7997664415_8837fb52a8_h-960x400.jpg

Garipçe Köyü Nerededir? ve Garipçe Köyü Gezilecek Yerler

7 Nisan 2024

Garipçe Köyü Nerededir? ve Garipçe Köyü Gezilecek Yerler

Garipçe Köyü: Boğazın Gizli Hazinesi

Doğa ile başbaşa kalmak, dinlenmek ve sessizliğin tadını çıkarmak istiyorsanız gidilecek en doğru yerlerden biri Garipçe Köyüdür. Köy halkının çoğunluğunu Trabzon ve çevresinde yer alan kişilerin oluşturduğu köyde halk köylerinin sessizliğine sahip çıkarak, koruyor.

Garipçe Köyü Nerede

İstanbul Sarıyer’e 10 kilometre uzaklıkta bulunan köy Rumeli kavağı ile Rumeli Feneri arasında yer alıyor. Garipçe köyüne toplu ulaşımla gidecekseniz Hacıosman metro durağından 150 hat numaralı İETT otobüsleri ile ulaşabilirsiniz. Özel aracınızda ise Sarıyer’den Kilyos’a doğru ilerledikten sonra Koç Üniversitesi’nin Rumeli Feneri ayrımından dönüp devam etmelisiniz. Yolda göreceğiniz Garipçe tabelası size yönünüzü gösterecektir.

7997664415_8837fb52a8_h-1024x703.jpg

Garipçe Köyü Kahvaltı ve Yemek

Mekanların çok olmadığı Garipçe Köyünde yine de keyifli mekanlar ve çeşitli yemekler var. Garipçe Köyü Asmaaltı, 130 yıllık bir ahşap binada kurulu olan mekan hem kahvaltı hem de balık menüsü ile hizmet veriyor. Garipçe Köyü Aydın balık, deniz kenarın da hizmet veren mekan açık büfe kahvaltı ve balık yemekleri menüsüyle hizmet veriyor. Kaşı Kumluk balık lokantası, deniz kenarında bulunan, sakin ve balık menüsü ile keyifli yemeklerin adresi olan mekan.

Garipçe Gezilecek Yerler

Bizans ve Osmanlı dönemine ait birçok eserin olduğu Garipçe Burnu’nda Garipçe Kalesini görebilirsiniz. Padişah 3. Mustafa tarafından 1557 – 1574 yılları arasında yaptırılmıştır. Köyün en yüksek tepesinde yer alan gözetleme kulesini ziyaret edebilirsiniz. Bir diğer görebileceğiniz yer olan Büyük Liman hamam, kilise ve yıkık evleri ile tarihi yerlerden. Soğuksu Çeşmesi ve Hacının Suyu Çeşmesi de görebileceğiniz tarihi yerlerden.

Garipçe Plajı

Garipçe çevresinde denize girebileceğiniz pek çok yer mevcuttur. Bunlardan en bilineni Menekşe plajı Sarıyer’de hizmet vermektedir. Plaja ulaşım tekne seferleri ile sağlanmaktadır. Hafta içleri sadece bayanlar için hizmet veren plaja hafta sonları aileniz ile birlikte gidebilirsiniz. Sarıyer Menekşe plajı içerisinde şezlong şemsiye cankurtaran duş kabini gibi hizmetler mevcut. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınız için plaj içerisindeki kafeden faydalanabilirsiniz. Garipçe Köyü oldukça küçük bir köy olması sebebiyle keyifli olsa da 1 günlük geziniz için yeterli olmayacaktır. Bunun için Garipçe Köyü gezinizden sonra, etraftaki diğer gezilecek yerlere keşfe çıkabilirsiniz.

Rumeli Feneri

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer alan ve Garipçe Köyüne sadece 2,5 kilometre uzaklıkta olan Rumeli feneri bir balıkçı köyüdür. Garipçe Köyüne göre daha gelişmiş bir görünümü vardır. Köyün merkezinde yer alan çınar ağacı çevresi çay kahve içebileceğiniz alanlarla çevrilidir. 1910 yılından beri Hüseyin Çınar oldukça heybetli bir görüntüye sahiptir. Köyü aşağısında bir balıkçı barınağı yer alır ve barınağı sonunda balık lokantaları bulunur. Ayrıca manzarası çok güzel ve zevkle döşenmiş Menekşe Bahçesinde kahvaltı edebilir veya balık yiyebilirsiniz.

Boğaziçi Kıyısı

Boğaziçi kıyısı boyunca köprüleri, tarihi yalıları, korusu, hisarları görebilir hem tarihi hem de keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Anadolu Kavağı

Boğazın en uç kısmında yer alan şirin bir köydür, harika manzarası eşliğinde balıkçı lokantaları ile ünlüdür. Hem yerli, hem yabancı turistleri ağırlayan,. İstanbul’un içerisinde doğaya kaçış noktalarından biridir. Tarihi dokusu ile Yoros kalesini ve Hz Yuşa Türbesini ziyaret edebilirsiniz.

Poyrazköy Limanı

İstanbul’un gizli kalmış Cennet köşelerinden biri olan Poyrazköy son zamanlarda revaçta. Yolları virajlı olsa da genişliğinden ötürü ulaşım için sıkıntı yaşanmıyor. Güneşin batışını izleyebileceğiniz, plajını değerlendirebileceğiniz köyde çay bahçelerinde çayınızı içebilir, balıkçıların da güzel bir akşam sefası yapabilirsiniz. Balık tutmaya sevenlerin de özellikle tercih ettiği yerlerden.

Polonezköy Tabiat Parkı

Beykoz ilçesi içerisinde yer alan Polonezköy Tabiat parkı oldukça büyük bir alana sahiptir. Harika manzara ve yeşillikler içerisinde yürüyüşünüzü yapabilirsiniz. Birçok ağaç ve bitki çeşitlerini görebilirsiniz.

Kelebek Çiftliği

Özellikle çocuklar için düşünülmüş tanıtıcı ve eğitici etkinlikleri olan farklı kelebekleri ve tırtılları görebileceğiniz ve çocuklarınızın birçok defa gitmek isteyeceği kadar etkileneceği kelebek çiftliğini gezebilirsiniz. Seralarında kelebekler ve tırtıllar ile ilgili tüm detayları gözlemleyip, kelebekleri besleyebilir ve dokunabilirsiniz.

Feneryolu Kuş Gözlemevi

Ormanlık alanın içerisinde gizli kalmış ve keşfedilmeyi bekleyen Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi bilenlerin uğramadan geçmediği bilmeyenlerin ise öğrenmesi gerektiği yerlerden. Muhteşem manzarayı görebilir İstanbul’a bambaşka bir gözle bakabilir ve buradan muhteşem doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. 30 metre yüksekliğinde gözlemevinde özellikle kuşların göç dönemlerinde çok hoş karelere şahit olabilir ve fotoğraflayabilirsiniz. Kuşlara ve yaban hayatına karşı bilginiz varsa gözlem evinin hemen yanındaki Yaban Hayatı Eğitim Merkezini de ziyaret planınıza ekleyebilirsiniz.

Belgrad Ormanı Bentler Tabiat Parkı

Belgrad ormanı içerisinde yer alan Bentler Tabiat Parkı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şehrin su ihtiyacını karşılamak için inşa edilen 7 adet bentten oluşuyor. Valide Sultan Bendi (1796), Sultan Mahmut (II) Bendi (1839) ve Topuzlu Bend (1750). Bentler Tabiat Parkı’nın da içinde yer aldığı 5524 hektarlık Belgrad Ormanı, günümüze kadar ulaşabilmiş paha biçilemez mimari eserlere, yaklaşık 400 bitki, 169 kuş, 56 kelebek ve yüzlerce mantar türü ile birçok memeli hayvan, sürüngen ve amfibiye ev sahipliği yapmaktadır.

Atatürk Arboretumu

Arboretum demek ağaç parkları demek oluyor. Bu alan hem bir müze hem bir park. İçerisinde bir çok ağaç çeşidi yer alıyor, korunuyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı açılışının yapılması sebebiyle bu ismi almış. İçerisinde Türkiye’nin ilk fidanlığı, yapay göller ve hiçbir yerde göremeyeceğiniz çeşitlilikte ağaçlar yer alıyor. Uzun yürüyüşler yapabilir, güzel fotoğraflar çektirebilirsiniz.

Polonezköy Zoo Doğal Yaşam Parkı

3000 hektar alana kurulu Polonezköy Zoo Doğal Yaşam Parkı iki bölümden oluşuyor. Konaklama bölümü ve gezi bölümü olarak planlanmıştır. Çocuk oyun alanları, farklı hayvanların olduğu bölümler, midilli gezintisi gibi alternatifler bulunuyor. Ayrıca konaklama merkezi bulunan tesiste doğanın tadını çıkarabilir ve sabahına doğanın seslerine uyanabilirsiniz. Garipçe Köyü ve çevresinde gezebileceğiniz bir çok noktayla İstanbul’un Boğaz Kıyısı boyunca tadını çıkarabilirsiniz. Kalabalık Şehrin hemen içinde, huzur veren, doğanın seslerini dinleyebileceğiniz noktalarla kendinize ve sevdiklerinize huzur dolu bir gün hediye edebilirsiniz. Daha dinlendirici noktalarda daha sakin vakitler geçirebilir veya daha çok noktayı görerek, hareketli bir gün geçirebilirsiniz. Yola çıkmadan önce nereleri gezeceğinizi, hangi noktada ne kadar vakit geçireceğinizi hesap ederek planlamanızı yapın. Bir günde her noktayı görmeniz mümkün olmayacaktır. Yazıda bahsettiğimiz çoğu yer doğa içerisinde ve vakit geçirmekten keyif alacağınız noktalardır. Hepsi çocuklar için uygun ve ailece katılabileceğiniz aktiviteler olsa da çocuklarla uzun yürüyüşler yapmanız mümkün olmayacaktır. Rahat bir ayakkabı seçimi bu geziler için yerinde bir seçim olacaktır. Yanınıza pikniklik malzemeler veya ufak atıştırmalıklar ve içeceklerinizi almanız faydalı olabilir. Geziniz boyunca size eşlik edecek kadroya uygun ve güne sığdırabileceğiniz bir planlamayla yola çıkmanız, daha fazla yer görebilmenize olanak sağlayacaktır. Bu tarz yerlerin hafta sonları daha yoğun, hafta içleri daha sakin olacağını göz önünde bulundurun.