolayca ulaşılabilir. Bölge doğa ve tarih bakımından çok zengindir. Dalyan’da sazlıkların arasında tekne turu yapabilir, mavi yengeç yiyebilir ve Caretta Carettalara ev sahipliği yapan İztuzu Plajı’nda denize girebilirsiniz.

Hafsa Sultan Kervansarayı

Marmaris kalesini gezdikten sonra sırada Hafsa Sultan Kervansarayı var. Kalenin yanında olan Kervansaray Osmanlı’dan günümüze kalan tarihi mekanlardan. Hafsa Sultan Kervansarayı, Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilmiştir.

Halıcı Ahmet Urkay Müzesi

Etnografya ve arkeoloji müzesi olarak açılan bu özel müzede çeşitli uygarlıklara ait onlarca tarihi eseri görmeniz mümkün. Müzede farklı uygarlıklara ait eşyaları, giysileri, halıları ve kazılardan çıkan arkeolojik keşifleri bir arada bulabilirsiniz.

Amos Antik Kenti

Ulaşım konusunda zorlayıcı bir patika yolu takip ederek gidebileceğiniz Amos Antik Kenti, manzarası ile ünlü yerlerden. Restorasyon ve çevre düzenlemesi olmadığı için olumsuz sayılabilecek özelliklerine rağmen manzarasıyla büyüleyen bir yerde bulunuyor Amos Antik Kenti.

Cnidus Antik Kenti

Denizden ve kara yolu ile ulaşım mümkün olan Cnidus Antik Kenti, gittiğinizde hem tarihi alanı gezip hem de denize girip dinlenebileceğiniz bir yer. Karayolu ile ulaşımın biraz yorucu olduğunu belirtelim, varsa imkanınız deniz üzerinden bu koya gelin. Cnidus Antik kentinde tarihi kalıntılara kıyasla manzarası daha ilgi çekici olabilir. Marmaris’e geldiğinizde tatilinizi zenginleştirmek için tarihe yolculuk yapabileceğiniz bu güzel yerleri de gezmeden gitmeyin.

Marmaris’te Ne Yenir?

Deniz ürünlerinin en taze ve çeşitli olanlarını tadabileceğiniz Marmaris restoranları, tatilinizi lezzetli bir deneyime dönüştürmek için hizmet veriyor. Gerek merkezdeki, gerek civar beldelerdeki restoranlarda taze balık yiyebilirsiniz. Ege mutfağının başlıca malzemesi olan otlar da neredeyse her öğün ve yemeğe eşlik ediyor. Bunlardan en bilineni “börülce ekşilemesi” isimli zeytinyağlı yemek. Tatlı sevenler için en özel lezzet ise yörenin meşhur lezzeti olan “Muğla Saraylısı” adı verilen baklava benzeri tatlı.

Hayalinizdeki eve kolayca ulaşmak için Tatilde Kirala üzerinden arama yapabilir ve Marmaris günlük kiralık ev ilanları içinden beğendiğiniz ev için rezervasyon yapabilirsiniz. Seçtiğiniz evi peşin veya kapıda ödeme seçeneğiyle günlük olarak kiralayabilir, tatilinizi kendi evinizdeki rahatlığı aratmayacak bir şekilde geçirebilirsiniz.

Marmaris’te Sanat ve Kültür

Marmaris, Muğla ilin en büyük ilçelerinden biridir. Yazın hem yerli hem yabancı turist tarafından ziyaret edilir. Aynı zamanda hem merkezden hem de köylerinde yerleşik nüfusu fazladır. Bu nedenlerle kültürel anlamda oldukça zengin olan Marmaris yıl boyunca birçok festivale ev sahipliği yapmaktadır.

Marmaris’te Yapılan Festivaller

  • Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivali (Mart)
  • Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali (Haziran)
  • İdil Biret Müzik Festivali (Ağustos)
  • Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali (Ekim)