mardin-gezi-rehberi-960x400.jpg

Mardin Gezi Rehberi, Mardin Gezisi | TatildeKirala

7 Nisan 2024

Mardin Gezi Rehberi, Mardin Gezisi | TatildeKirala

Mardin Hakkında Genel Bilgi

Mardin adı nereden gelmektedir?: Romalılar tarafından kente Maride adı verilmiştir, daha sonra bu isim Araplar tarafından Mardin olarak değiştirilmiştir. Başka bir görüşe göre ise Mardin adı Kürtçe’deki Mer-din (yiğit erkek) kelimesinden gelir.

mardin-gezi-rehberi-1024x683.jpg

Mardin Mutfağı /Mardin’de ne yenir?

Özellikle kültürel olarak pek çok farkı medeniyetin hala bir arada yaşadığı Mardin’de, bu etkileri yemekler tarafında da görmek mümkün. Coğrafi olarak tarımın da çok zengin öğeler barındırdığı Mardin mutfağı Türkiye’de sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen ve farklı kültürlerin esintilerini aynı potada eritebilen mutfaklardan biridir. Mardin mutfağının önde gelen yemekleri; kelle paça, domates çorbası, patates kebabı, Mardin çiğköftesi, malzum, içli köfte, aya köfte, bello, kuzu dolması, kınepleli pilav, gasore ve lor böreğidir. Mardin’in en iyi 10 restoranı (Karışık liste): Seyr-i Merdin, Bağdadi, Dedecan Ocakbaşı, Rıdo’nun Yeri, Şahin Tepesi Restoran, Maridin Restoran, Erdoba Evleri, Reyhani Kasrı Hotel Restoran, Mekanı Fecr, Şah 47

Mardin’de Gezilecek Tarihi/ Turistik yerler

Mor Gabriel Manastırı: Midyat ilçesinde bulunan manastır günümüzde Süryani cemaati tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. 4.yüzyılda inşa edilen ve günümüze kadar aktif halini korumasıyla turistlerin ilgi odağı olan Mor Gabriel Manastırı teraslar, kubbeler, mozaikler ve detaylı dönem tasvirleri ile Mardin ziyaretinizi tarihi bir ziyafete çevirecektir. Mardin Kalesi: Yüksek bir mevkide bulunan Mardin Kalesi tarih boyunca Selçuklular’dan Abbasiler’e, Artuklular’dan Safaviler’e kadar birçok farklı medeniyete konak olmuştur. Geçmiş dönemlerde şifa verdiğine inanılan Kale her yıl yerli ve yabancı pek çok turistin Mardin gezisi sırasında ziyaret ettiği yerlerin başında gelir. Zinciriye Medresesi: 14.yüzyılda inşa edilen ve mimari yapısıyla günümüzde tarihi mimari ile ilgilenenleri bir mıknatıs gibi çeken Zinciriye Medresesi’de Mardin ziyaretinizde gidilecek yerler listesine kesinlikle eklenmelidir. Mor Evgin Manastırı: Bu manastırı Mardin’de bulunan diğer manastırlardan ayrı kılan özelliği daha gösterişli olmasıdır. Mardin’e bağlı Nusaybin ilçesi civarındaki Bagok Dağı’nda bulunan manastır 4.yüzyılda inşa edilmiştir. Süryanilerin hacca gitmeden önceki durağı diye bilinen manastır uzun bir süre kapalı kalmasından sonra restore edilerek turistlerin ziyaretine açılmıştır.

Mardin’de Sanat ve Kültür

Mardin’in tarihi çok kültürlü yapısı sanat ve kültür etkinlikleri alanında da etkisini ciddi bir biçimde gösterir. Mardin festivalleri: Mardin Kiraz Festivali (Haziran) Sine Mardin Uluslararası Film Festivali (Haziran) Harire Günleri (Ekim) Uluslararası Atölyeler Zinciri (Ekim)