2268941229_887f0d8f87_k-960x400.jpg

Bursa Gezi Rehberi, Bursa Gezisi | TatildeKirala

7 Nisan 2024

Bursa Gezi Rehberi, Bursa Gezisi | TatildeKirala

Bursa Hakkında Genel Bilgi

Bursa adı nereden gelmektedir? : Bursa şehri adını kurucusu olan I.Prusias’tan almıştır. İsmin telaffuzu zamanla Prusa ve Bursa olarak son halini almıştır.

30042772_e2a04490e1_o.jpg

Bursa Mutfağı/Bursa’da ne yenir?

Şehzadeler kenti olması Bursa mutfağında da kendini gösterir. Osmanlı kültürünün, bölgeye göçenlerin kültürleriyle birleşmesinin sonucu olarak Bursa mutfağında sayısız lezzet doğmuş demek yanlış olmaz. Bu etkenlere Bursa’nın ılıman coğrafyası bu şartlara bağlı olarak tarım ve tarım ürünlerinin çok bereketli olması da mutfağa yeni öğeler katana bir etkendir.

Bursa mutfağında çorbalardan sütlü oğmaç çorbası, düğün çorbası ve ekşili baş çorbası ilk sıraları işgal ederken, ana yemeklerde; Bursa’nın adeta simge olmuş Bursa İskenderini cantık, İnegöl köfte, sultan tabağı ve pideli köfte takip eder. Türkiye’nin çoğu bölgesinde olduğu gibi tatlısız bir mutfak Bursa’da da düşünülemez. Tatlı kategorisinde yine kentin simgesi olan kestane şekerini kaymaklı ekmek kadayıfı, Uludağ tatlısı ve patlıcan tatlısı takip eder.

Bursa’nın en iyi 10 restoranı (Karışık liste):

2268941229_887f0d8f87_k-1024x768.jpg

Bursa’da Gezilecek Tarihi/Turistik yerler

Bakırcılar Çarşısı: Pirinç Hanına yakın olan bu çarşıda, 17. yüzyılda bakırcılar eski ve yeni bakırlarını satarmış. 1958’de çıkan bir yangından ötürü zarar gören ve restore edilen çarşıda günümüzde bakırdan ziyade tekstil ürünleri satılıyor.

Bursa Kalesi: Bithynialılar tarafından milattan önce 2. yüzyılda inşa edilen Bursa Kalesi yıllar boyunca pek çok saldırıya göğüs germiş ve bunun sonucunda sürekli onarım görmüş. 14. Yüzyılda Bursa’nın Osmanlı hâkimiyetine geçmesinden sonra kaleye burçlar eklenmiş. Kale Ayrıca 17. Yüzyılda ünlü gezgin Evliya Çelebi tarafında fiziki olarak da incelenmiş.

Kestel Kalesi: Kestel ilçesinde bulunan kale sınır & gözetleme kulesi olarak inşa edilmiş. Bu kale de Bursa Kalesi gibi 14. Yüzyılda Osmanlı himayesine katılmıştır.

Bursa Saat Kulesi: Tophane Parkında bulunan Bursa Saat Kulesi Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Daha sonrasında yıkılan saat kulesi 1900’lerin başında onarım görüp günümüzdeki halini almıştır.

Abdal Mehmet Türbesi: Türbe 15. yüzyılda II. Murat tarafından yaptırılmıştır. Türbe sekizgen kasnak şeklindeki çatısı ile özellikle mimari açıdan önemli ve farklı bir eserdir.

Bursa’da Sanat ve Kültür

Bursa, özellikle Osmanlı döneminin günümüze gelebilmiş canlı bir şahidi olması açısından 2000 yılında UNESCO tarafından geçici olarak Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiş ve daha sonra 2014 yılında bu koltuğunu kalıcı olarak tescillemiştir. Kültürel olarak Dünya Mirası olmasının yanında Bursa’da buna bağlı olarak sanat dalında da farklı festivaller ve etkinlikler de düzenlenir.

Bursa festivalleri:

Uluslararası Bursa Festivali

Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali

Uluslararası Bursa Karikatür Bienali

Beyaz Koza Yaz Şenlikleri

Bursa’ da Gece Hayatı / Eğlenilecek Yerler

Bursa’da gece hayatı ve eğlenilecek yerler genellikle şehir merkezinde bulunur, buna ek olarak öğrenci nüfusunun yoğun olduğu Görükle gibi ilçelerde de eğlence mekanları vardır.

Bursa eğlence mekanları:

Bursa Suare, Arap Şükrü, M Pub, Caddeüstü Cafe & Bar, Cariye Club

Bursa’da Nerede Kalınır?

Bursa ziyaretinizde Bursa merkezin yanı sıra sakin bir tatil istiyorsanız Orhangazi’de konaklayabilirsiniz. Sağlığa iyi geldiği bilinen Keramet Kaplıcalarına bu ilçeden ulaşabilirsiniz. Buradayken İznik gölünde kano yapabilir, tarihi İstanbul ve Lefke kapılarında fotoğraf çektirebilirsiniz.