pexels-alexey-komissarov-12116614-1-1024x768.jpg

Kelebekler Vadisi Nerededir? & Ölüdeniz Kelebekler Vadisi

7 Nisan 2024

Kelebekler Vadisi Nerededir? & Ölüdeniz Kelebekler Vadisi

Cennetten Bir Köşe: Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi; denizi, yeşili, kuşları ve tabi ki kelebekleri ile cennetten bir köşe. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmuş durumda. Vadiyi köylülere ait kooperatif işletiyor. Vadisi’ne tırmanarak muhteşem doğanın, manzaranın ve gün batımının tadını çıkarabilirsiniz. Yıllarca hatıra olacak çok güzel fotoğraflar çekebilmeniz mümkün. Kelebek vadisi 1995 yılında 1. derecede doğal sit alanı ilan edilmiş ve bu sebeple her türlü yapılaşmaya kapatılmış. 80’den fazla kelebek türü barındırıyor.

Kelebekler Vadisi Nerededir

Ölüdeniz Kelebekler Vadisi, Muğla Fethiye’de yer alıyor. Fethiye Ölüdeniz’e ulaştıktan sonra oradan kalkan teknelerle Kelebekler Vadisi’ne ulaşabilirsiniz. Farklı koylardan tekne kiralayarak ulaşmak da mümkün.

Giderken Unutmayın:

Geceyi kelebekler Vadisi’nde geçirmeyi düşünüyorsanız yanınızda mutlaka yeterli ışık kaynağını sağlayacak bir alet bulundurmalısınız.

Yere sağlam basan ve rahat edeceğiniz bir ayakkabıyla vadiyi daha kolay turlayabilirsiniz.

Dağ içindeki her yer gibi burada da yanınızda bir sinek kovucu bulundurmanız sizin için faydalı olacaktır.

Kelebekler Vadisi Konaklama

Kelebekler Vadisinde doğayı koruma amaçlı yapılaşma izni olmaması sebebiyle sadece çadır ve bungalovlarda konaklayabiliyorsunuz. Kampçılığı biliyor, seviyor ve tercih ediyorsanız, yeterli ekipmanlarınızla sizin için iyi bir seçim olabilir. Ancak acemi bir kampçıysanız daha donanımlı kamplarda başlamanız sizin için daha iyi bir seçim olacaktır.

pexels-alexey-komissarov-12116614-1-1024x768.jpg

Kelebekler Vadisi Yakını Gezebileceğiniz ve Konaklayabileceğiniz Yerler

Ölüdeniz

Kelebekler vadisi ziyaretinizden sonra tekneyle Ölüdeniz’e geri dönebilirsiniz. Şehrin merkezine sadece 13 kilometre uzaklıkta olan Ölüdeniz size konaklama yeme-içme ve enerji konusunda sınırsız seçenekler sunar. Sadece 4 kilometre uzağındaki Hisarönü‘nde alışveriş yapabilir gece hayatının tadını çıkarabilir dilediğinizce yiyip içebilirsiniz, burada da konaklamanız mümkün.

Kayaköy

Rum Köyü olan Kayaköy bir zamanlar gelişmiş bir kentmiş, 1923’te gerçekleşen nüfus mübadelesinin ardından kasabadaki Rumlar Yunanistan’a gönderilince evler boşalmış. Koruma altına alınmış olan bu evlerle tarihi görebilir, çeşitli işletmelerde keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Gemile Adası ve Koyu

Ölüdeniz havzası içinde yer alan gemile adasına deniz yoluyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Milattan sonra 500 yıldan itibaren dinsel yerleşimlerin oluşması, ticaret gemilerinin uğrak yeri olması sebebiyle bir merkez haline gelmiştir. Ada içerisinde birçok kilise, şapel ve dini eğitim veren okullar açılmıştır. Adanın içerisinde yer alan en yüksekteki kilisenin Aziz Nikolas’a ithaf edildiği düşünülüyor. Adın tepesine çıktığınızda Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi ve Göçek Körfezinin ayaklarınızın altında olduğunu göreceksiniz. Gemile 1. derece doğal sit alanı ilan edilmiştir. Taş yollar boyunca yürüyebilir, kiliseleri ve evlerin taş avlularını görebilir, tepede manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Belcekız Plajı

Ölüdeniz Belcekız Plajı tepeden indiğinizde ilk karşınıza çıkan plaj oluyor. Ücretli ve ücretsiz olarak iki ayrı bölümü bulunuyor. Denizin renginde turkuaz, mavi, beyaz ve yeşil bir arada görebilirsiniz.Kumun ve denizin tadını çıkarırken paraşütçülerin gökyüzündeki şovlarını izleyebilirsiniz.

Şövalye Adası

Sessizliği ve sakinliği dinleyebilir, doğanın tadına varabilirsiniz. Denize girebilir, yürüyüş yapabilir ve hatta taze kekik toplayabilirsiniz. Balık tutmayı seviyorsanız, bunun için uygun. Ada içerisinde manzaraya sahip restoran da mevcut. Gün batımını izlerken fotoğraf çekmeyi unutmayın.

Soğuk Su Koyu

Daha önce bahsettiğimiz Kayaköy bölgesinin denize bakan kısmındaki kayalar arasından soğuk su çıkmasından dolayı bölgenin bir tarafı sıcak bir tarafı soğuktur. Kayaköy’den yürüyerek gidebileceğiniz gibi diğer noktalardan da tekneyle geçiş sağlayabileceğiniz soğuk su koyunda kamp yapabilir soğuk suyun tadını çıkararak yüzebilir veya kendinizi doğaya ve yürüyüşe bırakabilirsiniz. Kamp yapmayı düşünüyorsanız, su ve tuvalet imkanlarının olmadığını göz önünde bulundurarak önleminizi alın.

Kabak Koyu

Fethiye’nin farklı koylarından Kabak Koyu 1987 yılında keşfedilmiş. Plajı, şelalesi ve göletleri ile oldukça güzel ve büyük bir koy. Kabak köyüne ulaşmak için öncelikle Faralya köyüne ulaşmanız gerekiyor. Faralya köyünden ise koya ulaşmanın farklı yolları var. Yürümeyi tercih edebilir ya da köy halkının kullandığı araçlardan birine ücreti karşılığında binerek koya ulaşabilirsiniz. Konaklama için farklı tesislere sahip. Aynı zamanda yılın belirli zamanlarında farklı etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Kabak Koyu doğal sit alanı olduğundan ötürü konaklama hizmetleri pansiyon, bungalovlar ve kamp hizmeti olarak mevcut.

Saklıkent Kanyonu

Saklıkent kanyonu Saklıkent Milli Parkı Fethiye’den 45 dakikada ulaşabilirsiniz. 1996 yılında yasalarla statüsü belirlenmiş Saklıkent Milli Parkı içerisinde yer alan Saklıkent kanyonu uzunluğu 18 kilometreyi buluyor. Yüksekliği ise 200 metre ile 600 metre arasında değişiyor. Binlerce yıl evvel oluşan kanyonun yapısı asırlar içerisinde değişim göstermiştir. Kanyonun belirli bir yerine kadar her yaşta ve özelliğe sahip insanlar gönüllerince yürüyüp gezebilir iken, kanyon boyunca yürümek isteyenlerin belli bir tecrübeye ve ekipmana sahip olması gerekir. Saklıkent Kanyonun bir çoban tarafından bulunduğu ve sonrasında kullanıma açıldığı biliniyor. 2014 yılından bu yana Seydikemer Belediyesi tarafından işletilmekte olan Kanyon yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görüyor. İçeri girdiğinizde iskele üzerinden yürümeye başlıyorsunuz ve daha buradan aşağıda akan suyun güzelliğini görüyorsunuz. Bir halat yardımıyla karşıya geçebilirsiniz bu geçişin kontrolü ve güvenli olması adına ayakkabı ve baret kiralamayı tercih etmeniz doğru olacaktır. Kanyon içerisinde gezimizde yaptıktan sonra çayın hemen yanına kurulu olan mekanlarda yemek yiyebilir, suyun içerisinde yemek yemenin tadını çıkarabilirsiniz. Rafting ilginizi çekiyorsa burada yapabileceğiniz aktivitelerden biri. Otopark alanına kurulu olan alışveriş tezgahlarından alışveriş yapabilirsiniz. Arka tarafa doğru yürüdüğünüzde saklı cenneti ulaşacaksın burada da suyun üzerine kurulu mekanlar yer almakta. Konaklama yapmak isterseniz doğa içerisinde farklı bir alternatif sunan ağaç evler mevcut.

Paspatur Çarşısı

Fethiye geziniz de hem o renkli cümbüşü görmek, hem de alışveriş yapmak için mutlaka uğramanız gereken noktalardan biri de paspatur çarşısıdır. Merkezde yer alması ve limanın hemen yanında olması sebebiyle ulaşımı da oldukça kolaydır. Görebileceğiniz bir çok tarihi noktaya da yürüme mesafesindedir. Paspatur çarşısı içerisinde halı kilim deri gibi birçok ürünün farklı işlenmiş halini görebilir, alışverişinizi yapabilirsiniz. Akşam saatlerinde gece eğlencelerinin başladığı çarşıda gün içerisinde de yemek yiyebileceğiniz, çay kahve içebileceğiniz farklı mekanlar mevcuttur.

Fethiye Tekne Turu

Fethiye Ölüdeniz geziniz boyunca çok uzun vakitler geçirmeyi düşünmüyorsanız daha fazla yer görebilmek adına tekne turu seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Mavi Mağara, Kelebekler Vadisi, Nicholas Adası, Akvaryum Koyu, Soğuksu Koyu ve Deve Plajı gibi yazımız boyunca bahsettiğimiz birçok yeri, günlük tekne turu esnasında görebilir, buralarda verilecek molalarda yüzme, dalış ve çevre gezintisi gibi aktivitelerde bulunabilirsiniz. Fethiye, Ölüdeniz geziniz için ne kadar süre ayıracağınızı ve birlikte tatil yapacağınız kadronuzun özelliklerini göz önünde bulundurarak size uygun tatil planını oluşturabilirsiniz. Konaklamayı hepsi için uygun ve yakın tek bir noktada yapabilir veya farklı yerlerde farklı gün sayılarında konaklamayı tercih edebilirsiniz. Önceden planlama ve rezervasyon yapmanız en doğrusu olacaktır. Özellikle yaz sezonunda yaşanacak yoğunlukları göz önünde bulundurun.