pexels-kader-azra-namuslu-11630204-1-960x400.jpg

Diyarbakır Gezi Rehberi, Diyarbakır Gezisi | TatildeKirala

7 Nisan 2024

Diyarbakır Gezi Rehberi, Diyarbakır Gezisi | TatildeKirala

pexels-kader-azra-namuslu-11630204-1-768x1152.jpg

Diyarbakır Hakkında Genel Bilgi

Diyarbakır adı nereden gelmektedir?: Diyarbakır anlam olarak Bakır Diyarı anlamına gelir. Roma (Asur) kaynaklarında Amid, Emit, ve Amide gibi farklı şekillerde geçen Diyarbakır’ın bugünkü adını 19. yüzyılda almıştır. Evliya Çelebi bu adın Diyar-ı Bikr (kız şehri) adından geldiğini öne sürmüştür.

Diyarbakır Mutfağı /Diyarbakır’da ne yenir?

5 bin yıllık tarihi ile Diyarbakır mutfağı akla ilk gelen karpuzdan çok daha derin bir yapıya sahiptir. Mezopotamya ve Anadolu’nun kesişme noktasında bulunan Diyarbakır, bu zenginliği mutfağına ve yemeklerine de yansıtmıştır. Bölgenin coğrafi olarak tarım ve hayvancılık alanlarına eğilmiş olması Diyarbakır mutfağına Türkiye’de çok yerde bulunamayacak lezzette tarım, et ve süt ürünlerinin girmesine el ayak olmuştur. Diyarbakır’a yolunuz düştüğünde tatmanızı şiddetle önereceğimiz yemekler; meftune, dolma, kibe mumbar, içli köfte, ciğer kebabı, kibe kudur, Bismil tava ve lebenidir. Yemek sonrasında ise Diyarbakır burma kadayıfı ile de bu lezzet şölenini taçlandırmanızı öneriyoruz.

Diyarbakır’ın en iyi 10 restoranı (Karışık liste):

Onur Ocakbaşı, Sülüklü Han, Kadayıfçı Sıtkı Usta, Aslan Restoran, Selim Usta’nın Sofra Salonu, Umut Ciğercisi, Şanlıurfa Kebap Evi, Tabier Lahmacun, Mustafa Kahvaltı & Yemek Dünyası, Aydın Büfe

Diyarbakır’da Gezilecek Tarihi/Turistik yerler

Meryem Ana Kilisesi: 3. Yüzyılda inşa edildiği düşünülen ve Ali Paşa Mahallesi’nde bulunan Meryem Ana Kilisesi’nin ilk misafirlerinin Şemiler olduğu ve burayı bir tapınak olarak kullandıkları bilinmektedir. Geçmişi çok eskiye dayanan yapı yüzyıllar boyunca aktif olarak kullanıldığı için pek çok restorasyon görmüştür. Günümüzde Ortodoks Süryaniler tarafından ibadet için aktif olarak kullanılan kilise Diyarbakır’a gidildiğinde görülmesi gereken önemli yapılardan biridir.

Diyarbakır Surları: Diyarbakır denince akla gelen iki şeyden biri de Diyarbakır Surları’dır (diğeri de karpuzdur 🙂 ). Dünya’da Çin Seddi’nden sonra en büyük ikinci yapı olma özelliğini elinde bulunduran bu eşsiz eser büyük ve yükseklik alanlarında ise rekoru elinde bulundurmaktadır. Yaklaşık olarak 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan bu yaşlı dev, bu kadar yıl boyunca adeta savaşarak ayakta kalmıştır. İç kale ve dış kale olarak iki bölümden oluşan Diyarbakır Surları’nda Dağ Kapı, Mardin Kapı ve Urfa Kapı adıyla üç adet ana giriş bulunur. Yazmaya devam etmemiz halinde özelliklerini buraya sığdırmamızın mümkün olmadığı ve şaheseri Diyarbakır’ gittiğinizde görmeniz gerektiğini söylememize gerek yoktur çünkü Diyarbakır’da sizi ilk karşılayacak olan O’dur.

Nebi Camii: 1400’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Nebi Camii, birinci dünya savaşı döneminde işgal kuvvetleri tarafından kısmen de olsa tahrip edilmiştir. Günümüz camilerinden farklı olarak dört köseli bir minareye sahip olan Nebi Camii özellikle mezhepler ve mimari ile ilgilenen ziyaretçilerin Diyarbakır’da ziyaret etmesi gereken tarihi bir yapıdır.

Ziya Gökalp Evi: 19.yüzyılda inşa edilen ve daha sonra yazar Ziya Gökalp’ın doğup büyüdüğü yer olan bu ev, yapıldığı dönemin konak mimarisini günümüze taşıyan önemli bir tarihi yapıdır.

Malabadi Köprüsü: Batman Çayı üzerinde yer alan ve 12.yüzyılda Artukoğulları tarafından yaptırılmıştır. İlginç mimarisi ve yapı malzemesi (sarı kalker) sebebiyle özellikle inşaat mühendislerinin üzerinde çalışma yaptığı bu köprünün başka bir özelliği ise kış aylarında sığınmak üzere odalar içermesidir. Modern statik hesaplamalarının olmadığı bir dönemde Malabadi Köprüsü’nün nasıl inşa edildiği ise hala gizemini korumaktadır.

Diyarbakır’da Gece Hayatı / Eğlenilecek Yerler

Bölgenin en büyük ve gelişmiş kentlerinden biri olmasının yanı sıra Türkiye’deki sayılı üniversitelerden birini bünyesinde bulunduruyor oluşu Diyarbakır’daki eğlence kültürünün de gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Diyarbakır eğlence mekanları:

Hayal Kahvesi Diyarbakır, Mümessiler Lokali, Maça Kızı Cafe Bar, Habitat Garden, Cheffy Baro Lokali, Biraver Pub, Nefes Bar Diyarbakır, Sinan Restaurant, Roll Bar