pexels-ozartedit-11659111-1-960x400.jpg

Düden Şelalesi Nerededir ve Nasıl Gidilir? – Tatildekirala.com

7 Nisan 2024

Düden Şelalesi Nerededir ve Nasıl Gidilir? – Tatildekirala.com

Henüz Görmediyseniz Hala Çok Geç Değil: Benzersiz Düden Şelalesi

Gözlerinizi kapatıp suyun akışına kendinizi bırakarak tüm stresinizi atabileceğiniz benzersiz bir tatil rotası… Antalya’nın görülmesi gereken benzersiz noktalarından biri olan Düden Şelalesi, her yıl yüzbinlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Antalya’nın Kepez ilçesinde yer alan Düden Şelalesi, temel olarak bakıldığında Kırkgözler ve Pınarbaşı nehirlerinin birleşmesiyle oluşmaktadır. Ancak diğer şelaleler ile Düden şelalesini ayıran en büyük fark, Düden şelalesi kaynaklarının yol boyunca yerin altından ilerlemesidir. Bu iki nehir birleştikten bir süre sonra Bıyıklı Düdeni olarak belirtilen bölgede tamamen yerin altına akarak gözden kaybolur. Varsak çöküntüsü olarak belirtilen yerden tekrar çıkan yer altı suyu, kısa bir süre sonra tekrar yer altına akarak yoluna devam eder. Bunun ardından Düdenbaşı’nda tekrar gün yüzüne çıkarak bu noktada Düden Şelalesi’ni oluşturur.

Düden şelalesi, yer altı sularının birleşmesi ile oluştuğu için yağışın az olduğu zamanlarda bile oldukça gür şekilde akmaktadır. Şelalenin akış ortalaması genellikle 15 metreküp civarında seyrederken, yağışlı günlerde bu akış 94 metreküpe kadar çıkmaktadır. Şelale, Düden çayı üzerinden Akdeniz’e dökülür.

pexels-ozartedit-11659111-1-768x1024.jpg

Kepez Düden Şelalesi

Düden Şelalesi, ülkemizin doğal güzellikleri arasında en özel olanlarından birisidir. Şelalenin olduğu bölgenin tamamen yürüyüşe uygun hale getirilmiş olması bölgeye gelen tüm ziyaretçilerin hoş vakit geçirmesini sağlıyor. Şelalenin akan suyunun etrafında yapacağınız yürüyüşler ile birlikte, yaz tatilinize daha keyifli bir anlam katabilir ve doğanın huzuruna kendinizi bırakabilirsiniz. Şelalenin etrafında, yıllardan bu yana artan ilgi ile birlikte zaman geçirebileceğiniz farklı birçok restoran ve dinlenme bölgesi de artış gösteriyor. Böylece yoğun doğa yürüyüşleri ile geçen dakikaların ardından burada dinlenerek şelale manzarasını yukarıdan izleyebilirsiniz.

Düden Şelalesine Nasıl Gidilir?

Düden şelalesine ulaşımlar hem toplu taşıma ile hem de özel araçlar ile gerçekleştirilmektedir. Farklı ilçe ve bölgelerden hareket eden toplu taşıma araçlarının hareket saatleri ve toplam yolculuk süresi için öncelikle firmalar ile iletişime geçmeniz gereklidir. Genel olarak bakıldığında Antalya’nın merkez ilçesinden belirli periyotlar ile otobüsler Düden şelalesine hareket etmektedir. Ancak özel araçlar ile ulaşım çok daha rahat şekilde ilerlemektedir. Özel aracı ile Düden şelalesine yolculuk yapacak kişilerin Varsak Yolu üzerinden seyretmesi yeterlidir. Düden şelalesi ile Antalya’nın merkez ilçesi arasında yaklaşık 10 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır.

Ülkemizde birçok doğal alanlar ve görülecek tarihi yerler için belirli bir giriş ve çıkış saati bulunmaktadır. Düden şelalesinin ziyaret saatleri de yılın dönemlerine ve belediye ile işletmelerin hizmet aralıklarına göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak yaz aylarında Düden şelalesinin ziyaret saatleri sabah 08:00’da başlamakta ve akşam 19:30’da son bulmaktadır. Yaz aylarında yoğun dönemlerde ise bu saatlerde değişiklik görülebilmektedir. Ancak kış aylarında, şelale bölgesine ziyaretin daha düşük ortalamalarda seyrettiği dönemlerde açılış saati yine 08:00 olarak belirlense de ziyaret saati 18:00’da sonlanmaktadır.

Düden Şelalesini Keşfedin

Düden Şelalesini ziyaret etmek isteyenlerin, öncelikle şelale çevresinde yapmak istedikleri tüm aktiviteleri de gözden geçirmesi gerekiyor. Yaz aylarında yağışların azalması, şelale sularının da ortalama düzeylere gerilemesine neden oluyor. Ancak yağışın az olması, bölgede aktif olarak yürüyüş yapabilmenize ve sadece şelaleyi ziyaret etmek yerine bölge doğasını da keşfetmenize imkan sağlayacaktır. Bu nedenle yaz aylarında yapacağınız Düden şelalesi gezilerinde, şelalenin su seviyesi kış aylarından daha düşük olsa da çevreyi keşfetme imkanınız daha çok olacaktır. Doğa yürüyüşleri, trekking ve benzeri aktivitelerden hoşlanan kişilerin bu nedenle daha rahat bir tatil için ilkbahar ya da yaz aylarını tercih etmesi daha doğru olacaktır. Sonbahar ve kış aylarında artış göstermeye başlayan yağışlar ise şelalenin su seviyesinin artmasına neden olacaktır. Bu nedenle şelale ağzından akan suyun seviyesi de yağış olmayan günlerde bile yaz aylarından çok daha yüksek olacaktır. Şelale manzarasının daha göz alıcı olmasını isteyen kişilerin ise sonbahar ya da kış aylarında bölgeyi ziyaret etmesi daha doğru olacaktır. Ancak yoğun yağış olan günlerde çevrede yapacağınız yürüyüşlerden olumsuz deneyimler elde edebileceğiniz için bu ihtimali de göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Düden Şelalesinde Yapılacaklar

Düden şelalesine özel araçları ile ulaşım sağlayanlar için şelalenin giriş kısmında ücretli otopark bölümü bulunmaktadır. Bu konuma aracınızı park ettikten sonra yolun karşı kısmında yer alan Düden Şelalesi tabelalarını takip ederek direkt olarak şelalenin olduğu alana ulaşabilirsiniz. Düden şelalesi her ne kadar günümüzde Antalya’nın Kepez ilçesinin merkez bölgesinde yer alsa da şelale çevresinin doğal yapısı tamamen korunmuştur. Böylece şelale alanına giriş yaptığınız andan itibaren yeni bir dünyaya giriş yapmış hissine kapılabilirsiniz.

Düden şelalesinin bulunduğu bölgede hem akan şelale suyu hem de şelale suyunun akıntısından oluşan nehir, doğaya olan bütün beklentilerinizi karşılamaya yetiyor. Bununla birlikte şelalenin etrafında bulunan ağaçlık alanlar da bölgenin sıcak ortamına serinlik katarak daha rahat bir ortamda hareket etmenizi sağlıyor. Şelalenin görselliği, ağaçların yeşilliği ile tamamlanıyor. Şelalenin akan suyunun etrafında kurulan çeşitli alabalık tesisleri ve restoranlar, bölgenin tüm tadını çıkarabileceğiniz ve aynı zamanda günün yorgunluğunu üzerinizden atabileceğiniz bir alternatif sunuyor.

Düden şelalesinin 2 farklı kısmı bulunmaktadır. Şelalenin alt kısmı, direkt olarak Düden Çayına açılırken, Yukarı Düden Şelalesi’nin suları ise aktıktan sonra tekrar yeraltı sularına karışarak alt kısma doğru ilerlemektedir. Şelalenin alt bölgesi, genellikle ortamın tadını dinlenirken çıkartmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Ancak şelalenin güzelliğini, bölgede bulunan tüm doğal ortam ile birleştirmek istiyorsanız, Yukarı Düden Şelalesini de ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Bu bölgede hem akan şelale suları hem de doğal mağaralar ve kaya üzerine oyulmuş tarihi bölümler yer almaktadır. Dakikalar süren yürüyüşün ardından şelalenin tüm manzarası ile karşılaşarak unutamayacağınız bir yaz tatili deneyimi elde edebilirsiniz. Düden şelalesinin çevresinde bulunan ağaçlar ile kapalı ortam, Antalya’nın sıcak havasını engelleyerek tüm ziyaretçilerin ferah bir nefes almasını sağlıyor.

Düden şelalesinin üst kısımlarında birçok doğal mağara yer almaktadır. Mağara içlerinde daha rahat hareket edebilmek için riskli olabilecek tüm alanlarda çeşitli güvenlik önlemleri alınmaktadır. Böylece çocuklu ailelerin de daha rahat hareket edebilmesi sağlanmaktadır. Mağara içerisinde tüm alanların rahat yürünebilecek kadar yüksek tavana sahip olmadığını da aklınızda bulundurmanız gerekiyor. Bu nedenle mağaralar içerisinde gezinti yaparken tavan yüksekliğine dikkat etmeniz, başınızı ya da vücudunuzu çarpmamaya dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Yukarı Düden Şelalesinin üst kısımlarındaki mağaralar, direkt olarak şelalenin arka kısmına açılmaktadır. Böylece mağaralara giriş yapmadan, sadece uzaktan görebileceğiniz şelalenin direkt olarak arka bölümüne geçiş yaparak çok daha ilgi çekici bir açıdan şelaleyi inceleme şansı bulabilirsiniz.

Şelalenin üst kısımlarında ise dinlenmek isteyen kişiler için piknik alanları bulunuyor. Bu sayede Düden Şelalesinden Yukarı Düden Şelalesine yapacağınız yürüyüşlerin yorgunluğunu da şelalelerin üst kısmında bulunan dinlenme alanlarında atabilirsiniz. Bu bölgede dinlenme alanlarından farklı olarak Antik Zeytinyağı İşlikleri de bulunuyor. Böylece doğa gezinize tarihi bir dokunuş da katabilir, antik dönemlerde kullanılan malzemelerin günümüze yansımalarını hayranlıkla izleyebilirsiniz.

Bölgede Gezebileceğiniz Diğer Alanlar Nelerdir?

Antalya’ya yapacağınız yaz tatili süresince, Düden şelalesi ziyaretinin ardından bölgede ziyaret edebileceğiniz farklı birçok doğal ve kültürel miras bulunuyor. Özellikle çocuklu aileler, bölgeye yakın konumda yer alan Antalya Hayvanat Bahçesini de ziyaret ederek çocuklarına unutamayacakları bir yaz tatili yaşatabiliyor. Bununla birlikte Düden Şelalesinden sonra Kurşunlu Şelalesini de ziyaret ederek bölgedeki tüm doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz.