52875123894_5b614bbe9b_k-960x400.jpg

Muğla Gezi Rehberi, Muğla Gezisi | TatildeKirala

7 Nisan 2024

Muğla Gezi Rehberi, Muğla Gezisi | TatildeKirala

Muğla Hakkında Genel Bilgi

Muğla ili Ege ve Akdeniz’in kesişiminde yer almakta ve iki bölgenin de özelliklerini taşımaktadır. Antik Karya bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Muğla tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan dolayı da Muğla çevresinde birçok yerde tarihi kalıntılar ve antik kentler görülür. Şehir merkezi pek turistik bir yer olmasa da Muğla ili belki Türkiye’nin doğa ve kültür bakımından en zengin ilçelerini barındırır. Muğla’nın ilçeleri tek başına görmeye ve gezmeye değer cazibe merkezleridir. Bunların içinde Bodrum, Fethiye, Marmaris, Dalaman ve Datça gibi ilçeler vardır. Daha ayrıntılı bilgi için Bodrum, Dalaman, Marmaris ve Fethiye gezi rehberlerimizi inceleyebilirsiniz. Muğla Adı Nereden Geliyor?: Muğla tarihi süreç için Karia, Lugga ve Mobella gibi isimler almıştır. Bugünkü adını alması hakkında ise çeşitli rivayetler bulunur. Bunlardan en yaygın olanı ise adının Selçuklu komutanlarından biri olan ve burayı fetheden Muğlu beyden gelmesine dayanır.

52874994566_ea5eab9538_k-1024x683.jpg

Muğla Mutfağı/Muğla’da Ne Yenir?

Coğrafi ve kültürel açıdan çok zengin bir kent olan Muğla her köşesinde de kendine has yemeklerin olduğu bir yerdir. Muğla’nın zengin mutfağının örneklerinden bazıları çökertme kebabı, döş dolması, keşkek, kabak çiçeği dolması, börülce ekşilemesi ve kaya koruğu salatasıdır. Muğla’nın En İyi 10 Restaurantı (Karışık Liste): Ahtapotçu Mehmet Usta, Yengeç Restaurant, Maydanoz Süpüroğlu Restaurant, Zafer’in Yeri, Unique Restaurant, Mavi Deniz Restoran, Sardunya Restoran, Restaurant La Passion, Mimoza Restaurant, Trata Meyhanesi

Muğla’da Gezilecek Tarihi/Turistik Yerler

Knidos Antik Kenti: Muğla’nın Datça ilçesinde bulunur ve tam olarak deniz kenarında konumlanmıştır. Tarihi M.Ö. 13. yüzyıla kadar dayanan kent tarihsel süreç içinde önemli bir dini ve kültürel bir merkez olmuştur. Buraya hem kara yolu hem de deniz yolu ile ulaşım sağlayabilir, denizin ve tarihin iç içe geçtiği kalıntıları gezebilirsiniz. Kaunos Antik Kenti: Antik Çağda bir liman kenti olan Kaunos Köyceğiz ilçesine bağlıdır. Kayalara oyulmuş kovuklardaki kaya mezarları ile ünlüdür. Ayrıca antik kentte akropol, tiyatro, bazilika, hamam ve tapınak kalıntılarını görebilirsiniz. Kelebekler Vadisi: Yaklaşık 80 kelebek türüne ev sahibi yaptığı için bu adı almıştır. Kayalıklarla çevrili olan Kelebekler Vadisi vadiye dökülen şelaleleri, etkileyici doğası, mavi denizi ve nefes kesen manzarası ile Fethiye’nin mutlaka görülmesi gereken bir noktasıdır.

Ölüdeniz: Fethiye’nin beldelerinde biri olan Ölüdeniz bölgenin en ünlü ve en etkileyici denizine ev sahipliği yapmaktadır. Dünyaca bir üne sahip olan Ölüdeniz etkileyici kumsalı, ılık denizi ve çam ormanları ile kaplı doğasıyla görülmesi gereken bir yerdir. Lagün oluşumuna sahip olan Ölüdeniz adından da anlaşılacağı üzere oldukça sakindir.

Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi: Merkezde ve denize hakim bir noktada bulunan Marmaris Kalesi Herodot’un eserlerinde geçer ve Herodot kalenin M.Ö. 3 binlerde yapıldığını söyler. İleri dönem kaynaklarına göre ise bu kale tarih içinde bölgeye hakim olan imparatorluklar tarafından kullanılmış ve Osmanlı döneminde tekrar inşa edilmiştir. 1980’li yıllarda restore edilmiş ve 1991’de müze olarak açılmıştır. Burada çevredeki antik kentlerden kalan Helenistik ve Roma dönemlerine ait kalıntıları görebilirsiniz. Kleopatra Plajı (Sedir Adası) : Marmaris’e 16 km uzaklıkta Gökova Körfezi’nde bulunur. Kleopatra Plajı ile ünlü Sedir adası altın renkli plajı ile göz kamaştırır. Efsaneye göre Kleopatra ve Antonius burada yüzmüştür ve altın renkli plajındaki kumlar Mısır’dan özellikle getirilmiştir. Antik kalıntıları da ziyaret edebileceğiniz Sedir adasına Marmaris’ten tekne ile ulaşabilirsiniz. Bodrum Kalesi: Yaşantısı boyunca konaklamadan askeri üsse, hamamdan hapishaneye kadar birçok farklı amaç için kullanılan Bodrum Kalesi son halini Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak tescillemiştir. Bodrum’un simge yapılarından biri olan Bodrum Kalesi görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alır.

Letoon Antik Kenti: Letoon Antik Kenti Seydikemer’in Kumluova beldesinde bulunur ve 1988 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesindedir. Rivayete göre Zeus’tan hamile kalan ve Artemis ve Apollon’un annesi olan Leto için yapılmıştır. Tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanan kent antik dönemde dini bir merkezdi. Letoon Antik Kenti, Likya yolunu takip eden gezginlerin de yürüyüş yolu üzerinde bulunmaktadır.