Fethiye Gezi Rehberi, Fethiye Gezisi | TatildeKirala

12 Nisan 2022

Fethiye Hakkında Genel Bilgi

Fethiye Adı Nereden Gelmektedir?: Fethiye, Likya döneminde Telmessos sonrasında Roma döneminde ise uzak diyar anlamına gelen Meğri adını almıştır.1914’te 1. Dünya Savaşı sırasında ilk Türk pilotlardan olan Fethi Bey’in uçağı düşmüştür ve ilk hava şehitlerinden biri olmuştur. Bu kasabaya ise onun anısına Fethiye adı verilmiştir.

Fethiye Mutfağı/Fethiye’de Ne Yenir?

Ege ile Akdeniz’in kesişiminde bulunan Fethiye bu iki bölgenin de lezzetlerini içinde barındırmaktadır. Fethiye’ deniz mahsüllerini tadabileceğiniz restorantların yanında farklı dünya mutfaklarına ait birçok restoran bulunmaktadır. Bunların dışında Fethiye’deyken mutlaka buranın kendine has et ve sebze yemeklerini denemelisiniz. Bunların arasında Babadağ Keşkeği, Ölemeç Çorbası, Arapaşı Çorbası, Et Kapama, Sılcan Otu Kavurması, Leğen Böreği, Sarı Ot Kavurması, Orman Kebabı ve Bulgur yemekleri vardır.  Fethiye’nin En İyi 10 Restaurantı: Hilmi Restaurant, Sezai’nin Yeri, Yengeç Restaurant, İksirci Tezcan, Unique Restaurant, Çarıklı Et Restaurant, Denizatı Restaurant & Bar, Fethiye Paşa Kebab, Girida Port, Fethiye Balık Hali

Fethiye’de Gezilecek Tarihi/Turistik yerler

Fethiye tarih içinde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Likya döneminde önemli merkezlerden biri olan Fethiye Perslerin, Büyük İskender’in, Roma’nın, Bizans’ın ve sonrasında ise Osmanlı’nın egemenliği altına girmiştir. Zengin tarihi ve etkileyici coğrafyasıyla bölge birçok tarihi ve turistik yerlere ev sahipliği yapmaktadır. 

Tlos Antik Kenti: Fethiye’nin 42 km doğusunda bulunur ve 10 bin yılı aşan bir tarihe sahiptir. Bir Likya kenti olan Tlos mitolojide de önemli yer tutar. Pegasus atının sahibi Bellaforonte’nin burada yaşamış olduğu söylenir. Bu antik kenti gezerken Akropol’ün yanında mezar, kilise, sur ve tiyatro kalıntılarını da görebilirsiniz. Tlos Antik kenti UNESCO’nun geçici listesinde kendine yer bulmuştur.

Letoon Antik Kenti:  Letoon Antik Kenti Seydikemer’in Kumluova beldesinde bulunur ve 1988 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesindedir. Rivayete göre Zeus’tan hamile kalan ve Artemis ve Apollon’un annesi olan Leto için yapılmıştır. Tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanan kent antik dönemde dini bir merkezdi. Letoon Antik Kenti, Likya yolunu takip eden gezginlerin de yürüyüş yolu üzerinde bulunmaktadır.

Patara Antik Kenti: Fethiye ile Kalkan arasında bulunan Patara Antik Kenti, Likya’nın en eski yerleşim yerlerindendir. Yapıldığı tarih M.Ö. 7. yüzyıla kadar gitmektedir. Mitolojik olarak, Patara Antik Kenti güneş tanrısı Apollon’un doğduğu yer olarak bilinir.

Telmessos Antik Kenti: Fethiye tarihindeki ilk yerleşim yeri olduğu bilinen Telmessos’ta kaya mezarlarını görebilirsiniz. Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar giden antik kent rivayete göre adını güneş tanrısı Apollon’un oğlu Telmessos’tan almıştır. 

Ölüdeniz: Fethiye’nin beldelerinde biri olan Ölüdeniz bölgenin en ünlü ve en etkileyici denizine ev sahipliği yapmaktadır. Dünyaca bir üne sahip olan Ölüdeniz etkileyici kumsalı, ılık denizi ve çam ormanları ile kaplı doğasıyla görülmesi gereken bir yerdir. Lagün oluşumuna sahip olan Ölüdeniz adından da anlaşılacağı üzere oldukça sakindir. 

Belcekız Plajı: Fethiye merkeze 12 km uzaklıkta yer alan plaj ismini bir efsaneden almaktadır. Ölüdeniz’in hemen yanında bulunur ve zemini genellikle açık gri renkli taşlardan oluşur. Mavinin her tonunun buluşma noktası olan bu etkileyici plajda su sporlarını da deneyebilirsiniz. 

Kelebekler Vadisi: Yaklaşık 80 kelebek türüne ev sahibi yaptığı için bu adı almıştır. Kayalıklarla çevrili olan Kelebekler Vadisi vadiye dökülen şelaleleri, etkileyici doğası, mavi denizi ve nefes kesen manzarası ile Fethiye’nin mutlaka görülmesi gereken bir noktasıdır. Babadağ: Babadağ’dan yapılan heyecan dolu yamaç paraşütü bu bölgede yapılacak etkinliklerin başında yer almaktadır. Yamaç paraşütü ile Ölüdeniz’in muhteşem doğasını yukarıdan da görebilirsiniz. Bunun dışında çok zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Babadağ’da trekking de yapılmaktadır.  Kabak Koyu: Birinci derece sit alanı olan Kabak Koyu doğa ile iç içe, huzurlu bir yerdir. Etrafı dağlarla çevrili olan koyda doğanın ve denizin tadını çıkarabilirsiniz. Saklıkent: Saklıkent Kanyonu Muğla’nın Seydikemer ilçesinde bulunur. 14 km uzunluğundadır, buradayken kanyon boyunca yürüyüş ve rafting yapabilirsiniz.

Fethiye’de Sanat Ve Kültür

Fethiye popüler bir tatil ilçesi olmasının yanı sıra Muğla ilinin en büyük ikinci ilçesidir. Bunlardan dolayı yıl boyunca birçok sanatsal ve kültürel aktiviteye ev sahipliği yapar. Göcek Ot Festivali (Mart) Fethiye Kültür Sanat Festivali (Mayıs) Benyamin Sönmez Klasik Müzik Festivali (Eylül) Sacred Aeon Fest (Eylül) Likya Kültür Sanat Günleri (Eylül-Ekim) Fethiye Müzik Festivali (Ağustos)

Fethiye’de Gece Hayatı/Eğlenilecek Yerler

Fethiye büyük bir tatil bölgesi olmasıyla ve her yıl hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak yeri olmasıyla gece hayatı bakımından birçok imkana sahiptir. Özellikle Hisarönü ve Paspatur Barlar Sokağı’nda ilgi çekici barlar ve eğlence mekanları bulunmaktadır.  Deep Blue Bar, Time Out Club, Revolution, Barrumba Bar, Green House, Kum Saati Bar, Zombie Bar, Flow Out Lounge Bar

Fethiye’de Nerede Kalınır?

Ölüdeniz: Ölüdeniz Fethiye’nin en popüler beldelerinden birididir. Buradan Fethiye ilçesinin en önemli cazibe merkezlerine kolayca ulaşabilirsiniz. Ölüdeniz Tabiat Parkı, Belcekız Plajı ve Babadağ bunların arasında bulunmaktadır.  Göcek: Fethiye’ye bağlı olan Göcek dünyaca ünlü bir yat limanına sahiptir. Yeşil ve mavini iç içe geçtiği dantel şeklindeki koyları ile özellikle mavi yolculuk hayranlarının favorisi haline gelmiştir. Göcek oldukça sakin ve huzurlu bir beldedir. Faralya: Uzunyurt olarak da bilinir. Buradan Fethiye’nin en ünlü cazibe merkezlerinden biri olan Kelebekler Vadisi’ne kolayca ulaşabilir, Roma ve Likya kalıntılarını görebilirsiniz. Kayaköy: Eski adı Levissi olan Kayaköy eski bir Rum köyüdür. Terk edilmiş bir köy olmasından dolayı “hayalet köy” olarak adlandırılır. Son zamanlarda ise restorasyon çalışmaları ile köy canlandırılmıştır. Bu köyün çevresindeki villalarda konaklayıp köyün sevimli kafe ve restaurantlarında zaman geçirebilirsiniz, taş evlerini ve etkileyici manzarasını görebilirsiniz. Hisarönü: Ölüdeniz ve Fethiye’nin arasında ikisine de çok yakın bir konumda bulunur. Buradan Fethiye bölgesindeki birçok plaja kolayca ulaşabilirsiniz.