Kapsamlı Kalkan Gezi Rehberi: Kalkan Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

20 Aralık 2018
Sana iyi bir haberimiz var! Yunan adalarına kadar gitmene gerek kalmadı. Türkiye’nin saklı cennet köşesi Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı beldesi Kalkan, sana mavi ve beyazın mükemmel uyumunu ve daha fazlasını sunuyor. Sık sık Santorini’yi andıran manzaralarla karşılaşman, masmavi ve çarşaf gibi denizinin tuzlu kokusunu içine çektiğin yemyeşil doğasında huzuru hissetmen Kalkan’da isen çok olası. Tatil beldesinin çok çok ötesinde özellikleri olan Kalkan, dünyaca ünlü antik şehirlere, nesli tükenmekte olan caretta carettalara, dünyanın en ünlü koylarına ve kumsallarına ev sahipliği yapıyor. Yanı başımda cennet duruyormuş, ben nasıl bilmiyorum diyorsan bu yazımız senin için! Kalkan nerede? Kalkan’a nasıl gidilir? Kalkan’a ne zaman gidilir? Kalkan’da gezilecek yerler, Kalkan’da nerede kalınır? Kalkan’da ne yenir? ve çok daha fazlası için sana kapsamlı bir araştırma hazırladık. Kalkan hakkında bilinmesi gereken her şeyi anlattığımız bu yazıda sorularının cevabını bulabilirsin!

Kalkan Nerede?

Rehberimize en temel soru ile başlayabiliriz. Kalkan, Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı bir beldedir. Antalya’nın batısında yer alan Kalkan’ın tam karşısında Yunanistan’ın Meis Adası yer almaktadır. Fethiye ile Antalya arasında yer alan Kalkan,
  • Kaş’a 27 km,
  • Fethiye’ye 80 km,
  • Antalya’ya 210 km
  • Muğla’ya 190 km
mesafede yer almaktadır. Meis adasından gelen tüccarların kurduğuna inanılan Kalkan beldesi, uzun yıllar boyunca ulaşım zorluğu sebebiyle bakir kalmış, bu sebeple doğal güzellikleri ile ön plana çıkmıştır.

Kalkan Adı Nereden Geliyor?

Eski adı Kalamaki’dir ve zamanla Kalkan’a dönüşmüştür. Bu adın kaynağına ait birçok hikaye vardı ve bunlardan en ünlüsü şöyledir. Bir liman kasabası olan Kalkan’da eşkıya baskınları gözlenmektedir. Eli kolu bağlı kalmak istemeyen birisi kendine bir kalkan yapar ve bundan fayda sağlayacağını düşünenler de onu izler. Böylece bu kasaba savunması ile ünlenir ve Kalkan adını alır.

Kalkan’da Ulaşım, Kalkan’a Nasıl Gidilir?

Son dönemde popülerliği giderek artan tatil noktası Kalkan’a ulaşım seçenekleri çok fazla! Toplu taşıma, özel araç, taksi veya havaalanı transfer yaparak Kalkan’a ulaşmak mümkün ve de çok kolay. Kalkan’a Kaş’tan kalkan otobüs veya minibüslerle ulaşabilirsin. Uçak ile geliyorsan Dalaman yada Antalya havalimanından Kaş’a kalkan otobüsler, alan transfer yada taksi ile önce Kaş’a gelip daha sonra Kaş’tan Kalkan’a geçebilirsin. Diğer yandan özel aracınla ile ulaşmak istersen Kalkan,
  • İstanbul‘a 840 km-9,5 saat
  • Ankara‘ya 660 km-8 saat
  • İzmir’e ise 410 km uzaklıkta yer alıyor.

Kalkan’a Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz iklimi görülen Kalkan aslında her mevsim gidilebilecek bir belde. Kışları ılık ve yağışlı olan Kalkan’da, yazları çok sıcak geçmekte. Kısacası ihtiyacına göre mevsim belirlemek daha doğru olabilir. Kalkan’ın havuzlu villalarında serinlemek yada denizinde yüzmek istiyorsan yaz mevsiminde sıcak mı sıcak havayı tercih etmeli, soğuktan kaçıp daha ılık bir yerlerde olmak istiyorsan kışın bile tercih edebilirsin. Kalkan’ı kışın tercih etmek isteyenlerdenim diyorsan Kalkan’da kışı anlatan yazımıza buradan ulaşabilirsin! O zaman diyebiliriz ki Kalkan her mevsim çok güzel!

Kalkan’da Nerede Kalınır? Kalkan’da Konaklama Seçenekleri

Yazının başından beri belirttiğimiz ve vurguladığımız Kalkan’ın Türkiye’nin cennet kıyılarından biri olması ile Kalkan’da konaklama seçeneklerini de güzel kılıyor. Otel, pansiyon, kamp ve villa kiralama gibi bir çok seçeneğinin olduğu Kalkan’da yükselen son trend ise villa kiralamak. Tatilciler için özel olarak kiralanan villalar, dünyadaki konaklama sektöründe de çok popüler olan “sonsuzluk havuzu” ile tatilinizden memnuniyetinizini en üst sıralara taşıyor. Resimde de görebildiğin sonsuzluk havuzlu Kalkan kiralık villalar, Kalkan konaklama seçeneklerinde tatilciler için çoktan favori oldu bile! Villa kiralama sistemini zaten biliyorum diyorsan o zaman okurlarımız için özel olarak hazırladığımız Kalkan’daki villa türleri sayfalarımız;
  • Kalkan Muhafazakar Villaları
  • Kalkan Balayı Villaları
  • Kalkan Denize Sıfır Villalar
  • Kalkan Havuzlu Villalar
araştırmalarımıza yazıların üstüne tıklayarak ulaşabilir böylelikle bilgi sahibi olabilirsin!

Kalkan Merkezde Konaklama

Gece gündüz hayatın devam ettiği, cıvıl cıvıl canlı bir yerde konaklamalıyım, villamdan çıktığım gibi çarşıları gezebilmeliyim diyenlerdensen o zaman Kalkan merkezde konaklamak tam sana göre! Kalkan merkezdeki evlerimizi görmek için hemen tıkla!

İslamlar’da Konaklama

İslamlar Kaş’a bağlı kendisi küçük ama doğası kendinden büyük bir köy. Kalkan’daki en iyi villaların çoğunluğu bu bölgede bulunuyor. Sebebi ise Yunan adalarına bakan mükemmel Kalkan denizini görebildiğiniz eşsiz manzarası. Kaş’a kıyasla daha tepede yer alan İslamlar köyü “sonsuzluk havuzu” ve güzel bir günbatımı arayanların villa noktası! İslamlar’daki villaları görmek için buraya tıklayabilirsin.

Üzümlü’de Konaklama

Araç ile Kalkan’a sadece 10 dk mesafede olan Üzümlü köyü villa kiralamada popüler olmaya başladı bile. Huzurlu doğası, çam ve zeytin ağaçları arasında kalabalıklar olmadan sadece sevdiklerinle sana özel bir villa tatili için Üzümlü eşsiz bir doğa tatili sunuyor. Üzümlü’deki villaları merak ediyorsan hemen buraya tıklayarak ulaşabilirsin!

Kalkan Villa Kiralama

Oteldeki lükslerin ve imkanların çok daha ötesinde olanaklar sağlayan villa kiralama, otellerin katı kurallarıyla değil, senin koyacağın kurallarla yaşayacağın sana özel bir tatil vadediyor. Değeri milyonları aşan villalarda özel korunaklı havuzunla ya da özel bahçenle senin için düşünülmüş düşünülmüş tasarım mimari içinde bir tatil. Kulağa güzel geliyor değil mi? Otelde olduğu gibi bir odaya tıkılıp kalmana gerekte yok. Doğayla ve muhteşem manzaralarla baş başa huzuru ve sakinliği gerçekten hissedebilirsin. Yani gerçekten tatil yapabilirsin. İşte anlatmak istediğimiz villa tatili tam olarak sana bunları sunuyor. Diğer bahsedeceğimiz temel nokta ise villa kiralama sistemi. Haftalık ve aylık villa kiralama sistemi nedir? Yurtdışında da büyük bir hızla devam eden ev kiralama sistemi, sana beğendiğin evi, ev sahibi ya da aracı ile görüşerek kiralamanı sağlayan sistemdir. Yaz mevsiminde fazla talep geldiği için günlük villa kiralamaya genelde kapalı olan evler haftalık yada aylık sistemle çalışmaktadır. Beğendiğin villayı kiraladıktan sonra yapacağın tek şey ise arkana yaslanıp sadece senin için olan özel tatilin keyfini çıkarmak!

Kalkan Villa Türleri

Villa cenneti Kalkan’da sadece bir çeşit villa olduğunu düşünmedin değil mi? Her kesime, keseye ve herkese uygun kiralık Kalkan villaları bulunuyor. Muhafazakar hassasiyetleri olan tatilcilerimiz için özel korunaklı havuzlu, çevreden görünmeyen Kalkan kiralık muhafazakar villalar, romantik bir tatil geçirmek isteyen çiftlerimiz için Kalkan kiralık balayı villaları ve ailesiyle ya da sevdikleriyle rahat bir tatil isteyen herkes için Kalkan kiralık villa türleri var! İhtiyacına göre istediğin birini seçme keyfi ise sana kalıyor!

Kalkan Villaları Kimler için?

Kalkan’daki en iyi kiralık villalar tabikide herkes için! Mahremiyet isteyen, otel kuralları olmadan özgürce tatil yapmak isteyen, balayını geçirmek isteyen ya da hiç bir sebep olmadan rahatça sevdikleriyle özgürce tatil yapmak isteyen herkes için!  Sonuçta kendine özel havuzu olan, özel bahçeli ve tasarım bir villada kim kalmak istemez ki!

Her Bütçeye Göre Kalkan Villaları

Bütçeni düşünmeden asla tatile çıkma! Villa kiralama sistemi cebini de düşünüyor ve bütçe dostu. Kalkan’daki kiralık villalar tek bir çeşit olmadığı için villalarda yer alan her bir özellik kiralama fiyatını etkiliyor. Sen tek tek bakmakla uğraşma diye Kalkan’daki en iyi kiralık villayı seçebilmen için villa fiyatını hangi faktörler etkiler aşağıdaki listede hazırladık! Kişi Sayısı: Kaç kişi kalacağın ve evin büyüklüğü en etkili olan faktör. 2 kişilik 1+1 villalara gecesi 400 TL’den başlıyor. Konut Tipi: Dubleks mi tripleks mi yoksa tek katlı şirin bir ev mi ? Konutun tipi de fiyatı belirleyen en önemli etkenlerden. Ulaşım Şekli: Arabayla ulaşılıyor mu? Nerede bu villa nasıl gideceğim ben hayallerimdeki eve ? Senin ihtiyacın hangi villa ise kiralama fiyatında ona göre değişiyor tabii ki. Konum ve Denize Yakınlık: Dağın kokusunu da içime çekeyim denizi de yukarıdan göreyim diyenlerden mi yoksa uyandığım gibi denize ayağımı atmam gerekli diyenlerden misin? İstediğin Kalkan kiralık villanın fiyatını bu faktöre göre de değişiklik gösteriyor. Klima ve korunaklı havuz gibi imkanlar: En temel ihtiyaçlarını belirlemedin mi daha ? Temel ihtiyaç dediysek tabii ki de tatilin en temel ihtiyaçları korunaklı havuz gibi mesela! Kalkan’daki en iyi kiralık villalar hakkında gerekli tüm bilgileri sana anlattık. Şimdi ışınlanma zamanıııı! Tatilde Kirala olarak seni olduğun yerden, Türkiye’nin villa merkezi Kalkan’a doğru bir yolculuğa çıkarıyoruz. Kalkan’ın masmavi denizinde ferahlayıp, doğanın yeşilini içimize çekmek hepimize iyi gelecek.

Kalkan’da Gezilecek Yerler

Tatiliniz sırasında Kalkan’da gezebileceğiniz birden çok seçeneğiniz vardır. Tarihte kısa bir yolculuk yapmanızı sağlayacak antik kentler, birbirinden eşsiz canlılara ev sahipliği yapan masmavi plajlar, içine daldığınızda huzuru ve sessizliği bulabileceğiniz doğa alanları, sizi başka bir zamanda gibi hissettirecek mağaralar keşfetmeniz için sizi bekliyor. 

Kalkan Antik Kentleri

Xanthos ve Letoon Antik Kentleri

Kalkan’da Likya Birliği’nden izler taşıyan Xanthos Antik Kenti, 1988’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adını yazdırmıştır. Mezarları ve bir çok tarihi parçası günümüze kadar ulaşan Xanthos lahitlerinin geçmişi ise milattan önce 7.yüzyıla kadar dayanıyor.  Letoon Antik Kenti ise Yunan mitolojisinde yer alan bir çok tanrı ve tanrıçanın tapınaklarına-manastırlarına ev sahipliği yaparken, Xanthos Antik Kentine komşu konumda bulunuyor. Antik kentlere giriş yapmak için 2018 yılı itibariyle 10 TL ödemeniz gerekmekte! Yaz ve kış aylarında açılış-kapanış saatleri değiştiği için şu adrese bakmanızda yarar var: https://www.muze.gov.tr/tr/muzeler/xanthos-orenyeri

Patara Antik Kenti

Likya’nın başkenti olan Patara Antik Kenti, Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikola’nın yaşadığı yer olarak da biliniyor. Patara plajı ise dünya çapında bir üne sahip. Sebebi ise kum tepeleri ve Caretta Carettaları! Patara Antik Kenti’ne giriş ücreti 2018 yılı itibariyle 15 TL. Müzekart sahibi olanlar ise ücretsiz şekilde ziyaret edebilir. Antik kentin güncel açılış-kapanış saatleri için: https://www.muze.gov.tr/tr/muzeler/patara-orenyeri

Pirha Antik Kenti

Antik Likya’ya bağlı büyük bir kent olan Pirha, kaya mezarları, lahitler ve müzelere kazandırdığı antik kadın heykelleri ile biliniyor. Pirha Antik Kenti’de ücretli bir ören yeri. Müzekartınızla ya da hazırlıklı gitmenizde fayda var.

Tlos Antik Kenti

Kalkan’a 35 km uzaklıkta bulunur ve 10 bin yılı aşan bir tarihe sahiptir. Bir Likya kenti olan Tlos mitolojide de önemli yer tutar. Pegasus atının sahibi Bellaforonte’nin burada yaşamış olduğu söylenir. Bu antik kenti gezerken Akropol’ün yanında mezar, kilise, sur ve tiyatro kalıntılarını da görebilirsiniz. Tlos Antik kenti UNESCO’nun geçici listesinde kendine yer bulmuştur.

Kalkan Mağaraları

Mavi Mağara

Zaman zaman foklara da ev sahipliği yapan Mavi Mağaraya ulaşım sadece Kalkan’dan kalkan teknelerle sağlanıyor. Mağaranın jeolojik yapısı sebebiyle, güneş ışınlarının vurmasıyla Mavi Mağara saklı güzelliğini ortaya çıkarıyor.

Güvercinlik Deniz Mağarası

Adını içinde bulunan güvercinlerden alan Güvercinlik Deniz Mağarası’na sadece yüzerek ulaşılıyor! Macerayı seviyorum, deniz mağaraları benim işim diyorsan mutlaka ziyaret etmen gereken yerler listene alabilirsin!

İnbaş Mağarası

Ulaşım seçenekleri diğer mağaralardan çok da farklı olmayan İnbaş Mağarasına, Kalkan’dan kalkan teknelerle ulaştıktan sonra masmavi sulara kendinizi bırakın. Keşfetme arzusunu içinizde hissedin!

Kalkan’da Denize Girilecek Yerler- Kalkan Plajları

Kaputaş Plajı

Dünyanın en ünlü plajları listesine giren Türkiye’nin ve Kalkan’ın mavi incisi Kaputaş Plajı! Güzel şeylere ulaşması zordur sözünü yaşatan, upuzun bitmek bilmeyen merdivenleri ile denize kavuşmanızı sabırsızlaştıran Kaputaş, o kadar emeğe değecek bir plaj kesinlikle! Mavinin binbir tonunu barındıran Kaputaş plajına giriş ücretsiz ancak şemsiye ve şezlong için 5’er tl ödemeniz gerekecek.

Patara Plajı

Patara Antik Kenti’nin ev sahipliği yaptığı plaj Caretta Caretta ve kum tepeleriyle ünlü. Yeşilçam’dan bir çok filminde çekildiği Patara Plajı, masmavi denizi, kum tepeleri, antik kenti ile bir plajdan fazlasını sunuyor! 2018 itibariyle Patara Antik Kenti’ne giriş 15 tl ancak müzekartın varsa ücretsiz girebilirsin!

Fırnaz Koyu

Yeşilköy’e yakın olan Fırnaz Koyu, mavinin en güzel tonları ile denize girebilme şansı veriyor. Turlarla ya da teknenizle gelebildiğiniz Fırnaz Koyu’nun plajında çamur banyosu bile yapabilirsiniz! Kalkan Halk Plajı: Kum yerine çakıllı bir plaja sahip olan Kalkan Halk Plajı’na ücretsiz girebilirsiniz! Kalkan’ın serin sularında sakinleyip, kitabınızla birlikte şezlongunuzda güneşlenerek güzel bir tatil geçirebilirsiniz.

Kalkan’da Gece Hayatı/ Eğlenilecek Yerler

Moonlight Bar, The Fountain, Botanik Garden Bar, Sandal on the Rocks, Lavinia Meyhane, Shade Lounge, Deniz Coctail Bar

Kalkan’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Tatile çıktığınızda yemek en büyük problem oluyor haliyle. Ama bunu problem gibi görmek yerine, yeni keşif yapmak olarak görebilirsin! Kalkan’da ne yenir? sorusuna tonlarca cevabımız var! Balıktan mezelere, etlerden kebaplara, zeytinyağlı Akdeniz mutfağından tatlılara kadar Kalkan’ın bu konuda çok geniş yemek yelpazesi var. Ne yiyeceğimize karar verdik, peki Kalkan’da yemek nerede yenir? diyorsan, aşağıda bizim ve tatilcilerin favorisi üç mekan listeledik. Bizce seveceksin!

Aubergine

Kendinizi deniz kenarında, palmiyeler altında yemek yerken hayal ediyorsanız burası  tam yeri! Limanda yer alan Aubergine, karidesten steak etlere kadar geniş menüsüyle mutlu edecek bir restoran! Adres: Yalıboyu Mah. Kalkan Limanı, No:25 Kalkan, Antalya

Salonika 1881

Instagramcıların ellerini görebilir miyiz? Santoriniye kadar gitmenize gerek kalmadan, mavi beyazın en güzel şekilde buluştuğu restoran Salonika 1881, Yunan havasını sana getirdi! Yunan tavernalarını aratmayan Salonika 1881, binbir çeşit mezelerden tutunda balıklara kadar bir çok yemek seçeneği ile karşında. Adres: Kalkan Mahallesi, No:5, Süleyman Yılmaz Cad. Kalkan, Antalya

Belgin’s Kitchen

Konsept mekanları özlemedin mi? Belgin’s Kitchen’ın konsepti biraz farklı. Yere atılmış minderler, begonvillerle çevrili mekan ve tadına doyamayacağınız yemekler. Belgin’s Kitchen Türk mutfağını en güzel şekilde, ev samimiyetinde sana sunuyor! Adres: Yalı Boyu, No. 1, Kalkan, Antalya

Kalkan’da Kültür ve Sanat

Kalkan, Muğla’nın Kaş ilçesine bağlıdır ve oldukça yakındır. Kalkan’dan Kaş’ın Kaş Likya Kültür ve Sanat Festivali, Kaş Kültür, Sanat ve Panayır Festivali, Likya Seyirlik Oyunlar, Tiyatro Festivali,  Noel Baba Şenlikleri gibi festivallerine ve aktivitelerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca Kalkan’da her yılın 1 Temmuz günü Kalkan Belediyesi tarafından “Denizcilik Bayramı Şenliği” düzenlenir.