Antalya Patara Plajı & Patara Plajı Gezilecek Yerler – TatildeKirala
Patara Plajında Zamanda Büyülü Bir Yolculuk Yapmaya Ne Dersiniz?
Patara Plajı, antik kent yakınında ve bölgedeki en büyük plajdır. Gözünüzün alabildiğine uzanan sapsarı kumlar ve harika deniziyle anında ortamın büyüsüne kapılacaksınız. Caretta carettaların yumurta bıraktıkları plajlardan birisi olduğu içinde koruma altına alınmıştır. Şimdi gelelim Patara plajı ile ilgili biraz daha detaylı bilgiler öğrenmeye… Patara gezilecek yerler, Patara nerededir? ve özelliklerini biraz daha yakından inceleyelim.
Patara, Hititçede Patar denilen günümüzde ise Doğucasarı olarak bilinen dağın isminden gelmektedir.
Patara Plajı Kum Tepeleri
Patara Plajı, öyle güzel bir görsel şölen sunmaktadır ki Patara Kum Tepesi ve antik kentiyle Akdeniz’in en muhteşem tatil yerlerindendir. Bu plaj, Antalya şehrinin Kaş ilçesi yakınlarındadır. Patara kum tepeleri kumsal boyunca uzandığı için fotoğrafçıların ve turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Plajın hemen yanında Patara Antik Kenti bulunmaktadır. Anadolu tarihinin başlangıç noktalarından biri olmasıyla bilinen Patara, binlerce yıl birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olmuştur. Ayrıca Patara bir dönem Likya Birliği’nin de başkenti idi. Büyük devletlerin en önemli hububat ve tahıl limanlarından biri idi. Ancak eskiden limanın olduğu yer bugün bataklıktır. Patara antik kente müze kartınız ile belirlenen saatlerde giriş çıkış yapmanız gerekmektedir.
Patara her anlamda büyülenmesi kolay bir yer. Öyle ki gerek görüntüsü ve varoluşu gerekse geçmiş tarihi bizlere adeta dönemler arasında gidip gelmemizi hem dinlenmemizi hem de öğrenmemizi sağlıyor. Patara’nın diğer özelliği ise dünyanın ilk parlamento binalarından birisine ev sahipliği yapmış olmasıdır. Ayrıca parlamento Binasının yanında dünyanın en eski deniz feneri vardır. Burası Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas’ın da doğduğu yerdir. Gördüğünüz gibi hem tarihi dokusu hem de muhteşem oluşu tatilini yapmak ve turizmi gerçekleştirmek için çok doğru seçim olacaktır. Sonuçta tatil sadece büyük otellere gidip havuza girip eğlenmek değil bunun yanında entelektüel ve yeni bilgilerin öğrenilmesi gereken bir dönem.
Patara Plajına Nasıl Gidilir?
Çok kişinin aklında aynı soru, Patara plajına nasıl gidilir? Bununla ilgili kısaca bilgi verelim. Öncelikle Patara Kaş’ta kalkan yakınlarında bulunuyor. Bu durumda Antalya üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde Muğla tarafından da toplu taşıma ya da kendi özel aracınız ile kolaylıkla gidebilirsiniz. Patara plajına götüren tur otobüsleri ile de gitmeniz mümkün. Daha Patara plajına gitmeden birçok tarihi güzelliklere ve yapıtlara şahit olacağınız harika bir yolculuk olacak.
Patara Gezilecek Yerler
18 km uzunluğunda bir plaj düşünün ne muazzam değil mi? Ayrıca bu uzunluk boyunca ya kum tepeleri bulunuyor. Eskiden Yeşilçam filmlerinde bu sahil çöle benzeyen görüntüsünden dolayı çok fazla kullanılmıştır. Plajın uzunluğu nedeniyle Fethiye’den doğan eşen çayının denizle buluşmasını görebilirsiniz. Bu plaj Türkiye’nin kullanılabilir en uzun sahil şeritlerinden birine sahiptir. Bu sayede sadece denize girmek değil bunun dışında da farklı aktiviteler için önemli bir sosyal noktasıdır. Sahil şeridinin özelliklerinin arasında bu şeritte çok fazla yer altı mağarasının bulunuyor olmasıdır.
Patara’nın plajı, taşsız ve mükemmel kuma sahiptir. Ancak denizi genelde dalgalı ve dip akımlara sahiptir diyebiliriz. Suyun yüksekliği çok olmadığından sığı bir sahil diyebiliriz. Açıkçası yüzmekten ziyade kumsalda vakit geçirmek isteyenler için, güneşlenmek isteyenler için ideal bir yer. Alanı çok geniş olduğu için çocuklu aileler de tercih etmektedir. Özellikle bahar aylarında eşsiz bir gün doğumu ve batımına sahiptir. Patara plajının kilometrelerce uzun olması yürüyüş yapmayı sevenlerin uğrak alanı olmuştur.
Patara kum tepesi sayesinde sanki denizin kıyısına konumlandırılmış bir çöl izlenimi yaratıyor. Sadece bu kum tepelerini görmek için bile bir sürü turistin akın ettiği Patara plajı korunması gereken bir alan olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle nesli tükenmek üzere olan caretta carettaların yumurtalarını bıraktığı bu plajın korunması ve bakımının daha titizlik ile sürdürülmesi gerektiği aşikar. Plajın belirli giriş çıkış saatleri haricindeki saatlerde girilmesinin yasaklanması da caretta carettaları korumak adınadır. Patara plajının içinde kamp yapmak bu yüzden yasaktır. Bu plaja akşam 8’den sonra giriş yapmak mümkün değildir. Ancak Patara’ya yakın olan Gelemiş’te kamp yapabilir böylece gündüzleri Patara plajında vaktinizi geçirebilirsiniz. Tatildekirala.com adresine tıklayarak Gelemiş’te kalınacak otel ve konaklamaları seçebilir keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.
Patara Gezilecek Yerler
Patara tatiliniz bitmeden yapmanız gereken en önemli iki şey Patara plajının ve Patara Ören yerinin mutlaka keyfini çıkarın. Zaten diğer gezilecek yerler bu iki yer ile alakalı. Patara kum tepeleri Patara plajında olup Patara harabeleri, amfi tiyatro ve gezilecek pek çok yer Patara Örende.
Patara’da yapılacak aktivitelere gelince; Türk hamamlarına gidebilir tarihi dokusuyla adeta büyülenebilirsiniz. At binmeyi sevenler için Patara Plajının kumlu yolları oldukça doğru bir adres. Atlar ile geçmiş olduğunuz kumlu yolları Patara Antik kentinden başlayarak Athena Tapınağı ve Likya döneminden kalan hamamları gezebilir Lahitler ve kalıntıların bulunduğu yaklaşık 15km’lik yolu gezerek yemek yiyerek ve çamur banyoları yaparak bitirebilirsiniz. Ayrıca Patara’ya çok yakın saklı cennetlere gitmenizi de tavsiye ederiz.
-
Kaputaş Plajı
Bu plaj dünyanın en güzel plajları arasında. Bu plaja dik merdivenler ile inerek ulaşılıyor macera sevenler için oldukça ilgi çekici. Okyanusu andıran temizliği ve görüntüsü ile deniz sevenlerin bir numarası.
-
Kalkan
Dar taş sokakları ve taş evleri, ile Akdeniz bütün güzelliklerinin içerisinde barındıran Kalkan arkanızda dağlar önünüzde Akdeniz ile muhteşem bir tatilin keyfini çıkarmanızı sağlıyor.
-
Saklıkent
Saklıkent Milli Parkı içinde yer alıyor ve tam anlamı ile bir doğa harikası. Fay çatlaklarının yardımı ile sarp ve derin bir kanyon haline gelmiş olan Saklıkent kanyonun uzunluğu 18 km, yüksekliği yer yer 200 metreye kadar ulaşmaktadır.
-
Bezirgan Yaylası
Likya yolu üzerinde bulunmaktadır. Yaz aylarının kavurucu Akdeniz sıcaklarından kaçmak adına yerleşilen bölgelerden bir tanesidir. Serin ve temiz havasıyla doğanın muhteşem tadını çıkarabileceğiniz yerlerden biri. Patara ile arası yaklaşık 20 dakika sürüyor.
-
Patara Ören Yeri
Patara Ören’de Anadolu’dan Roma’ya doğru gönderilen yiyeceklerin ve tahılların depolanmış olduğu “Granarium” tahıl deposu, en eski yerleşim yeri “Saray”, Likya Birliğinin toplantılarını yaptığı yer olan “Meclis Binası”, 5000 kişilik “Tiyatro”, “Korinth Tapınağı”, “Ves-pasian Hamamı”, “Sütunlu Cadde” ile “Zafer Takı” gibi yerler antik kentte görebileceğiniz yapılardan bir kaçıdır.
-
Antik Deniz Feneri
MS 65’te Roma İmparatoru olan Neron tarafından inşa edilmiş ve dünyanın bilinen en eski deniz feneri yapısıdır. Patara Limanda her iki köşede 12 metre yüksekliğe inşa edilmiş olan Neron Deniz Feneri, zamanla oluşan kum fırtınaları, deprem ve tsunaminin etkilerinden dolayı kendini koruyamamış.
-
Tepecik Yerleşkesi
Tepecik Yerleşkesi şehrin savunma merkezi olarak bilinir. 30 metre yüksekliği olan doğal bir kayanın üzerine konumlandırılmış bu yerleşke hem limanın hem de karayollarının rahatça gözlemlendiği yerde MÖ 6. yüzyıldan MS 5. yüzyıla dek yerleşim izleri görülmüştür.