7489597682_0cb1c553f3_k-1-960x400.jpg

Safranbolu Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi

7 Nisan 2024

Safranbolu Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi

Osmanlı’dan Günümüze Tarihi Bir Yolculuk! Safranbolu Gezilecek Yerler

Öyle bir yer hayal edin ki; sokaklarında gezerken kendinizi zamanda yolculuk yapmışsınız gibi hissettirecek. Doğası sizi büyülerken zamana karşı tüm heybetiyle ayakta duran yapılarına ise hayran kalacaksınız. Çok uzaklara gitmenize gerek yok! Karabük’ün adeta bir müzeyi andıran bölgesi Safranbolu, tarihi bir gezi yapmak istiyorsanız ilk tercih etmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Safranbolu, Osmanlı mimarisinin tüm detaylarını günümüzde korumayı başaran nadir alanlardan biridir. Siz de Safranbolu’da Osmanlı mimarisinin tüm detaylarını görebilir, ahşap mimari eserlerinin eşsiz görünümünde öğretici bir tatil geçirebilirsiniz.

7489597682_0cb1c553f3_k-1-1024x680.jpg

Safranbolu’nun en dikkat çekici özelliklerinden birisi, eşsiz sayılabilecek mimariye sahip evleridir. Popüler Safranbolu evlerinin etkileyici görüntüsünde manzara fotoğrafları çekebilir, gezinizi ölümsüz hale getirebilirsiniz.

Safranbolu’da tarihi evlerin yanı sıra yöresel yemekleri tadabilir, diğer görülecek tarihi bölgeleri ve doğal güzellikleri de keşfedebilirsiniz. Safranbolu gezisi için dikkat etmeniz gerekenler ve daha verimli bir tatil süreci geçirmek için Safranbolu gezi rehberini de takip edebilirsiniz.

Safranbolu Gezisi

Safranbolu Unesco tarafından 2014 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alındı. Roma İmparatorluğu döneminden bu yana bölgede yerleşim olduğu tespit edilen Safranbolu’nun o dönemde adının Paflagonya olduğu bilinmektedir. Roma İmparatorluğu döneminden sonra da Safranbolu onlarca farklı medeniyetin yaşam alanı olmuştur. Her ne kadar Safranbolu bölgesinde onlarca medeniyet yaşamış olsa da bölgenin en gelişmiş zamanları Osmanlı döneminde görülmektedir. Bu nedenle Safranbolu bölgesinde daha eski çağlardan kalan tarihi eserler görülse de günümüze kadar ulaşan eserlerin büyük bir bölümü Osmanlı dönemine aittir.

Safranbolu gezisi için geziye olan beklentilerinize göre yılın belirli dönemlerini tercih edebilirsiniz. Ancak genellikle yağışın az olması ve gezinin daha rahat geçmesi gibi nedenler Safranbolu’nun yaz aylarında daha popüler hale gelmesini sağlıyor. Safranbolu gezi rehberi sayesinde bölgede görmeniz gereken tüm tarihi ve doğal güzellikleri bulabilirsiniz. Her ne kadar özel aracınız ile Safranbolu’ya gelmiş olsanız dahi bölgedeki mimari yapıların ve doğal güzelliklerin tarihçesini de öğrenmek için günübirlik Safranbolu turlarına da katılabilirsiniz.

Safranbolu Gezi Rehberi

Safranbolu’da evler genellikle yazlık ve kışlık olmak üzere gruplar ayrılmaktadır. Bağ evleri olarak bilinen evler genellikle yaz aylarında kullanılırken şehir kısmı ise genellikle kış aylarında kullanılmaktadır. Safranbolu’da gezilecek yerler ve diğer tarihi yapılar da şehir içinden ziyade şehrin bağ evlerinden oluşan kesiminde bulunmaktadır.

Şehir içinden meşhur Safranbolu evlerinin bulunduğu bağ evleri kısmına yürümek istiyorsanız, genellikle yokuşlardan oluşan ve taş döşeli yollardan yürümek zorunda olduğunuzu da aklınızda bulundurmanız gerekiyor. Bu nedenle gezi öncesinde yürüyüşe uygun ayakkabılarınızı eksik etmemeniz, daha rahat bir gezi keyfi sürmenizi sağlayacaktır.

Safranbolu’nun sadece bağ evleri kısmında değil aynı zamanda şehir merkezinde de Osmanlı döneminden kalan mimari eserler yer alıyor. Birbirinden farklı bölgelerde bulunan tüm yapıları dilerseniz tek tek gezebileceğiniz gibi aynı zamanda bölgede verilen günlük tur rehberlerinden de destek alabilirsiniz. Tur rehberlerinin bulunduğu alanlarda genellikle daha rahat hareket edebilmeniz ve gezinin tadını çıkarabilmeniz için golf arabaları tarzında ufak arabalar ile de tur hizmeti sağlanmaktadır. Ancak tatilin keyfini kendi başınıza çıkartmak istiyorsanız, buradan ve yol kenarlarında bulunan çeşitli bölgelerden bisiklet de kiralayarak yolunuza devam edebilirsiniz.

Safranbolu’yu tam anlamı ile gezmek ve şehirdeki tüm güzellikleri keşfetmek için 2 gün size yeterli olacaktır. Yapacağınız ziyaret için ortam ve manzaraya olan beklentilerinizi gözden geçirerek karar vermeniz de mümkün. Yoğun kar yağışı altında, beyazın hakim olduğu doğa fotoğrafları çekmek ve Safranbolu evlerinin karın altındaki görüntüsünü izlemek istiyorsanız kış aylarını tercih edebilirsiniz. Çünkü Safranbolu’da kış ayları genellikle çok soğuk ve karlıdır. Yaz ayları çevre şehirlerde olduğu gibi ise genellikle sıcak geçmektedir. Ancak yaz aylarında Safranbolu oldukça kalabalık olduğu için kalabalıktan uzak, rahat bir tatil için ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz. İlkbahar ayları hem yaz kadar sıcak olmayacağı için şehir içerisinde daha rahat gezmeniz mümkün olacaktır. Yaz aylarının yoğun döneminden farklı olarak, özellikle Nisan ve Mayıs aylarında Safranbolu’nun tüm güzelliğini daha sakin bir ortamda çıkarabilirsiniz.

Safranbolu’da Ne Yenir?

Safranbolu’ya yapacağınız gezide sadece görülmesi gereken yerlere değil, aynı zamanda yöresel lezzetlere de göz atmanızı öneriyoruz. Türkiye’nin başka bir bölgesinde bulamayacağınız birçok lezzet burada yer alıyor. Cevizli keşli yayım adı verilen ve genel olarak cevizli erişteye benzeyen bu yemeği özel yapan ise içerisinde bulunan keş adındaki çökelek türü. Yine içerisinde keş kullanılan bir başka yemek ise keşli mantı olarak sayabileceğimiz ‘’Peruhi’’. Yöresel yemek yapan tüm restoranlar ile birlikte neredeyse tüm mantıcılarda da Peruhi bulabilirsiniz. Aynı zamanda tereyağlı pakla fasulye, bükme ve cimitsiz simit gibi bölge mutfağına ait olan çeşitli lezzetleri de hazır gelmişken deneyebilirsiniz.

Ana yemeklerin yanı sıra Safranbolu yöresine ait çeşitli tatlıları da denemeden tatilinizi sonlandırmayın. Özellikle Safranlı Zerde, Safranbolu baklavası, Safranbolu lokumu ve Kiren şerbeti gibi lezzetleri mutlaka denemeniz gerekiyor. Safranbolu baklavası, alışılmış baklavalara kıyasla oldukça büyük dilimleri ile dikkat çekiyor. Bununla birlikte standart baklava dilimlerinden farklı olarak 48 kat baklava yufkası ile açılıyor. Safranlı zerde ise ana malzeme olarak safran bitkisinin kullanıldığı bir tatlı olarak karşımıza çıkıyor. Üzüm, pirinç ve şeker ile elde edilen bu tatlı genel olarak aşureyi andıran görüntüsü ile dikkat çekse de içerisindeki safran sayesinde benzersiz bir lezzete sahip. Kiren şerbeti ise kızılcık kullanılarak elde edilen bir içecek. Genellikle yaz aylarında toplanan kızılcıkların dondurularak saklanması ile dört mevsim taze olarak yapıldığı için bölgedeki tüm restoranlarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Safranbolu lokumu ise kendine özel yapısı ile daha önce tatmadığınız bir lezzet olacaktır. Neredeyse tüm satıcılardan alabileceğiniz Safranbolu lokumu, tüm restoranlarda da ikram olarak karşınıza çıkacaktır.

Safranbolu Gezilecek Yerler Haritası

Safranbolu’da hem tarihi hem de doğal güzellikler oldukça ön plandadır. Bu nedenle tatilinizin içeriğine göre istediğiniz gibi şekillendirme imkanınız bulunuyor. Şehir merkezinde genellikle Osmanlı tarihinden kalan mimari eserler kendini gösteriyor. Bununla birlikte şehir dışına çıkıldıkça doğal güzellikleri de keşfetmeye başlayabilirsiniz. Safranbolu gezilecek yerler ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Safranbolu Evleri: Yüzlerce yıllık bir süreç içerisinde kurulan Safranbolu evlerinde, Osmanlı mimarisinin çeşitli dönemlerine ait yapıları bir arada bulabilirsiniz. Genellikle taştan yapılan bu evler, 18. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan bir döneme ait evler bulunuyor. Taş kaplı yollar ise kış aylarında rutubetin en aza indirilmesi ve yağmur sularının evlere zarar vermemesi için özel olarak tasarlanmış. Evlerin bir diğer özelliği ise karşılıklı yamaçlara inşa edilen evlerin çevredeki diğer evlerin manzarasını hiçbir zaman kapatmamasıdır.

Tarihi Saat Kulesi: Safranbolu kalesinde yer alan Tarihi Saat Kulesi, III. Selim’in sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Tarihi 1700’lü yılların sonuna kadar uzanan Tarihi Saat Kulesinin yaklaşık 12 metrelik yüksekliği, görenlerin hayran olmasına yetiyor. Saat inşa edildiği tarihten bu yana yaklaşık 200 yıl boyunca sorunsuz şekilde çalışmaya devam ediyor. Tarihi Saat Kulesinin bir diğer özelliği ise Türkiye’de içine çıkılabilir durumdaki en eski saat kulesi olmasıdır.

Kristal Teras: Safranbolu’nun Tokatlı Kanyonu bölgesinde yer alan Kristal Teras, doğal güzellikleri en tepeden izleme deneyimi sunuyor. 80 metre yükseklikte bulunan teras, kanyonun tam kenarında yer alıyor. Devasa kayalıkların arasında yeşeren ağaçların oluşturduğu manzarayı keşfetmek ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için Kristal Teras oldukça iyi bir tercih olacaktır.