pexels-hakan-senturk-17310973-1-960x400.jpg

Ayvalık ve Çevresinde Gezilecek Yerler - Ayvalık Gezi Rehberi

7 Nisan 2024

Ayvalık ve Çevresinde Gezilecek Yerler – Ayvalık Gezi Rehberi

Ayvalık Gezilecek Yerler

Balıkesir ilinin en gözde ilçelerinden biri olan Ayvalık, Ege denizinin kıyısında yer alması ile başlıca bir turizm merkezidir. Tatil olanaklarının çeşitliliği, kültürel zenginliği ve popüler bölgeleri ile ilgi çekici bir yer olarak ülkemizin özel bölgelerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Ayvalık ilçesinde çevresini kaplayan çam ormanları, her sene binlerce insana ev sahipliği yapan ünlü sahilleri, sosyal bir ilçe olması ve gezip görülmeye değer tarihi yerlerinin yaygınlığı ile de yalnızca bir tatil noktası olmaktan çok her kesime hitap edebilen birçok aktivite bulmak mümkün. Bu nedenle Ayvalık hem güzel bir tatil yapmak isteyenler için hem de gezip görmeyi, keşfetmeyi seven deneyimli gezginler için her mevsimde kapılarını bizlere açıyor.

pexels-hakan-senturk-17310973-1-683x1024.jpg

Ayvalık ilçesinin aynı zamanda ulaşımı yeterince kolaydır. İzmir ve İstanbul illerine yakınlığı ile de tercih edilebilir bir nokta konumundadır. İsteğe göre karayolu ile direkt ulaşım sağlanabilir ya da havayolu seferleri ile de ulaşım sağlamak mümkündür. Ayvalık ilçesini ortalama üç veya dört gün gibi bir süre içerisinde gezip görebilirsiniz.

Ayvalık Gezi Rehberi

Ayvalık 20’nin üzerinde adaya ev sahipliği yapan bir ilçedir ve her noktasında gezip görmeye değer olanaklara sahiptir. Birbirinden özel ve tarihi yerleri ile bu kültürel zenginliğin yoğunlukta olduğu ilçeye gitmeyi düşünenler için bir gezi rehberi oluşturmak gerekirse en popüler ve tercih edilirliği yüksek bölgelerini şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Cunda Adası
  • Ayvalık çarşısı & Tarihi Ayvalık Evleri
  • Şeytan Sofrası
  • Sarımsaklı Plajı
  • Ayazma Kilisesi
  • Saatli Camii
  • Taksiyarhis Müzesi
  • Badavut Sahili
  • Çınarlı Camii
  • Küçükköy
  • Güler Pastanesi
  • Hamidiye Camii
pexels-burcu-sahinoglu-11912082-1-768x1024.jpg

Ayvalık ve Çevresi Gezilecek Yerler

Cunda Adası

İlçenin en popüler ve en büyük adasıdır Cunda. Alibey Adası olarak da anılan bu güzel adaya Ayvalık üzerinden tekneler ile gitmek mümkündür. Bu ada kendi içerisinde tarihi camiiler ve tarihi evler gibi birçok yere ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda kiliseler ve manastırları da bu ada içerisinde bulabilirsiniz. Elbette yalnızca tarihiyle değil turizm noktası olmasıyla da ünlüdür Cunda.

Doğal güzelliklerin, yeşil alanların çevreyi kapladığı ve pırıl pırıl bir denizin yakınlarında kendinizi bulacağınız bu adadan ayrılmak istemeyeceksiniz. Cunda’nın bu olanakları son zamanların en popüler noktalarından biri halini almasını da kaçınılmaz yapıyor.

Ayvalık Çarşısı & Tarihi Ayvalık Evleri

Merkezde yer alan bu nokta birçok önemli mimari yapıya ev sahipliği yapıyor. İlk olarak Ayvalık’ın Tarihi Rum Evleri olmak üzere, Ayvalık Limanı, Atatürk Bulvarı, Ayazma Kilisesi, Saatli Camii, Taksiyarhis Anıt Müzesi, Çınarlı Camii ve Hamidiye Camii bu bölgede gezip görebileceğiniz en önemli yapılar.

Şeytan Sofrası

Şeytan sofrası, Ayvalık’a bağlı Küçükköy Mahallesi içerisinde yer alan Sarımsaklı Yarımadası’nda bulunmaktadır. Şeytan sofrası olarak anılan ve yarımadanın yüksek bir bölgesinde bulunan bu kaya, bir volkanik oluşum sonucu meydana gelmiştir. Ancak kayanın üzerinde bir ayak izine benzer figür oluşması sonucu bu bölgenin halkı tarafından şeytanın ayak izi olarak anılmıştır.

Hikayesi ile de yeterince ilgi çekici olan şeytan sofrası için asıl hayran kalınacak nokta ise manzarası olsa gerek. Hem adaların manzarası, hem de gün batımı manzarası muhteşemdir. Kesinlikle deneyimlenmesi gereken bir yerdir Şeytan Sofrası. Aynı zamanda çevresinde birçok kafe ve restoran bulunan bu bölge misafirlerine manzara eşliğinde vakit geçirme imkanı sunuyor.

Sarımsaklı Plajı

Plajları ile popüler olan Ayvalık’ın en gözde plajlarından biridir Sarımsaklı. Aynı zamanda ülkemiz turizmi için de önde gelen plajlardan biri olduğunu söylemek mümkün. Doğal güzellikleri ile eşsiz bir noktadır. Çevresinde birçok kafe ve restoran bulunuyor. Epey geniş kapsamlı bir plajdır ve bu plaj özellikle su sporlarını severler için tercih edilmesi gereken bir yerdir. Buna ek olarak yan yana 20’nin üzerinde plaj bulunması ile de tamamen bütçe ve tercihinize göre hoşunuza giden yeri seçmeniz kolaylaşıyor.

Ayazma Kilisesi

Ayazma kilisesi bölgenin en önemli tarihi yapılarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bir diğer adıyla Faneromeni Kilisesi olarak da bilinen bu yapı adını ‘’kutsal su’’ kelimesinden alıyor. Kilisenin isminin yine ilgi çekici ve hoş bir hikayesi de bulunmakta. Bu yapı 1890 yılında Neo Klasik bir üslup ile tasarlanmış ve yapısında sarımsak taşı kullanılmıştır. Günümüzde ise burası artık bir müze halini almıştır.

Saatli Camii

Ayvalık’ın gözde tarihi yapılarından bir diğeri ise Saatli Camii’dir. İçerisinde birçok manastır ve kilise barındıran bu bölge de zaman içerisinde bazı yapılar camiiye çevrilmiştir. Saatli Camii ise bunlardan en popüler olanlarındandır. 1928 yılından sonra camii halini alan bu yapı içerisinde yer alan figürler ve ikonlar kapatılmıştır. Adını ise kilisede yer alan çan kulesinin saat kulesine çevrilmesi ile almıştır.

Taksiyarhis Müzesi

Taksiyarhis Müzesi, Ayvalık’ın tam merkezinde yer alan ve bölgenin ilk kilisesi olma özelliğini taşımasıyla bilinmektedir. Bu yapıda Neo Klasik bir üslup ile tasarlanmış ve diğer yapılarda olduğu gibi burada da sarımsak taşı kullanılmış olması dikkat çekicidir. Buna ek olarak kilisenin içerisinde bulunan freskler ve yapı içerisindeki oymalar, süslemeler de burayı görmeye değer kılıyor.

Badavut Sahili

Sarımsaklı Plajı’nın ardından ikinci sırada Badavut’u söylemek mümkündür. Uzun zamandır özellikle yazlıkçıların ilk tercihleri arasında yer alan Badavut, özellikle denizinin pırıl pırıl, temiz oluşu ve sahil çevresindeki sosyal tesisleri ile size hoş bir tatil deneyimi sunmaktadır.

Çınarlı Camii

Çınarlı camii, adını etrafındaki çınar ağaçlarının yoğun bulunmasından almıştır. Bu yapıda diğerleri gibi başta bir kilise olmakla beraber sonradan camiiye çevrilmiştir. Tarihi buram buram hissedeceğiniz yapılardan biridir burası da.

Küçükköy

Küçükköy adını son yıllarda özellikle duymakta olduğumuz bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölgenin popülerliğinin artmasındaki önemli sebep olarak yapılan yeni projeleri göstermek mümkündür. Nitekim buranın geçmişe dayanan hikayesi de elbette ilgi çekici olmasında bir artı.

Bu köy içerisinde yer alan tüm yapılar yeniden restore edilmeye başlandı. Buradaki hedef ise bu köyü bir ‘’Smart Village’’ yani ‘’Akıllı Köy’’ mantığında yeniden şekillendirmek. Türkiye’nin önemli bir köyü olma yolunda çalışmalar yapılmakta. Yakın zamanda popülerliğinin daha çok artacağı düşünülen bu bölgeyi kesinlikle görmelisiniz.

Güler Pastanesi

Ayvalık merkezi adını sıkça duyabileceğiniz iki tane pastaneye ev sahipliği yapıyor. Bu pastaneler uzun yıllardır var olan ve gerçekten gerek Ayvalık çevresi için gerek merkez dışı gelen insanlar için önemli ve hoş bir yer halini aldı. Bunlardan ilki Güler Pastanesi.

Burası lor baklavası, sakızlı dondurmaları ve sakızlı kurabiyeleri ile çok ünlü bir yer. Ayvalık’ın tarihi, hoş ve dar sokakları arasında misafirlerine güzel bir deneyim yaşatacak bir yer olduğunu söyleyebiliriz.

Hamidiye Camii

Yine Ayvalık’ın önemli ve tarihi yapılarından bir diğeriyle beraberiz. Hamidiye Camii’nin kırmızı taşlar ve kare planlı bir şekilde olan tasarımı ilgi çekici. Burası halk tarafından ‘’Minareli Camii’’ olarak da bilinmektedir.

Ayvalık’ın gezip görülecek yerleri saymakla bitmez ancak sizler için daha popüler ve tercih edilirliği yüksek noktalarını derledik. Hem güzel bir yaz tatili için hem de tarihi bir gezi ve deneyim yaşamak isteyenler için kesinlikle gezip görülmesi gereken bir yerdir Ayvalık. Merkezi ve çevresi ile yaklaşık 170 otele ev sahipliği yapması ile de bölgede konaklamak için yeterince tesis tercihi sunuyor. En sık tercih edilen konaklama bölgelerinin ise Cunda, Sarımsaklı ve merkez olduğunu da ekleyebiliriz.