15623421245_de1beb9e10_o-800x400.jpg

Kapsamlı Datça Gezi Rehberi: Datça Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

7 Nisan 2024

Ege Bölgesi’nin en güzel yerlerinden biri olan Datça Yarımadası, mavi ile yeşilin bütünleştiği birbirinden güzel koyları ile ilgi çekiyor. Mavi bayraklı plajları ve yemyeşil çam ormanları görenleri büyülüyor. Hem doğası hem havası ile tatilcilerin gözde tatil yerlerinden biri olan yarımadanın güneyinde Hisarönü Körfezi, kuzeyinde Gökova Körfezi bulunuyor ve toplamda 52 koy ve bük yer alıyor. Daha çok büklerle anılan Datça’nın girintili yerleri koy, yanında akarsu olan kısımları ise bük olarak adlandırılıyor. Bu kadar çok koy ve büke sahip olması, gerek mavi yolculuk tutkunlarına gerekse gezginlere birbirinden farklı seçenekler sunuyor.

Datça'ya Nasıl Gidilir?

Muğla iline bağlı bir yarımada olan Datça, doğusunda Marmaris ile komşuluk yapıyor. Kara yolu ile Datça - İstanbul arası 741 kilometre ve yaklaşık 9,5 - 10; Datça - Ankara arası 728 kilometre ve yaklaşık 9,5 - 10; Datça - İzmir arası 281 kilometre ve yaklaşık 4; Datça - Marmaris arası 73 kilometre ve yaklaşık 1 - 1,5 saat sürüyor. Kendi aracınızla ya da otobüs seferleriyle Datça'ya rahatlıkla gelebilirsiniz. Datça'ya hava yolu ile gelmek isterseniz Dalaman Havalimanı'nı kullanabilirsiniz. Datça, Dalaman Havalimanı'na yaklaşık 164 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Havalimanından Datça'nın merkezine ulaşım için hava yolu şirketlerinin seferlerini kullanabilirsiniz. Daha rahat ve konforlu bir yolculuk için ticari taksi tutabilir ya da araç kiralayabilirsiniz.

pexels-neslihan-ercan-9889586-1-1-1153x1536.jpg

Datça Merkez'de Nerede Kalınır?

Datça Merkez, çevredeki koylara kolay ulaşımı açısından tercih ediliyor. Konaklama tesisi açısından çok sayıda alternatifin bulunduğu ilçenin merkezinde 3 - 4 yıldızlı otellerden butik otellere, apartlardan günlük kiralık evlere kadar çeşit çeşit konaklama hizmeti veriliyor. Konaklama tesisinin konumuna ve verdiği hizmete göre fiyatlar değişebiliyor. Özellikle merkezde konaklamanın en büyük avantajı, yarımadadaki koylara ve büklere günübirlik geziler yapabilmeniz oluyor. Özel aracınız olmasa bile merkezden kalkan dolmuşlarla pek çok yere gidebiliyorsunuz.

Kalabalık aile ya da arkadaş grubu ile gelenler çoğunlukla ev ortamında tatil yapmak istiyor. Kalabalık bir grup halinde tatile geldiyseniz Datça günlük kiralık ev seçeneklerini değerlendirerek beklentilerinize uygun bir ev kiralayabilirsiniz. Datça günlük kiralık ev fiyatları evin konumuna, büyüklüğüne ve imkanlarına göre farklılık gösteriyor.

Datça’nın Birbirinden Güzel Koyları ve Bükleri

Ege ile Akdeniz’in birleştiği noktada yer alan Datça koylarının ve büklerinin bir kısmı Ege’ye diğer kısmı ise Akdeniz’e bakıyor. Bazılarına sadece tekne ile ulaşım sağlanırken, bazılarına araç ile gidilebiliyor. Akdeniz tarafındaki koylarını doğudan başlayarak; Lindos, Hurmalıbük, Günlücekbükü, Kurucabük, Kovanlık, Çiftlik koyu, Sarıliman, Karaincir, Güllük koyu, Datça Limanı, Kargı, Armutlusu, Gökliman, İncirliğin, İnceburun koyu, Domuzçukuru, Kızılbük, Kargılıbük, Hayıtbükü, Ovabükü, Kurubük, Akçabük, Palamutbükü, Bükceğiz, Bağlarözü, Bağaltı, Domuz İni ve Knidos Limanı oluştururken;

Ege Denizi tarafında koylarını ise; Küçük Çatı, Çatı, Ballıcabükü, Boynuzcuk, Armonika, Gerence, Alafakı, Eksera, Küçük Çakal, Çakal, Eski Liman, Alavara, Meriç, Gereme, İnceburun, Karaköy Gerence, Yelimlik, Oturakçam, Merdivenli, Mersincik, Murdala, Poyraz liman, Değirmenbükü, Barkas ve Knidos oluşturuyor. Bunların pek çoğu bakir ve doğal sit alanı olduğundan mavi yolculuk tutkunlarının rotasında yer alıyor. En çok bilinen ve ulaşımı en kolay olan koyları sıralayalım.

Kargı Koyu

Datça'nın merkezine en yakın koy olan Kargı, merkezden sadece 3 km uzaklıkta bulunuyor. Kısa aralıklarla kalkan dolmuşlarla buraya kolaylıkla ulaşım sağlanabiliyor. Turkuaz denizi ile görenleri adeta büyüleyen koydaki kafe ve restoranlardan bir şeyler yeme-içme karşılığında, şezlong ve şemsiyelerden ücretsiz faydalanabilirsiniz.

Domuzbükü (Domuz Çukuru)

Sadece tekne ile ulaşılabilen ve çam ormanları ile kaplı olan bu güzel koy, günlük tekne turlarının uğrak noktası. Datça merkezden 1 saatlik tekne yolculuğunun ardından koya ulaşabilirsiniz. Suyu çok güzel; kum ve çakıldan oluşan bir plajı bulunuyor. Dilek Mağarası olarak adlandırılan bir mağara ve değişik şekillerde kayalıklar göze çarpıyor. Burada aynı zamanda doğa yürüyüşü tutkunları için patika bir yol bulunuyor.

Ovabükü

Datça merkezden 20 km uzaklıktaki Mesudiye köyünde bulunan Ovabükü, muhteşem doğası ile sakin yerlerden biri olarak huzur arayanlar tarafından tercih ediliyor. Kıyısında küçük pansiyonların yer aldığı koy, taşlık ama güzel bir sahile sahip. Merkezden kalkan dolmuşlarla buraya rahatlıkla ulaşım sağlanıyor.

Hayıtbükü

Mesudiye köyünün bir diğer koyu olan Hayıtbükü, küçük bir bük olmasının yanında kumlu ve sığ bir denize sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Bu özelliği ile daha çok çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor. Etrafında çay bahçesi, kafe, pansiyon ve market bulunuyor.

Kızılbük

Hayıtbükü’nün hemen yanındaki yokuştan devam edildiğinde, aşağıda gizli kalmış bir koy olarak kendini gösteriyor. Mavi bayrak sahibi olan Kızılbük, Datça’nın en güzel ve en temiz denizlerinden biri olarak biliniyor. Eskiden bakir olan koyda şimdilerde bir de tesis bulunuyor. Burada gün boyu keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Palamutbükü

Datça’dan 25 km uzaklıktaki Palamutbükü’ne hem dolmuşla hem tekneyle gelmek mümkün. Küçük bir limanı olan koy aynı zamanda günlük tekne turlarının da uğrak noktası. Uzun bir kumsala sahip olan koyda, sahil boyunca küçük kafe ve restoranlar sıralanıyor; konaklama için çok sayıda pansiyon bulunuyor. Denizi taşlık ve berrak olduğundan suyun dibi rahatlıkla görülebiliyor. Su sıcaklığı diğer koylara göre daha soğuk olsa da buranın müdavimleri Palamutbükü’nden vazgeçmiyor.

Çiftlik Koyu, Kovanlık Koyu ve Kurucabük

Marmaris ile Datça arasında yer alan koy, Tatil Sitesi ile birlikte anılıyor ve Datça merkeze 30 km mesafede bulunuyor. Yan yana Çiftlik Koyu, Kovanlık Koyu ve Kurucabük olmak üzere üç farklı koy, bu tatil sitesine ev sahipliği yapıyor. Çok özel bir konuma sahip olan tatil sitesine girince başka bir dünyaya adım atmış gibi oluyorsunuz. Tamamen çam ormanları ile kaplı olan koylar, muhteşem manzaralar sunuyor. Uzun bir sahile ve mavi bayraklı plaja sahip olan denizinin kumlu olması dikkat çekiyor. Site içerisinde eczane, banka, postane, sağlık ocağı, süpermarket bulunduğu gibi haftanın belirli günleri kurulan pazar da mevcut. Özel mülk olmasına rağmen dışarıdan girilebiliyor, merkezden kalkan dolmuşlarla ulaşım kolaylıkla sağlanabiliyor.

Datça'da Gezilecek Yerler

Knidos Antik Kenti

Yarımadanın en uç noktasındaki Knidos, Datça'ya 33 km mesafede bulunan önemli bir antik kent. Hem deniz yoluyla hem de kara yoluyla ulaşımın sağlanabilen bu antik kent, Akdeniz ile Ege’nin birleştiği Tekir Burnu’nda yer alıyor. Apollon Tapınağı, Dionysos Tapınağı, Bolukrates Çeşmesi, Yuvarlak Tapınak ve tiyatrosu ile ziyaretçilerine önemli kalıntılar sergiliyor.

14978564217_ff7898efb8_h.jpg

Eski Datça

Datça'nın eski bir yerleşim bölgesi olan Eski Datça taş evleri, daracık taş sokakları ve ünlü şair Can Yücel'in evinin bulunduğu bir turizm merkezi. Özellikle Can Yücel ile anılan bölgede şairin adının verildiği bir sokak bulunuyor. Burada ona ait fotoğraflar, şiirler ve yazılar görüyor; onun yaşamına dair izler buluyorsunuz. Begonvillerle süslenmiş dar sokaklarda gezerken sanat galerilerine, hediyelik eşya dükkanlarına ve bohem mekanlara rastlıyorsunuz.

Birbirinden güzel koylarının yanı sıra eski zamanlara ait yerleşim yerleri ile muhteşem bir tatil vaat eden Datça'da konaklama için Tatilde Kirala sayfalarından yardım alabilirsiniz. Beklentileriniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda Datça günlük kiralık ev seçeneklerinden dilediğinizi seçebilir ve kredi kartına 9 ay taksit avantajı ile kiralayabilirsiniz.