8636664803_8778569c51_k-1024x576.jpg

Kapsamlı Çeşme Gezi Rehberi: Çeşme Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

7 Nisan 2024

Kapsamlı Çeşme Gezi Rehberi: Çeşme Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

İzmir’in turizm faaliyetleri ile öne çıkan ilçesi Çeşme, ününü renkli gece yaşantısına, sörf tutkunları için ideal yapıya sahip koylarına ve zengin kültürüne borçlu. Antik Çağ’dan itibaren Batı Anadolu’nun en önemli yerleşimleri arasında sayılan Erythrai’ye ev sahipliği yapmaya başlayan ilçe, stratejik konumundan dolayı sırasıyla Perslerin, Makedonların, Pergamon Krallığı’nın, Romalıların, Bizanslıların ve Osmanlı’nın hâkimiyetine geçmiş. Birçok gezgin hareketli tarihe sahip ilçeye yaz aylarında eğlence fırsatlarından yararlanmak ve deniz keyfi yapmak için gitse de Çeşme aslında etkisi altında olduğu Akdeniz iklimi sayesinde konuklarına yıl boyunca keyifli tatil olanağı sunuyor. Dilerseniz ılık geçen kış aylarında ilçeye seyahat edip sakin bir ortamda dinlenebilir, sahilde uzun yürüyüşlere çıkabilir ve Çeşme’nin sahip olduğu kültürel hazineleri keşfedebilirsiniz. Dilerseniz ilkbahar veya sonbahar aylarında su sıcaklığı 20 °C dolaylarında seyreden ilçede denize girip termal kaynaklarda hastalıklarınıza şifa arayabilirsiniz.

pexels-papatyayameftun-7909800-1-768x1024.jpg

İzmir’in Ünlü Tatil Destinasyonu Çeşme’ye Nasıl Gidilir?

Doğusunda Urla, kuzeyinde ise Karaburun ile komşu olan Çeşme, İzmir kent merkezine 86 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kendi adını taşıyan otoyol aracılığıyla merkeze bağlantısının olması, ilçeye ulaşım konusunda gezginlerin bir hayli rahat etmelerini sağlıyor. Bu yolun İzmir-Aydın Otoyolu ile bağlantılı olmasından faydalanıp Aydın Menderes Havalimanı’ndan 1 saatten az sürede Çeşme’ye ulaşabilirsiniz.

İzmir Aydın Menderes Havalimanı’ndan Çeşme’ye ulaşım ihtiyacınız için Havaş otobüslerini kullanabilirsiniz. Ancak otobüsler 2 saatlik aralıklar ile sefere çıkıyor. Ayrıca yaz sezonunda ve ara tatil dönemlerinde yoğunluktan dolayı araçlarda yer bulmak sorun olabiliyor. Bu gibi olumsuz durumlar ile karşılaşmamak adına havalimanı transfer hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Böylece hem kısıtlı tatil sürenizi gereksiz yere yolda harcamamış hem de grup halinde seyahat ediyorsanız bütçenizi sarsmamış olursunuz.

Zengin içeriği sayesinde gezginlere hem eğlence hem de kültür odaklı tatil imkânı sunan ilçeye ayrıca İzmir Otogarı’ndan ve Üçkuyular’daki terminalden gün içerisinde düzenli olarak otobüs seferleri düzenleniyor. Otogar çıkışlı otobüsler diğer illerden gelen araçların yolcu indirdikleri kattan hareket ediyor. İzmir’in farklı noktalarından Üçkuyular Terminali’ne gitmek içinse toplu taşıma araçlarından faydalanabilirsiniz.

İzmir Çeşme Günlük Kiralık Daire ve Villa Seçenekleri

Çeşme, konaklama açısından gezginlere birçok farklı seçenek sunuyor. Oteller ve pansiyonlar, bu seçenekler arasında başı çekiyor. Ancak tatilde ev konforundan vazgeçmek istemeyen ya da konaklama tesislerinin kalabalık atmosferinde rahatça hareket edemeyen birçok deneyimli gezgin konaklama ihtiyaçlarını Çeşme günlük kiralık ev seçenekleri ile giderme yoluna gidiyor. Tatil süreniz boyunca huzur dolu bir ortamda günlerinizi geçirmenize imkân tanıyan kiralık daireler ve villalar, konfor avantajlarına ek olarak ekonomik fiyatları ile öne çıkıyor.

Çeşme’de kiralık villa seçenekleri, merkezi konumlarıyla da gezginleri memnun ediyor. Alaçatı’da yer alan kiralık müstakil villa seçenekleri, ağırlıklı olarak Çamlık Yol’da bulunuyor. Bu sayede hem Alaçatı’nın rüzgârı ile ünlü plajlarına, eğlence dolu çarşısına ve şık marinasına ulaşım sadece birkaç dakika alıyor. Benzer şekilde Ilıca’daki seçenekler de gerek ilçe merkezine gerekse de gezilecek yerlere kolayca erişebilmenizi mümkün kılıyor.

Çeşme’de günlük kiralayabileceğiniz villa seçenekleri, bünyelerinde barındırdıkları özellikler aracılığıyla tatil deneyiminizi çok daha keyifli hale getiriyor. Müstakil villalar, çevre ile etkileşime girmekten hoşlanmayanlara hareket özgürlüğü tanıyor. Özel havuza sahip villalar ise sıcak yaz günlerinde gezginleri plaja gitme zahmetinden kurtarıyor. Kiralık villalarda ayrıca şömine, ısıtma, uydu yayını gibi detaylar da bulunuyor.

Çeşme’de Hangi Plajlara Gidilmeli?

Çeşme ilçe sınırları içerisinde su sporları olanakları bakımından zengin, farklı zevklere hitap eden birçok plaj bulunuyor. Dilerseniz Aya Yorgi Koyu gibi sadece ücret ödeyerek giriş yapabileceğiniz tesislerin olduğu bölgelerde deniz keyfi yapabilir ya da aşağıda sıraladığımız daha sakin yapıdaki halk plajlarını tercih edebilirsiniz.

Ilıca Plajı

Termal kaynaklardan beslendiği için denizi mineral değeri açısından gayet zengin seviyede olan Ilıca Plajı, gezginlere kış haricinde 3 mevsim deniz keyfi yapabilme fırsatı veriyor. Uzunluğu yaklaşık 3 kilometreyi bulan plaj, dalgalı yapısı sayesinde sörf tutkunlarını da kendisine çekiyor. Üstelik denizi çok fazla derin olmadığından Ilıca çocuklu ailelere rahatça denize girebilecekleri güvenli bir ortam sunuyor.

Boyalık Koyu

Ilıca’dan Çeşme ilçe merkezine doğru gittiğinizde ise 5 kilometre uzunluğundaki plajı bembeyaz kumlarla kaplı Boyalık Koyu’na ulaşabilirsiniz. Poyrazın etkili olduğu koyun turkuaz renkli denizi ne kadar açılırsanız açılın çok fazla derinleşmiyor. Bir kısmı oteller tarafından özel plaj olarak kullanılan koyda faaliyet gösteren işletmeler aracılığıyla su sporları olanaklarından faydalanabilirsiniz.

Paşalimanı Koyu

Ilıca’dan toplu taşıma araçları ile kısa sürede ulaşabileceğiniz Paşalimanı Koyu, sakin bir ortamda denize girip güneşlenmek isteyen gezginlerin tercih edebilecekleri bir plajı bünyesinde barındırıyor. Denizi Çeşme’nin diğer yerlerindekilere göre biraz daha soğuk olan Paşalimanı, Konumu sayesinde en rüzgârlı günde bile durgun yapısı ile dikkat çekiyor.

Pırlanta Plajı

Sörf tutkunlarının ilçede ilgi gösterdikleri yerlerin başında, dalgalı denizi ve sakin ortamı ile Pırlanta Plajı geliyor. Koruma kapsamında olduğu için merkeze 10 kilometre uzaklıktaki Çiftlikköy sınırları içerisinde yer alan plajın çevresinde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmiyor. Güneş vurduğunda parıldayan kumlar ile kaplı olmasından dolayı bu isim verilen Pırlanta’nın denizi 250 metre boyunca sığ yapısını koruyor.

Delikli Koy

Alaçatı ile Ovacık arasında yer alan Delikli Koy, turkuaz renkli durgun denizi ve sessiz ortamı ile gezginleri kendisine bağlıyor. Ortasında yükselen ve iki plaj arasında sınır hattını oluşturan, doğal nedenlerden aşınmış büyük boyutlu kaya parçasından adını alan plaj, fotoğraf tutkunlarına özellikle güneş batarken çarpıcı kareler yakalama fırsatı veriyor.

Çeşme’de Gezilecek Yerler

Çeşme tatiliniz sırasında zamanınızın büyük bölümünü eğlenerek, alışveriş ve deniz keyfi yaparak harcayabilirsiniz. Bu aktivitelerden geri kalan vaktinizde ise tarihi mekânlar ile ilçeye bağlı yerleşimleri gezerek bölgenin zengin kültürü ve hareketli geçmişi hakkında bilgi edinmeye odaklanabilirsiniz.

8636664803_8778569c51_k-1024x576.jpg

Çeşme Kalesi

Kapısında Kaptan-ı Derya Hasan Paşa’yı tasvir eden bir heykelin bulunduğu Çeşme Kalesi, 1508 yılında inşa edilmiş. Sakızlı dondurma gibi ilçeye özgü lezzetlerin tadına bakabileceğiniz mekânlar ile dolu çarşıdan deniz kıyısına doğru yürüyerek ulaşabileceğiniz askeri yapı, konuklarına panoramik manzarayı izleme keyfi yaşatıyor. Kalenin iç kısmında ayrıca Topkapı Sarayı’ndan getirtilen silahlar ile Erythrai Antik Kenti’nde bulunan tarihi eserler sergileniyor.

Erythrai Antik Kenti

İlçe merkezinden 26 kilometre uzaklıktaki Ildırı Köyü’nün sınırları içerisinde yer alan Erythrai Antik Kenti, 1963-1966 yılları arasında Prof. Hakkı Gültekin ve Prof. Ekrem Akurgal gözetiminde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında keşfedilmiş. Batı Anadolu’da kurulan 12 Ion kentinden biri olan yerleşimde bu çalışmalar sonucunda birçok değerli eşya ile birlikte Akropol ve Athena Tapınağı gün yüzüne çıkarılmış.

Alaçatı

Arnavut kaldırımlı dar sokaklarını çevreleyen tarihi taş evleri, otantik çarşısı, zengin mutfak kültürü ve hareketli gece yaşantısı ile Alaçatı, Çeşme’nin en çok ziyaret edilen bölgelerinden biri konumunda. 1923 yılında gerçekleşen mübadele sonrasında nüfus yapısı değişen belde, sürekli esen rüzgârları sayesinde en sıcak yaz günlerinde bile ziyaretçilerinin ferahlamalarına yardımcı oluyor. Seçkin yeme-içme ve eğlence olanakları ise gezginlerin tatil günlerini daha da keyifli hale getiriyor.

13995390741_75ddc98225_k-768x1152.jpg

Germiyan Köyü

İlçe merkezi ile arasında 23 kilometrelik mesafe bulunan Germiyan Köyü, gastronomi tutkunlarına tadına doyamayacakları lezzetleri deneme ayrıcalığı sunuyor. Ülkemizde Slow Food hareketine katılan ilk yerleşim olma özelliğini taşıyan Türkmen köyüne gezginler ayrıca yerel sanatçı Nuran Erdem’in evlerin duvarlarına çizdiği resimleri görmek için gidiyor.

Çeşme’de rüya gibi bir tatil dönemi geçirmenize imkân sunacak konaklama fırsatlarını Tatilde Kirala farkıyla kolayca bulabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun İzmir Çeşme günlük kiralık villa seçeneklerine kredi kartına 9 taksit, güvenli ödeme ve para iadesi avantajlarından yararlanarak hemen sahip olabilirsiniz.